Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Yerba Mate Forum > Yerba Mate dla Początkujących

Yerba Mate

Yerba Mate dla Początkujących

Jak zacząć, która yerba na początek, jak przygotować yerba mate - ile suszu, jak zalewać oraz terere, currado i chimarrao krok po kroku, wszystko o yerbie "dla opornych"... ;-)

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 06-10-08, 02:20   #1 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Skąd: Pakosław
Postów: 15
Domyślnie Która mate na początek?

Zacząłem od Taragui i... się zraziłem :] Zaparzana na sposób argentyński jest przeraźliwie mocna i cierpka jak diabli. Dopiero, jak ją sparzyłem "po urugwajsku" dało się wypić.
O co mi chodzi? O jakiś spis, która Yerba, jaka jest. Gatunkowo. Np.: Taragui - mocna i cierpka (parzona na sposób argentyński) itp. Wiem, że raczej nikt takich spisów nie robi, ale podzielcie się spostrzeżeniami, zakładając, że będzie ten topic przeglądał początkujący Z góry dzięki
SpectreLN jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 09:09   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
Domyślnie

tylko napisz jaka taragui bo jest ich kilka rodzajów
a i powiedz mi czym różni się parzenie po argentynsku od tego po urugwajsku?
Ornitolog jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 10:04   #3 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Skąd: Brenna / Kraków
Postów: 151
Domyślnie

Ja pilam tylko TAragui owocowe, a te sa raczej łagodne. Mówisz chyba o klasycznej którejś.
Pozdro ze Świata Dysku :P
zuzula jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 12:00   #4 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie re: Która mate na początek?

Cytat:
Napisał SpectreLN
Zacząłem od Taragui i... się zraziłem :] Zaparzana na sposób argentyński jest przeraźliwie mocna i cierpka jak diabli. Dopiero, jak ją sparzyłem "po urugwajsku" dało się wypić.
O co mi chodzi? O jakiś spis, która Yerba, jaka jest. Gatunkowo. Np.: Taragui - mocna i cierpka (parzona na sposób argentyński) itp. Wiem, że raczej nikt takich spisów nie robi, ale podzielcie się spostrzeżeniami, zakładając, że będzie ten topic przeglądał początkujący Z góry dzięki
Pomyśl o La Mulata Suave
  Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 14:33   #5 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 107
Domyślnie

Dla mnie Targui nie jest mocna, za to ma smak, który mi nie odpowiada. Z tych co piłem, najmniej przypadła mi do gustu.
Bendigo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-10-08, 17:47   #6 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Skąd: óć
Postów: 107
Domyślnie

Smakowo Taragui też mi jakoś nie podeszła specjalnie. Za to lubię Pajarito, niżej dla mnie stoi Cruz de Malta a jeszcze niżej Amanda. Nie chodzi o moc, mówię o smaku, niezależnie czy z dodatkami czy bez. Z pozostałych znam niewiele, miałbym problem z zaszeregowaniem.
rrico jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-08, 18:54   #7 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Skąd: Pakosław
Postów: 15
Domyślnie

[b]Ornitolog powiedział:[/b]
Cytat:
tylko napisz jaka taragui bo jest ich kilka rodzajów
a i powiedz mi czym różni się parzenie po argentynsku od tego po urugwajsku?
Taragui z limonką. Ja nie wiem, ale tej limonki to coś tam poskąpili chyba...

Wiem, jaki jest urugwajski. Z tym przesypywaniem suszu, żeby cały nie zamókł i początkowym zalewaniem letnią wodą (Matte jest dzięki temu słabsze w smaku). Dokładny opis na tym Forum, [url=http://www.yerbaherba.pl/viewtopic.php?t=332]tutaj[/url]. Z tego wnioskuję, że w Argentynie zalewają wszystko (i że wychodzi z tego chyba nieludzka siekiera )
SpectreLN jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-08, 17:21   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
Domyślnie

ja akurat parze w ten sposób, ze wkładam bombille, sypie susz, a potem powolutku leje po ściankach wode i na koniec leje w miejsca gdzie jeszcze susz jest suchy, robie to na tyle wolno, że w tym czasie św. Tomasz wypija swoją porcje i ja od razu po zalaniu naczynka do pełna moge pic, smak i moc są odpowiednie i bombilla mi sie wogóle nie zapycha
Ornitolog jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-10-08, 12:17   #9 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Skąd: Garmonbozia
Postów: 276
Domyślnie

Ja zaczęłam przypadkowo od Rosamonte, i myślę, że był to dobry przypadek. Uważam osobiście, że warto zacząć od klasycznego smaku Yerby, przyzwyczaić się, a dopiero potem eksperymentować ze smakowymi.



Wczoraj piłam po raz perwszy Cbse Silueta - polecam!
Tamara_dala_kotu_Yerby jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-10-08, 22:00   #10 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 157
Domyślnie

Pije yerba mate od ok. pół roku i potwierdzam, że Rosamonte jest znakomite! Co prawda do niedawna najbardziej smakowało mi Pajarito. Ogólnie wolą te klimaty niż "trawiaste" yerby, ale to rzecz gustu pewnie...
kwadrat jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:27.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev