|
|
Yerba MateNaczynia i bombille - dlaczego takie a nie inneWszystko o naczyniach jak przygotowywać i jak konserwować oraz co nam daje picie z naczyń do yerba mate - palo santo - czy warto? tykwy, matero, termosy, dzbanki, czajniki i inne akcesoria - termometry, sitka, zaparzacze. |
![]() |
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 (permalink) |
Junior Member
siorbak
Zarejestrowany: Jul 2011
Postów: 4
|
![]()
[url=http://www.yerbamatestore.pl/cat-pol-1199709291-Naczynka-do-yerba-mate-Matera-ceramiczne.html]Naczynka do yerba mate | Matera ceramiczne | Yerba Mate Store - Największy wybór Yerba Mate i Akcesoriów[/url]
Witam. Jak to jest z tymi materiałami naczynek do yerby? Bo chyba większość z Was pije z tykwy, hm? Jak to jest. Jakoś zmienia smak, czy chodzi tylko o "lans" ![]() [url=http://www.yerbamatestore.pl/cat-pol-1199709291-Naczynka-do-yerba-mate-Matera-ceramiczne.html]Naczynka do yerba mate | Matera ceramiczne | Yerba Mate Store - Największy wybór Yerba Mate i Akcesoriów[/url] Dla mnie to przyjemniejsze w dotyku i do mycia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
|
![]()
tykwa jest klasyczna którą musisz przygotować tzw. currado tykwa przechodzi suszem i zmienia smak mate bardziej intensywny ale trzeba pamiętać o dbaniu o nie gdyż może nam spleśnieć
![]() palo santo z drzewa w okuciu pełnym częściowym lub bez zmienia smak mate natomiast sama ceramika według niektórych wydobywa tylko sam samak mate mi osobiście nie podchodzi z ceramiki i mamy jeszcze naczynia do picia typowo na zimno np guampa z rogu bydlęcego |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) | |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Aug 2009
Skąd: Katowice
Postów: 163
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
|
![]()
ceramika jest jałowa nieprzechodni aromatem mate wiec tylko mamy w niej smak zalanego suszu inne naczynia palo samto tykwa a nawet guampa zaciągają aromaty poprzednie pitych i utrzymuje się oraz dają dodatkowo nutkę siebie
ale dla większość z nas ważny jest klimat ceramika kojarzy mi się z komercją aczkolwiek dobra do pracy gdzie często brak czasy na wymycie naczynia |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) | ||
Junior Member
siorbak
Zarejestrowany: Jul 2011
Postów: 1
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupuję sobie na yerbamatestore.pl trochę wystylizowaną ceramikę i tyle. Nie chcę mi się bawić tykwami :P |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
|
![]()
o currado znajdziesz osobny temat na forum
w skrócie to zasypanie tykwy suszem zalanie i odstawienie na 24h powtarzamy zabieg 2 razy i gotowe ![]() klimat siorbania z tykwy nie nazwał bym lansem to tradycja ![]() jak chcesz inne naczynie to polecam palo santo okute ze strony yerbamarket.com i do tego dobrą bombille |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
|
![]()
Postaram się to jakoś ogarnąć.
Jestem posiadaczem zestawu, w skład którego wchodzą 2 tykwy, porongo, rogowa guampa i 2 Palo Santo, a na początku siorbania korzystałem z ceramicznego kubka (zanim tykwa nadawała się do użytku), mogę powiedzieć, że zdecydowanie rodzaj naczynka wpływa na odczucia smakowe. A najbardziej godne polecenia (moja subiektywna ocena) jest oczywiście Palo Santo. Piękny zapach, żywica rozpuszczająca się w naparze i dodająca smaku i tak dalej... A poza tym w 100% popieram zdanie Dragona, że picie yerby w sposób klasyczny to nie żaden lans, tylko zamiłowanie do tradycji. I każdy ortodoksyjny yerbopijca z pewnością się z tym zgodzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
|
![]()
Dzięki Merkelin też muszę się z tobą zgodzić posiadawszy podobny zestaw yerbopijcy czyli tykwa szt 2 rogowa guampa szt 1 (a szkoda bo bo z chęcią bym dokupił 1 ) Palo Santo szt 1 i ceramika dla gości szt 1 i powiem palo santo góruje następnie tykwa co do ceramiki po-prostu jest
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Otwock City
Postów: 134
|
![]()
Co do tykwy - z pewnością zmienia smak. Czy na lepsze czy na gorsze to już kwestia gustu. Co do tradycji. W Argentynie czyli miejscu skąd m.in. pochodzi yerba w miastach pije się z naczyń ceramicznych, szklanych, metalowych. Tykwa jest tradycyjna, pochodzi z prowincji, wsi, osad. Po prostu to wszędzie tam rośnie a biedny, zapracowany naród nie miał ani czasu ani pieniędzy na wyszukane naczynka. Rwał z krzaka tykwę, suszył, robił dziurkę i miał z czego pić. Jako że to za darmo to nie było problemu z tym że zapleśnieje. Robiło się drugą i po problemie. W miastach gdzie nie ma krzaków z tykwami na każdym rogu byłaby to już zabawa więc łatwiej mieć inne naczynie które się umyje po piciu i odstawi do szafki nie martwiąc się o pleśnienie i inne pierdoły konserwacyjne. Tak więc picie w naszych warunkach z tykwy to jest w jakimś stopniu lans. Ale nieszkodliwy przecież. Jak kto lubi to czemu nie
![]() Co do ceramiki. nawet naturalne z wierzchu naczynka gliniane do yerby, wewnątrz są szkliwione. Nie ma więc mozliwości aby wpływały na smak. Tak jak szkło szklanki nie zmieni smaku herbaty czy wody. Cały bajer polega na kształcie. jest on dlatego taki zwężony na górze aby yerba tak szybko nie stygła. Czemu? Ponieważ najprawdopodobniej kofeina lub jak kto woli - mateina ([I]jeden pies tylko inna nazwa marketingowo[/I]) w yerbie zimnej przestaje mieć tak pobudzające działanie. Co do Palo Santo. kwestia gustu. Z pewnością zmienia smak yerby. Nie piłem z niego. Natomiast wąchałem nie raz i zawsze mi się to kojarzy ze świeżą deską od stolarza polaną octem. Nawet kiedyś myślałem czy nie nasączać klocków drewna octem i nie toczyć podróbek Palo Santo, ha,ha ![]() Na pewno jednak ceny naczyń ze świętego drzewa są niezrozumiale wysokie. Ja piję z ceramicznej "tykwy" i jest mi dobrze ![]() pzdr Ostatnio edytowane przez Rzempek Johnny Bonanza ; 29-09-11 o 11:26. |
![]() |
![]() |