Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Yerba Mate Forum > Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Yerba Mate

Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Wszystko o naczyniach jak przygotowywać i jak konserwować oraz co nam daje picie z naczyń do yerba mate - palo santo - czy warto? tykwy, matero, termosy, dzbanki, czajniki i inne akcesoria - termometry, sitka, zaparzacze.

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 26-07-11, 12:30   #1 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Postów: 4
Domyślnie Naczynka. Z czego?

[url=http://www.yerbamatestore.pl/cat-pol-1199709291-Naczynka-do-yerba-mate-Matera-ceramiczne.html]Naczynka do yerba mate | Matera ceramiczne | Yerba Mate Store - Największy wybór Yerba Mate i Akcesoriów[/url]
Witam. Jak to jest z tymi materiałami naczynek do yerby? Bo chyba większość z Was pije z tykwy, hm? Jak to jest. Jakoś zmienia smak, czy chodzi tylko o "lans" Może kupię sobie ceramiczne?
[url=http://www.yerbamatestore.pl/cat-pol-1199709291-Naczynka-do-yerba-mate-Matera-ceramiczne.html]Naczynka do yerba mate | Matera ceramiczne | Yerba Mate Store - Największy wybór Yerba Mate i Akcesoriów[/url]
Dla mnie to przyjemniejsze w dotyku i do mycia.
kani jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-07-11, 13:08   #2 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Skąd: Garmonbozia
Postów: 276
Domyślnie

Witam, jeśli chodzi o naczynka to głównie kwestia gustu. Naczynia z tykwy są naturalne, i miło się z nich pije (w końcu to owoc).
Tamara_dala_kotu_Yerby jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-07-11, 13:12   #3 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
Domyślnie

tykwa jest klasyczna którą musisz przygotować tzw. currado tykwa przechodzi suszem i zmienia smak mate bardziej intensywny ale trzeba pamiętać o dbaniu o nie gdyż może nam spleśnieć
palo santo z drzewa w okuciu pełnym częściowym lub bez zmienia smak mate
natomiast sama ceramika według niektórych wydobywa tylko sam samak mate mi osobiście nie podchodzi z ceramiki
i mamy jeszcze naczynia do picia typowo na zimno np guampa z rogu bydlęcego
dragon465 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-07-11, 18:24   #4 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Skąd: Katowice
Postów: 163
Domyślnie

Cytat:
natomiast sama ceramika według niektórych wydobywa tylko sam samak mate mi osobiście nie podchodzi z ceramiki
W przypadku ceramiki, to bombilla wydobywa smak - ceramika się wstrzymuje z wydobyciem
SiM8500 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-07-11, 18:59   #5 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
Domyślnie

ceramika jest jałowa nieprzechodni aromatem mate wiec tylko mamy w niej smak zalanego suszu inne naczynia palo samto tykwa a nawet guampa zaciągają aromaty poprzednie pitych i utrzymuje się oraz dają dodatkowo nutkę siebie
ale dla większość z nas ważny jest klimat
ceramika kojarzy mi się z komercją aczkolwiek dobra do pracy gdzie często brak czasy na wymycie naczynia
dragon465 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-07-11, 11:05   #6 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Postów: 1
Domyślnie

Cytat:
Napisał dragon465 Zobacz post
tykwa jest klasyczna którą musisz przygotować tzw. currado tykwa przechodzi suszem
Coś więcej o tym currado mógłbym prosić?

Cytat:
ale dla większość z nas ważny jest klimat
Ha, ha, czyli jednak lans

Kupuję sobie na yerbamatestore.pl trochę wystylizowaną ceramikę i tyle. Nie chcę mi się bawić tykwami :P
macierzynka jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-07-11, 12:38   #7 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
Domyślnie

o currado znajdziesz osobny temat na forum
w skrócie to zasypanie tykwy suszem zalanie i odstawienie na 24h powtarzamy zabieg 2 razy i gotowe ale warto zagłębić temat

klimat siorbania z tykwy nie nazwał bym lansem to tradycja

jak chcesz inne naczynie to polecam palo santo okute ze strony yerbamarket.com i do tego dobrą bombille
dragon465 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-07-11, 10:56   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
Domyślnie

Postaram się to jakoś ogarnąć.
Jestem posiadaczem zestawu, w skład którego wchodzą 2 tykwy, porongo, rogowa guampa i 2 Palo Santo, a na początku siorbania korzystałem z ceramicznego kubka (zanim tykwa nadawała się do użytku), mogę powiedzieć, że zdecydowanie rodzaj naczynka wpływa na odczucia smakowe. A najbardziej godne polecenia (moja subiektywna ocena) jest oczywiście Palo Santo. Piękny zapach, żywica rozpuszczająca się w naparze i dodająca smaku i tak dalej...
A poza tym w 100% popieram zdanie Dragona, że picie yerby w sposób klasyczny to nie żaden lans, tylko zamiłowanie do tradycji. I każdy ortodoksyjny yerbopijca z pewnością się z tym zgodzi
Merkelin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-07-11, 16:18   #9 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
Domyślnie

Dzięki Merkelin też muszę się z tobą zgodzić posiadawszy podobny zestaw yerbopijcy czyli tykwa szt 2 rogowa guampa szt 1 (a szkoda bo bo z chęcią bym dokupił 1 ) Palo Santo szt 1 i ceramika dla gości szt 1 i powiem palo santo góruje następnie tykwa co do ceramiki po-prostu jest ale co tradycja to tradycja ostatnio przeprosiłem się z moją tykwą bo zapomniałem o niej i wciąż pamięta nasz ostatni zasyp ten zapach mmm poezja
dragon465 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-09-11, 10:22   #10 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Otwock City
Postów: 134
Domyślnie

Co do tykwy - z pewnością zmienia smak. Czy na lepsze czy na gorsze to już kwestia gustu. Co do tradycji. W Argentynie czyli miejscu skąd m.in. pochodzi yerba w miastach pije się z naczyń ceramicznych, szklanych, metalowych. Tykwa jest tradycyjna, pochodzi z prowincji, wsi, osad. Po prostu to wszędzie tam rośnie a biedny, zapracowany naród nie miał ani czasu ani pieniędzy na wyszukane naczynka. Rwał z krzaka tykwę, suszył, robił dziurkę i miał z czego pić. Jako że to za darmo to nie było problemu z tym że zapleśnieje. Robiło się drugą i po problemie. W miastach gdzie nie ma krzaków z tykwami na każdym rogu byłaby to już zabawa więc łatwiej mieć inne naczynie które się umyje po piciu i odstawi do szafki nie martwiąc się o pleśnienie i inne pierdoły konserwacyjne. Tak więc picie w naszych warunkach z tykwy to jest w jakimś stopniu lans. Ale nieszkodliwy przecież. Jak kto lubi to czemu nie

Co do ceramiki. nawet naturalne z wierzchu naczynka gliniane do yerby, wewnątrz są szkliwione. Nie ma więc mozliwości aby wpływały na smak. Tak jak szkło szklanki nie zmieni smaku herbaty czy wody.

Cały bajer polega na kształcie. jest on dlatego taki zwężony na górze aby yerba tak szybko nie stygła. Czemu? Ponieważ najprawdopodobniej kofeina lub jak kto woli - mateina ([I]jeden pies tylko inna nazwa marketingowo[/I]) w yerbie zimnej przestaje mieć tak pobudzające działanie.

Co do Palo Santo. kwestia gustu. Z pewnością zmienia smak yerby. Nie piłem z niego. Natomiast wąchałem nie raz i zawsze mi się to kojarzy ze świeżą deską od stolarza polaną octem. Nawet kiedyś myślałem czy nie nasączać klocków drewna octem i nie toczyć podróbek Palo Santo, ha,ha
Na pewno jednak ceny naczyń ze świętego drzewa są niezrozumiale wysokie.

Ja piję z ceramicznej "tykwy" i jest mi dobrze
pzdr

Ostatnio edytowane przez Rzempek Johnny Bonanza ; 29-09-11 o 10:26.
Rzempek Johnny Bonanza jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:03.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev