|
|
Yerba MateNaczynia i bombille - dlaczego takie a nie inneWszystko o naczyniach jak przygotowywać i jak konserwować oraz co nam daje picie z naczyń do yerba mate - palo santo - czy warto? tykwy, matero, termosy, dzbanki, czajniki i inne akcesoria - termometry, sitka, zaparzacze. |
|
LinkBack (2) | Narzędzia wątku | Wygląd |
17-12-09, 11:02 | #72 (permalink) | |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: z południa ...
Postów: 48
|
Cytat:
PS. Mnie pękło PS okute bez dziurek ... |
|
24-12-09, 17:24 | #73 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
|
co do tego PS z dziurkami to nie wiem, ale palo santo pachnie cudnie i yerba dla mnie lepsza w nim. Bardzo intensywnie pachnie i smakuje to drzewko i klimat nieprzeciętny robi. Jestem ucieszonym nowo upieczonym palosantowcem Polecam.
|
25-12-09, 14:07 | #74 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
|
powiem Wam że stała się żecz dziwna, otóż wyjechałem z domu na tydzień i zapomniałem nalać wody do PS, jak wróciłem i sobie o tym przypomniałem to już się żegnałem z naczynkiem, aż tu nagle patrzę a tam pieknie wszystko jest wyschnięte (fajne w dotyku jest to drewno jak jest suche ), pachnie też pięknie
nie wiem czy ja mam jakieś specjalne magiczne PS |
25-12-09, 15:56 | #75 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
|
a wyschnięte jaki ma kolor? Moje nowe PS jak je dostałem było ładne i ciemne, teraz jak wyschnie ma kolor jasniejszy, z przebarwieniami zielonego, zawsze jak zalewam wodą znów jest ciemne i pięknie czekoladowe. Może u ciebie wyschło i samo się żywiczką zwilżyło? Wydaje mi się że to drewno bardziej lubi zimno niż ciepło.
|
25-12-09, 16:25 | #76 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
|
no było jasne ale bez przesady, miało kolor mniej więcej taki jak wtedy gdy je kupiłem, tyle ze zapachu było troche mniej, co do zimna to akurat chyba nie ma to za duzo do rzeczy, bo w domu zawsze ktoś był i było palone w piecu więc opcja że nie pękło dlatego że w domu było zimno jak w psiarni odpada
nigdy niczym go nie smarowałem |
25-12-09, 17:37 | #77 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
|
z tym zimnem to bylo ogolnie, slyszalem ze jak sie wystawi na parapet na wietrzyk to ładnie ciemnieje i staje się jak nowe. Podonbo pękają bo wilgotność mniejsza niż tam gdzie rosną. U mnie w domu jest suche powietrze więc wysmarowałem dla spokoju chociaż mam okute.
Edit: Ornitolog popatrz ma moją i twoją ilość postów Ostatnio edytowane przez el F ; 25-12-09 o 17:41. |
25-12-09, 19:45 | #78 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
|
Ostatnio rzadko tu bywam, ale jak dyskusja dotyczy PS, to nie mogę się nie odezwać
Moje okute PS sprawuje się fantastycznie od roku. Najmniejszych problemów, żadnych pęknięć. Jedyne co chętnie bym zmienił, to pojemność. Rok temu było OK, ale teraz 150ml okazuje się jednak zbyt małym naczynkiem. Więc powoli zaczynam się rozglądać za czymś, co będzie okutym PS'em o pojemności 200-250ml. (gdyby ktoś coś takiego gdzieś widział, to dajcie znać ) A czy warto inwestować w Palo Santo? Jeżeli jest się pewnym, że przygoda z yerbą będzie na pewno dłuższa, to jak najbardziej. Tykwa jest wspaniałym naczyniem (używam codziennie w pracy), porongo jest niezastąpione jeżeli chodzi o chimarrao (przyrządzam sobie od czasu do czasu), rogowa guampa dodaje uroku terere. I choć każde jest wyjątkowe, to Palo Santo jest wyjątkowe wśród wyjątkowych. I jeżeli ktoś nie miał okazji pić yerby z PS'a, to po prostu nie wie, jakich doznań nie było mu jeszcze dane przeżyć |
26-12-09, 22:01 | #79 (permalink) | |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: z południa ...
Postów: 48
|
Cytat:
PS. Jak ostatnio byłem w yerbaciarni w KRK to oglądałem naczynka PS / małe - około 100ml / które były prawie całkowicie ciemnozielone ... Ostatnio edytowane przez pablitoo ; 26-12-09 o 22:03. |
|
26-12-09, 23:55 | #80 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Tarnowskie Góry
Postów: 42
|
Ja nie mam PS tylko matero amandy z drzew cytrynowego i na początku było lekko żółte, a teraz jest u góry zielone- jest to po prostu osad z pyłu yerby, który "wgryza się" w drzewo i pewnie u ciebie też tak jest
|
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/naczynia-i-bombille-dlaczego-takie-nie-inne/352-palo-santo-czy-warto.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
Yerba Mate Forum | Drukuj: Algarrobo (Rosamonte) - plamy po 3 dniach! | Strona 2 | This thread | Refback | 19-10-10 22:43 | |
Yerba Mate Forum | Akcesoria | Algarrobo (Rosamonte) - plamy po 3 dniach! | This thread | Refback | 31-08-10 23:22 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 2 (0 użytkownik(ów) i 2 gości) | |
|
|
Podobne wątki | ||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
palo santo - mity i prawda | yerbarobo | Main Forum | 60 | 17-08-09 14:53 |
PALO SANTO ...smarować masełkiem czy też nie? | BonQ | Main Forum | 109 | 16-08-09 15:12 |
Guampa z Palo Santo | Binko | Main Forum | 29 | 10-01-09 16:15 |