Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Yerba Mate Forum > Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Yerba Mate

Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Wszystko o naczyniach jak przygotowywać i jak konserwować oraz co nam daje picie z naczyń do yerba mate - palo santo - czy warto? tykwy, matero, termosy, dzbanki, czajniki i inne akcesoria - termometry, sitka, zaparzacze.

Odpowiedz
 
LinkBack (2) Narzędzia wątku Wygląd
stare 05-11-08, 21:12   #31 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Matecki Zobacz post
A teraz pytanie początkującego - czy mógłby ktoś zrobić ogólny poradnik co do używania palo santo ?
Są dwie szkoły - ze smarowaniem i bez. Najpierw więc ta druga, bo to metoda prostsza

PS nie wymaga currado. Jeśli używa się go codziennie, należy zostawić w nim fusy na całą noc (ale wyciągnąć bombillę, bo cała zzielenieje!). Jeśli przez kilka dni nie mamy zamiaru uzywać naczynka, należy je albo trzymać w słoiku z wodą (tak radzą niektórzy, według mnie to przesada), albo w woreczku strunowym (można z wilgotnym kawałkiem gąbki w środku), albo w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jeśli chodzi o smarowanie - zaleca się używanie oliwy (z oliwek albo z pestek winogron, ewentualnie z nasion slonecznika). Można też użyć masła. Przed pierwszym użyciem solidnie nasmarować i zostawić na 24 h. Potem dobrze wymyc gorącą wodą i używać, co jakiś czas konserwując. Jeśli odstawiamy na jakis czas - smarujemy jednym z podanych wyżej specyfików i odstawiamy w jakieś spokojne miejsce. Przed ponownym użyciem - płuczemy w gorącej wodzie.

W sumie - rzecz specjalnie skomplikowana nie jest
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-01-09, 12:20   #32 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Wprowadzę trochę zamieszania , a może nazwijmy to Urozmaiceniem.
Tak będzie bardziej dyplomatycznie. Ja np. zostawiam moją Bombillę z Alpaki ciągle w suszu , które za to jest pozostawiane ciągle w PS. I moja Bombilla nigdy nie zzieleniała , może dlatego że jest z Alpaki. A jeśli chodzi o smarowanie , to Oliwa nie pozostawia smaku w naczyniu , lepiej wsiąka , a doświadczenie ludzi pokazuje że trzeba zostawić naczynie na 3 dni w spokoju , wtedy drewno dostatecznie nasiąknie i się uelastyczni.
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-02-09, 18:31   #33 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Postów: 41
Domyślnie

Ja swoje posmarowałem tylko przed pierwszym uzyciem masełkiem na 1 dzien i pije w nim od czerwca mam bombille z alpaki i nie zielenieje za duzo, troche nalotu zielonego jest tylko we wnetrzu sitka ale da sie wyczyscic

przed i po renowacji
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 22.jpg (17.0 KB, 22 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCF0569.jpg (86.3 KB, 19 wyświetleń)
pawel jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 22-02-09, 14:40   #34 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Mimo niektórych tragicznych przypadków pęknięć naprawdę Warto jest nabyć sobie to Żywiczne Naczynko , zwane Palo Santo , czyli Gwajakowiec.
Gdybym miał podać trzy najważniejsze argumenty dla których warto jest kupić to naczynie to byłyby to :
1. Smak , który ubogaca każdy gatunek Yerba Mate pitej w PS.
2. Aromat , żywicy gwajakowca , czyli gwajakol który jest uwalniany.
3. Konserwacja , zabiegi które nadają mu niepowtarzalny klimat
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-05-09, 08:58   #35 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Skąd: Poznań
Postów: 423
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
...

PS nie wymaga currado. Jeśli używa się go codziennie, należy zostawić w nim fusy na całą noc (ale wyciągnąć bombillę, bo cała zzielenieje!). [COLOR=Red][B][U]Jeśli przez kilka dni nie mamy zamiaru uzywać naczynka[/U][/B][/COLOR], należy je albo trzymać w słoiku z wodą (tak radzą niektórzy, według mnie to przesada), albo w woreczku strunowym (można z wilgotnym kawałkiem gąbki w środku), albo w szczelnie zamkniętym słoiku.

...

Pytanie do doświadczonego siorbaka: czy zostawienie PS na weekend (od godziny 16:00 w piątek do 7:00 w poniedziałek) do już powód do zostawienia obszytego skórą naczynka w zamkniętym worku foliowym ?
Garfi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-05-09, 09:01   #36 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Skąd: Kraków
Postów: 16
Domyślnie

U nas PS przetrzymało weekend po wypełnieniu po brzegi wodą. Myślę, że jeśli nie zamierzasz go wystawiać na pełne słońce to nie trzeba specjalnie kombinować
Cara jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-05-09, 09:18   #37 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Skąd: Poznań
Postów: 423
Domyślnie

Tak właśnie robiłem: zostawiałem wysiorbany moksz, uzupełniałem woda po brzegi i wstawiałem do mojej szafy obok papierów.Mimo to po pierwszym weekendzie moje PS nie pozwoliło się już spokojnie zalać i zaczęło popuszczać - pękło od krawędzi do samego dna. Poranną dawkę yerbki (taki zastrzyk porannej energii) zassałem a potem... co wlałem to w ciągu 5-10 minut znajdowałem na biurku.[URL="http://img365.imageshack.us/my.php?image=placze.gif"][/URL]

Na szczęście reklamacja naczynka został uznana i teraz czekam spokojnie na kolejne
Garfi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-05-09, 11:42   #38 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Skąd: Kraków
Postów: 16
Domyślnie

Hmmm... różnice są dwie: nie zostawiliśmy zalanej yerby, bo baliśmy się, że spleśnieje - może skubana wsiorbała wodę? A druga jest taka, że nasze PS jest okute, ale wątpię, żeby to miało jakieś znaczenie w tym wypadku.

Teraz mija już pełny tydzień odkąd nie pijemy yerby (dzisiaj poszło zamówienie ) i przez cały ten czas PS stoi sobie zalane wodą, którą co parę dni zmieniamy. Jak dotąd jedyna zaobserwowana aktywność to puszczanie pięknej, zielonej farby
Cara jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-05-09, 11:58   #39 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Skąd: Poznań
Postów: 423
Domyślnie

Gdzieś czytałem, że zostawianie zalanego mokszu dodatkowo konserwuje PS. Jak pisałem moje naczynko było obszyte skórą, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia.
Poradzono mi abym podczas każdej wymiany wsadu namaczał również naczynko z zewnątrz, co ma dodatkowo zabezpieczać przed wysychaniem. Mimo to doszło do pęknięcia

Zobaczymy jak będzie z nowym
Garfi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-05-09, 20:27   #40 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Postów: 17
Domyślnie Osad? Palo santo

Witam, mam taki problem, nie wiem czy to normalne , ale w moim palo santo na wyższych partiach, osadza się tak jakby twarda "skorupka" do której dodatkowo przykleja się bardziej sucha yerba.
Czy to jest właśnie ta żywica? A jeżeli nie to czy da się ten problem jakoś "usunąć"?

Dodatkowo nieraz na samych końcówkach palo santo, jest szare, nie brązowe a szare, po polaniu wodą ten problem znika ale i tak jestem zaniepokojony.

Jeżeli coś się wydaje niejasne, mogę umieścić fotki.

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź
Zipp jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/naczynia-i-bombille-dlaczego-takie-nie-inne/352-palo-santo-czy-warto.html
Dodane przez For Type Data
Yerba Mate Forum | Drukuj: Algarrobo (Rosamonte) - plamy po 3 dniach! | Strona 2 This thread Refback 19-10-10 22:43
Yerba Mate Forum | Akcesoria | Algarrobo (Rosamonte) - plamy po 3 dniach! This thread Refback 31-08-10 23:22

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
palo santo - mity i prawda yerbarobo Main Forum 60 17-08-09 14:53
PALO SANTO ...smarować masełkiem czy też nie? BonQ Main Forum 109 16-08-09 15:12
Guampa z Palo Santo Binko Main Forum 29 10-01-09 16:15


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:18.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev