Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 18-11-08, 22:25   #1 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 301
Domyślnie Yerby smakowe i mieszanki

Nie ma jeszcze tematu w ktorym bylyby zebrane informacje na temat smakowych ym, a wydaje mi sie ze jest taki temat potrzebny..

Pozwole sobie zaczac.. nie od konkretow, ale od pytan bo jeste mlodym yerbista

Jedna z pierwszych mate jakie probowalem to bylo cos pomaranczowego.. nie wiem jaka marka (pilem w herbaciarni, nie pytalem o marke) i czy wszystkie smakowe sa takie, ale to bylo ochydne.. nie wiem czy sie odwaze jeszcze kiedys siegnac po cos smakowego.. i w sumie dlatego ten temat powstal

Pytanie do expertow: Czy smakowawa yerba = yerba z aromatem, czy na przyklad skorka z pomaranczy tudziez sok, czy cos innego jeszcze? Czy od marki zalezy?

Czekam na opinie, ulubione marki, fakty itp..

Ostatnio edytowane przez sulibor ; 19-11-08 o 17:26.
sulibor jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-08, 22:31   #2 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

Cytat:
Napisał sulibor Zobacz post
Nie ma jeszcze tematu w ktorym bylyby zebrane informacje na temat smakowych ym, a wydaje mi sie ze jest taki temat potrzebny..

Pozwole sobie zaczac.. nie od konkretow, ale od pytan bo jeste mlodym yerbista

Jedna z pierwszych mate jakie probowalem to bylo cos pomaranczowego.. nie wiem jaka marka (pilem w herbaciarni, nie pytalem o marke) i czy wszystkie smakowe sa takie, ale to bylo ochydne.. nie wiem czy sie odwaze jeszcze kiedys siegnac po cos smakowego.. i w sumie dlatego ten temat powstal

Pytanie do expertow: Czy smakowawa yerba = yerba z aromatem, czy na przyklad skorka z pomaranczy tudziez sok, czy cos innego jeszcze? Czy od marki zalezy?

Czekam na opinie, ulubione marki, fakty itp..
MATE śWIATłO KSIężYCA- REWELACJA. Można ją kupić na wagę, jedna z lepszych Mate jakie piłem. Jest to brazylijska mate rio grande z dodatkiem marokańskiej mięty, trawy cytrynowej, owoców róży, hibiskusa i bławatka. Polecam, szczególnie terere. Darzę ją dużym sentymentem, bo była jedną z moich pierwszych i często do niej wracam
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-08, 22:36   #3 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał sulibor Zobacz post
Pytanie do expertow: Czy smakowawa yerba = yerba z aromatem, czy na przyklad skorka z pomaranczy tudziez sok, czy cos innego jeszcze? Czy od marki zalezy?

Czekam na opinie, ulubione marki, fakty itp..
Ekspertem nie jestem, ale odpowiem na tyle, na ile umiem; yerba smakowa to jest yerba z dodatkami. Raczej aromatów się nie stosuje, bo przemysł nie stoi tam na aż tak wysokim poziomie (przynajmniej w tych prowincjach, które słyną z upraw ostrokrzewu).

Najczęstszym dodatkiem są suszone owoce (nie liofilizowane, bo to zbyt kosztowny proces i technologicznie bardzo zaawansowany). Tu wymienię dwie moje ulubione - Union Durazno (brzoskwiniowa) i Union jabłkowy.

Innym dodatkiem są zioła - ale te rosnące "w dalekich krajach"; cedron, mięta, różne inne (hierbas del litoral ogólnie rzecz ujmując). Moją ulubiona w tym przedziale jest Pajarito ziołowo-miętowe i Cachamate.

Inny dodatek - to miód. Tu króluje CBSe Miel. Innych nie znam.

No i jest jeszcze CBSe Cafe, czyli yerba z (chyba) łupinami kawowymi. Smak kawy naśladuje dość udatnie

Ostatnio edytowane przez maciejslu ; 19-11-08 o 01:11. Powód: dodałem CBSe Cafe
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-08, 22:39   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackomen Zobacz post
MATE śWIATłO KSIężYCA- REWELACJA. Można ją kupić na wagę, jedna z lepszych Mate jakie piłem. Jest to brazylijska mate rio grande z dodatkiem marokańskiej mięty, trawy cytrynowej, owoców róży, hibiskusa i bławatka. Polecam, szczególnie terere. Darzę ją dużym sentymentem, bo była jedną z moich pierwszych i często do niej wracam
Ale to jest mieszanka...

Yerba i marokańska mięta, do tego hibiskus pewnie z Afryki (tam jest najpopularniejszy i... najtańszy). Owoce róży - roslina wybitnie europejska, a bławatek to polny chwast (aczkolwiek płatki mają dużo czegoś i sam ich używam).

To chyba nijak się ma do tematu yerb smakowych, czyli produkowanych jako smakowe przez producentów...
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-08, 22:58   #5 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Ale to jest mieszanka...

Yerba i marokańska mięta, do tego hibiskus pewnie z Afryki (tam jest najpopularniejszy i... najtańszy). Owoce róży - roslina wybitnie europejska, a bławatek to polny chwast (aczkolwiek płatki mają dużo czegoś i sam ich używam).

To chyba nijak się ma do tematu yerb smakowych, czyli produkowanych jako smakowe przez producentów...
a dlaczego nijak?? te dodatki są domieszką, nie wiedziałem, że mate rośnie gdzie indziej jak w Ameryce południowej. Myślisz, że tą sadził ktoś w doniczce na parapecie?? mi się wydaje, że nie. W dzisiejszych czasach wszystkie zioła i przyprawy krążą po świecie, myślę, że ten skład jest dość oryginalny. Sam pisałeś, że stosujesz różne mieszanki (że sam coś dokładasz wedle uznania), mi zasmakowała akurat ta mieszanka, która została sporządzona przez ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo. Kolega pytał o mate smakowe, ja napisałem co mogę polecić, bo myślę, że warto. Piszesz, że nie uważasz się za eksperta, ale kiedy czyta się niektóre Twoje posty to odnosi się wrażenie, że jednak się za niego uważasz To nie obraza, tylko moje małe spostrzeżenie, nie musisz się do niego ustosunkowywać.
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-08, 23:24   #6 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackomen Zobacz post
a dlaczego nijak?? te dodatki są domieszką, nie wiedziałem, że mate rośnie gdzie indziej jak w Ameryce południowej. Myślisz, że tą sadził ktoś w doniczce na parapecie?? mi się wydaje, że nie. W dzisiejszych czasach wszystkie zioła i przyprawy krążą po świecie, myślę, że ten skład jest dość oryginalny. Sam pisałeś, że stosujesz różne mieszanki (że sam coś dokładasz wedle uznania), mi zasmakowała akurat ta mieszanka, która została sporządzona przez ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo. Kolega pytał o mate smakowe, ja napisałem co mogę polecić, bo myślę, że warto. Piszesz, że nie uważasz się za eksperta, ale kiedy czyta się niektóre Twoje posty to odnosi się wrażenie, że jednak się za niego uważasz To nie obraza, tylko moje małe spostrzeżenie, nie musisz się do niego ustosunkowywać.
Nie obrażam się, ale naprawdę ekspertem nie jestem i się za takowego nie uważam (przynajmniej jeśli chodzi o YM). Po prostu dużo czytam i sporo zapamiętuję. Powiedzmy zatem, że mam odrobinę wiedzy, którą staram się dzielić w miarę możności

A teraz do sedna; odniosłem wrażenie, że założycielowi tematu chodziło o klasyczne yerby smakowe, czyli takie, jakie powstają niejako "firmowo". To, co Ty opisałeś, jest mieszanką "autorską" (nic w tym złego, sam mam kilka takich mieszanek w swoim podręcznym "yerbo-spisie") i chyba nie do kupienia poza tą jedną herbaciarnią. Tak więc, choć zestawienie oryginalne, ale ponieważ jednocześnie "oryginalne" ("autorskie"), więc do tematu (jak mnie się wydaje) nie pasuje.

I uprzedzę od razu - będę się upierał nad rozróżnieniem smakowych yerba mate i mieszanek; to nie to samo i myślę, że łączenie tych dwóch pojęć nie jest właściwe ze względu na różne znaczenia.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-11-08, 00:43   #7 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Nie obrażam się, ale naprawdę ekspertem nie jestem i się za takowego nie uważam (przynajmniej jeśli chodzi o YM). Po prostu dużo czytam i sporo zapamiętuję. Powiedzmy zatem, że mam odrobinę wiedzy, którą staram się dzielić w miarę możności

A teraz do sedna; odniosłem wrażenie, że założycielowi tematu chodziło o klasyczne yerby smakowe, czyli takie, jakie powstają niejako "firmowo". To, co Ty opisałeś, jest mieszanką "autorską" (nic w tym złego, sam mam kilka takich mieszanek w swoim podręcznym "yerbo-spisie") i chyba nie do kupienia poza tą jedną herbaciarnią. Tak więc, choć zestawienie oryginalne, ale ponieważ jednocześnie "oryginalne" ("autorskie"), więc do tematu (jak mnie się wydaje) nie pasuje.

I uprzedzę od razu - będę się upierał nad rozróżnieniem smakowych yerba mate i mieszanek; to nie to samo i myślę, że łączenie tych dwóch pojęć nie jest właściwe ze względu na różne znaczenia.
a właśnie Macieju "odniosłeś wrażenie". każdy ma prawo odnieść inne wrażenie i inaczej interpretować czyjeś posty. Ja stwierdziłem, że kolega chciałby usłyszeć jakie mamy ulubione smakowe mate, ale jeżeli ktoś napisze o jeszcze innym typie, to nie będę pisał temu komuś, że źle odpowiada na posta, że to nie na temat, tylko przeczytam z uwagą co ktoś lubi i być może sam się skuszę na to, aby tego czegoś spróbować, bo myślę że w tym celu forum zostało stworzone Napisałeś, że mieszanki autorskie to nic złego, nawet jakbyś stwierdził, że to coś bardzo złego i tak bym ją pił dalej i polecał wszystkim, bo ja ją za taką nie uważam Jeśli chodzi o tą mieszankę, którą opisałem to nie jest wcale autorskim wymysłem jednego sklepu herbacianego, ale jest rozprowadzana przez firmę, która zajmuje się importem różnych herbat i specjałów z całego świata i podejrzewam, że została "wymieszana" w Ameryce Południowej
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-11-08, 01:09   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Niech zatem autor tematu rozstrzygnie, co miał na myśli pisząc o "smakowych yerbach".
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-11-08, 01:20   #9 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Niech zatem autor tematu rozstrzygnie, co miał na myśli pisząc o "smakowych yerbach".
tak byłoby najlepiej, ale myślę, że nawet nie sądził, że wywoła swoim postem tyle dyskusji i zamieszania :P
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-11-08, 01:22   #10 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackomen Zobacz post
tak byłoby najlepiej, ale myślę, że nawet nie sądził, że wywoła swoim postem tyle dyskusji i zamieszania :P
Zamieszanie też jest czasami potrzebne, tym bardziej, że może coś komuś wyjaśnić

Może dzięki temu zamieszaniu uściślimy, czy yerba smakowa i mieszanka to to samo?
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:03.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev