|
18-11-08, 22:25 | #1 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 301
|
Yerby smakowe i mieszanki
Nie ma jeszcze tematu w ktorym bylyby zebrane informacje na temat smakowych ym, a wydaje mi sie ze jest taki temat potrzebny..
Pozwole sobie zaczac.. nie od konkretow, ale od pytan bo jeste mlodym yerbista Jedna z pierwszych mate jakie probowalem to bylo cos pomaranczowego.. nie wiem jaka marka (pilem w herbaciarni, nie pytalem o marke) i czy wszystkie smakowe sa takie, ale to bylo ochydne.. nie wiem czy sie odwaze jeszcze kiedys siegnac po cos smakowego.. i w sumie dlatego ten temat powstal Pytanie do expertow: Czy smakowawa yerba = yerba z aromatem, czy na przyklad skorka z pomaranczy tudziez sok, czy cos innego jeszcze? Czy od marki zalezy? Czekam na opinie, ulubione marki, fakty itp.. Ostatnio edytowane przez sulibor ; 19-11-08 o 17:26. |
18-11-08, 22:31 | #2 (permalink) | |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
|
Cytat:
|
|
18-11-08, 22:36 | #3 (permalink) | |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Cytat:
Najczęstszym dodatkiem są suszone owoce (nie liofilizowane, bo to zbyt kosztowny proces i technologicznie bardzo zaawansowany). Tu wymienię dwie moje ulubione - Union Durazno (brzoskwiniowa) i Union jabłkowy. Innym dodatkiem są zioła - ale te rosnące "w dalekich krajach"; cedron, mięta, różne inne (hierbas del litoral ogólnie rzecz ujmując). Moją ulubiona w tym przedziale jest Pajarito ziołowo-miętowe i Cachamate. Inny dodatek - to miód. Tu króluje CBSe Miel. Innych nie znam. No i jest jeszcze CBSe Cafe, czyli yerba z (chyba) łupinami kawowymi. Smak kawy naśladuje dość udatnie Ostatnio edytowane przez maciejslu ; 19-11-08 o 01:11. Powód: dodałem CBSe Cafe |
|
18-11-08, 22:39 | #4 (permalink) | |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Cytat:
Yerba i marokańska mięta, do tego hibiskus pewnie z Afryki (tam jest najpopularniejszy i... najtańszy). Owoce róży - roslina wybitnie europejska, a bławatek to polny chwast (aczkolwiek płatki mają dużo czegoś i sam ich używam). To chyba nijak się ma do tematu yerb smakowych, czyli produkowanych jako smakowe przez producentów... |
|
18-11-08, 22:58 | #5 (permalink) | |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
|
Cytat:
|
|
18-11-08, 23:24 | #6 (permalink) | |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Cytat:
A teraz do sedna; odniosłem wrażenie, że założycielowi tematu chodziło o klasyczne yerby smakowe, czyli takie, jakie powstają niejako "firmowo". To, co Ty opisałeś, jest mieszanką "autorską" (nic w tym złego, sam mam kilka takich mieszanek w swoim podręcznym "yerbo-spisie") i chyba nie do kupienia poza tą jedną herbaciarnią. Tak więc, choć zestawienie oryginalne, ale ponieważ jednocześnie "oryginalne" ("autorskie"), więc do tematu (jak mnie się wydaje) nie pasuje. I uprzedzę od razu - będę się upierał nad rozróżnieniem smakowych yerba mate i mieszanek; to nie to samo i myślę, że łączenie tych dwóch pojęć nie jest właściwe ze względu na różne znaczenia. |
|
19-11-08, 00:43 | #7 (permalink) | |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
|
Cytat:
|
|