Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 07-02-09, 13:08   #111 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Jak już było wspominane w innych tematach twój spacer po ulicy miasta i dezodorant jest bardziej rakotwórczy niż pleśń która nikomu jeszcze krzywdy nie zrobiła. Co Cię nie zabije to Cię uodporni. Czarnoskórzy gryzą glebę żeby wzmocnić i uodpornić swój układ odpornościowy. Nam picie z wyczyszconej bądż niedoczyszczonej po pleśni tykwy nie zaszkodzi. A swoją drogą lubię sery pleśniowe i oliwki.
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-02-09, 16:37   #112 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
Domyślnie

Poczytałem i mam pewne wnioski
1. Moje PS (okute) nie było nigdy smarowane, ale za to nigdy nie wysycha. Jak było odstawione na tydzień, to cały czas stało zalane wodą.
2. Tykwę traktuję w ten sposób, że po użyciu wywalam fusy, przepłukuję wodą i dostawiam do suszenia (na parapet, co prawda teraz słonka za dużo nie ma, ale nad kaloryferem w ciepełku schnie dość szybko).
3. Tykwy używam w pracy, a że rozkład zajęć mam taki, jaki mam, to daje to trzy dni w tygodniu (pon-wt-śr). Potem wyschnięta stoi sobie do następnego poniedziałku.
4. Przy każdorazowym suszeniu nie zauważyłem ani tendencji do pleśnienia ani do pękania.
5. Doszedłem do wniosku, że olej po zewnętrznej stronie, który ma wzmagać efekty estetyczne, sobie podaruję

No i na koniec - sery pleśniowe są jak najbardziej OK, nawet te niebieskie i zielone. Co do innych produktów, to dawno temu na studiach, jak się nalocik białawy na kiełbasie pojawiał, to normalny student pakował kiełbaskę pod kran, albo nalocik szmatką usuwał, potem wrzucał kiełbasę na patelnię, popijał zimną wodą i tyle. Jeszcze żyję, więc takie postępowanie nie mogło być śmiertelnie szkodliwe

A na sam koniec - wniosek jest jeden i dotyczy postępowania zarówno z tykwą jak i z innymi naczynkami (i był już na tym forum wielokrotnie podawany) - zapytać i zapoznać się z opiniami jak najbardziej trzeba i warto, ale na koniec i tak trzeba samemu podjąć decyzję i ponieść ewentualne konsekwencje.
Merkelin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-02-09, 22:42   #113 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Przy białym nalocie z kiełbasy można zwłaszcza ponieść konsekwencję
Rozumiem że po takim " Posiłku Mistrza " nic nie było straszne , ani ciepłe piwo , ani teściowa
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-02-09, 23:01   #114 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
Domyślnie

Ano, w studenckich latach (88-93) różne rzeczy się wyprawiało, a do podanego wyżej zestawu dorzuciłbym jeszcze ciepłą wódkę gdzieś pod "Jagienką" (Poznań, a jakże).
Merkelin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-02-09, 01:30   #115 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Chyba opowiedzieliśmy słuchaczom wszystko o myciu naczynka i zagrożeniami z tym związanymi , próbach brawurowych odświeżeń wędlin i konserwacji spirytusem A to wszystko dla Studenckiej edukacji
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Brazylijskie naczynko sp8105rz Main Forum 16 16-09-07 21:45


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev