|
12-08-07, 21:45 | #1 (permalink) |
Junior Member
siorbak
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Piernikowo (Toruń)
Postów: 3
|
2 pytania co do mojej tykwy
1.Tykwa Gaucho przecieka mi z pod tego elementu metalowego u gory:](wiecie o co chodzi) - czy to normalne??
2. Tykwa po curado smierdzi plesnia troszke. Zalewam ja wrzatkiem i plucze. czy dobrze robie?? |
13-08-07, 00:53 | #2 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
|
to ze przecieka od góry to normal , to że śmierdzi nie jest normalne. Zostaw na noc fusy z yerby, zalane mocnym alkoholem np. rumem, ginem albo spirytusem. dobrze wypłucz i zostaw do wysuszenia na noc z cienkim papierem w srodku powinno pomóc.
|
13-08-07, 14:15 | #3 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
przecieka bo tykwa jest organiczna i wiadomo że pod wpływem wody i temperatury się odkształca...moja tykwa śmierdzi chlebem...takim zleżałym ale to nie wpływa praktycznie w ogóle na smak mojej yerby
|
13-08-07, 18:31 | #4 (permalink) |
Junior Member
siorbak
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Piernikowo (Toruń)
Postów: 3
|
juz jest oki udalo sie okazalo sie ze niebyl;o wyskrobane do konca na dnie.
Wiec dl aludzi z tym samy problemem podaj ejesli po curado smierdzi wam plesnia tykwa zalejcie ja wrzatkiem, to ze sie gazuje jak orenzada (to wszystko wporzadku) tak utlenia sie plesn wtedy robi sie miekka i mozn aja wyskrobywac tak dlugo az woda po wylaniu straci zielony kolor. Mi to pomogło |
26-09-07, 17:11 | #6 (permalink) |
Junior Member
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Gdańsk
Postów: 27
|
moja tykwa jest oprawiona skórą, z początku nie mogłem z niej pić bo tak śmierdziała że mi się nie dobrze robiło. Odstawiłem ja na jakis czas na parapet od czasu do czasu z niej pijalem ale niechętnie.
Po pewnym czasie zapach zwietrzał i taraz nawet mi sie podoba dodaje oryginalności pitej z niej mate. |
17-10-07, 09:46 | #8 (permalink) |
Junior Member
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Pszczyna
Postów: 13
|
No ja mam ten problem z tykwą, że po kilku dniach zaczęła mi śmierdzieć takim słodkawym zapachem starego chleba, jak już ktoś wcześniej pisał. Niestety nie trawię tego zapachu i raczej odstawię tykwę jako dekorację, a pił będę z porcelanki... No chyba, że kuracja wódeczką coś na to może pomóc?
|
17-10-07, 10:12 | #9 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
elwis...będzie tak podawało spleśniałym chlebem przez jakiś czas ale uwierz mi że to nie ma żadnego wypływu na smak pitej yerby. naczynko z palo santo to świetne rozwiązanie. pozdrawiam
|
17-10-07, 10:43 | #10 (permalink) | |
Junior Member
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Pszczyna
Postów: 13
|
Cytat:
Tak jak piszesz, prawdopodobnie skończy się na jakimś drewienku lub porcelanie. |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
Podobne wątki | ||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Yerba bez tykwy | kai55 | Main Forum | 23 | 17-01-09 23:31 |