|
![]() |
#21 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
|
![]()
Do inkrustacji naczyń mate używa się stopów srebra i złota, a ornamenty są wykonywane ręcznie w sposób znany niewielu osobom skrywany lub zapomniany... Materiały – stop metalu, bawoli róg lub drewno używane do wyrobu tych naczyń są specjalnie wyselekcjonowane, dzięki czemu zachowują trwałość. Walory smakowe naparu yerba mate również wzrastają ze względu na to, że materiał drewniany oddaje swoją aromatyczną nutę lub w przypadku metalu nie oddaje obcych ingrediencji. Niezwykłe kształty naczyń mate, artyzm wykonania i ich ogromna wartość decydują o tym, że na aukcjach osiągają przewrotne sumy i stają się niekiedy poszukiwaną gratką na miarę białych kruków.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
![]()
moim nowym nabytkiem...no może nie do końca moim, bo to prezent dla mojej luby, jest matero ceramiczne z iguazu
![]() pojemność około 500 ml przerażająco duża pojemność. na początku myślałem, że to zbyt duże będzie ale za namową Luzyny zwnanej matką wybrałem ów z Iguazu...warto było bo jest pojemne, wygodne, ładne, praktyczne, stylowe i wogóle sexi, jezzi i evry body pozdrawiam i polecam [url]www.yerbamarket.com[/url] |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 31
|
![]()
400 ml jak dla mnie ok a dla poczatkującegych polecam takie ok 150ml no idrewienko.. najlepiej z Algarrobo.. Palo jest przereklamowane a poza tym w Argentynie Palo jest tańsze od Algarrobo. W Polsce odwrotnie ale do tego już się przyzwyczaiłem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
![]()
a propos słowa "naczynie" przypomniał mi się dowcip
mianowicie: wraca pijany mąż nad ranem do domu a żona doń: - gdzieś Ty był mendo całą noc!!!?? a mąż na to: - na-czynie - na jakim Ty znowu czynie byłeś. Pyta wściekła żona a on na to: - naczynie bo będę żygał ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
|
![]()
Co do tykiew, jest kilka sposobów obrabiania naczyń na miejscu czyli w Argentynie i Paragwaju. Najlepsze selekcjonowane tykwy mają białe suche wnętrze, to gwarantuje, że tykwa nie pocieknie ani nie spleśnieje na drugi dzień, drugim gatunkiem są tykwy o środkach żółtawych z dużymi pozostałościami owoców są ok , ale trzeba je dokładnie przygotowywać i częto suszyć, trzeci gatunek to tykwy o środeczku w kolorze ciemno brązowym te tykwy wymagają porządnego curado a zaraz potem zalania gorącą wodą tak by się w nich aż zapieniło! Czwarty gatunek to wszystkie dziwne tykiewki z białymi plamkami w środku -tu uwaga - to początek pleśni lub grzybka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
|
![]()
masz wypasa Bracie ok.. ,
wsyp do tykwy 3/4 suszu, zalej wodą 95 st.C plus kieliszek wódki i zostaw na noc, rano wywal susz i łyzką do cukru wyskrob bardzo dokładnie środek z resztek owocu. suszenie cały dzień na powietrzu najlepiej jakby było słoneczko jak nie ma parapet i uchylone okno aby był dopłw powietrza! Oceń sam czy tykwa jest juz czysta , w środku musi być gładka. Jak bys miał wątpliwości co do wykonania zadania nr1 zrób je ponownie następnego dnia wieczorem. będzie ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Łuków
Postów: 50
|
![]()
no dobra..słuchaj,bracie...bo mam jeszcze matero montevideło,tkaie jak we sklepie...i szuszę..tfu...szusę...suszę je raz na 3-4 dni...nic mu nie będzie czy lepiej nie suszyć??kłade na grzejnik i se leżakuje...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
wielkosc naczynka | gpawel | Main Forum | 43 | 12-01-09 12:51 |