Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 17-08-07, 00:30   #21 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
Domyślnie

Do inkrustacji naczyń mate używa się stopów srebra i złota, a ornamenty są wykonywane ręcznie w sposób znany niewielu osobom skrywany lub zapomniany... Materiały – stop metalu, bawoli róg lub drewno używane do wyrobu tych naczyń są specjalnie wyselekcjonowane, dzięki czemu zachowują trwałość. Walory smakowe naparu yerba mate również wzrastają ze względu na to, że materiał drewniany oddaje swoją aromatyczną nutę lub w przypadku metalu nie oddaje obcych ingrediencji. Niezwykłe kształty naczyń mate, artyzm wykonania i ich ogromna wartość decydują o tym, że na aukcjach osiągają przewrotne sumy i stają się niekiedy poszukiwaną gratką na miarę białych kruków.
yerbarobo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-07, 12:02   #22 (permalink)
Rzempek Johnny Bonanza
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

To żeś dziewczynie odpowiedział,
  Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-07, 16:18   #23 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
Domyślnie

wiesz Johny mam lepszy pomysl) , dam Ci dzis tykwę z ogrodu i taka już zrobioną , podumajesz? i nam opowiesz :P
yerbarobo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-08-07, 14:43   #24 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

moim nowym nabytkiem...no może nie do końca moim, bo to prezent dla mojej luby, jest matero ceramiczne z iguazu
pojemność około 500 ml
przerażająco duża pojemność. na początku myślałem, że to zbyt duże będzie ale za namową Luzyny zwnanej matką wybrałem ów z Iguazu...warto było bo jest pojemne, wygodne, ładne, praktyczne, stylowe i wogóle sexi, jezzi i evry body
pozdrawiam i polecam
[url]www.yerbamarket.com[/url]
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-08-07, 16:59   #25 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 31
Domyślnie

400 ml jak dla mnie ok a dla poczatkującegych polecam takie ok 150ml no idrewienko.. najlepiej z Algarrobo.. Palo jest przereklamowane a poza tym w Argentynie Palo jest tańsze od Algarrobo. W Polsce odwrotnie ale do tego już się przyzwyczaiłem
palczas jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-09-07, 01:11   #26 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

a propos słowa "naczynie" przypomniał mi się dowcip
mianowicie:
wraca pijany mąż nad ranem do domu a żona doń:
- gdzieś Ty był mendo całą noc!!!??
a mąż na to:
- na-czynie
- na jakim Ty znowu czynie byłeś. Pyta wściekła żona
a on na to:
- naczynie bo będę żygał
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-09-07, 22:25   #27 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
Domyślnie

Co do tykiew, jest kilka sposobów obrabiania naczyń na miejscu czyli w Argentynie i Paragwaju. Najlepsze selekcjonowane tykwy mają białe suche wnętrze, to gwarantuje, że tykwa nie pocieknie ani nie spleśnieje na drugi dzień, drugim gatunkiem są tykwy o środkach żółtawych z dużymi pozostałościami owoców są ok , ale trzeba je dokładnie przygotowywać i częto suszyć, trzeci gatunek to tykwy o środeczku w kolorze ciemno brązowym te tykwy wymagają porządnego curado a zaraz potem zalania gorącą wodą tak by się w nich aż zapieniło! Czwarty gatunek to wszystkie dziwne tykiewki z białymi plamkami w środku -tu uwaga - to początek pleśni lub grzybka.
yerbarobo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-09-07, 22:34   #28 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Łuków
Postów: 50
Domyślnie

Yerbarobo,a jak ja mam taką nową, jak ta: [url]http://www.yerbamarket.com/calabasas-inca-natural-p-165.html[/url]
to jaka ona w końcu jest? a podpowie mi ktoś jak zrobić curado tegoż owocu?
piotrek_jasio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-09-07, 22:44   #29 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
Domyślnie

masz wypasa Bracie ok.. ,
wsyp do tykwy 3/4 suszu, zalej wodą 95 st.C plus kieliszek wódki i zostaw na noc, rano wywal susz i łyzką do cukru wyskrob bardzo dokładnie środek z resztek owocu. suszenie cały dzień na powietrzu najlepiej jakby było słoneczko jak nie ma parapet i uchylone okno aby był dopłw powietrza! Oceń sam czy tykwa jest juz czysta , w środku musi być gładka. Jak bys miał wątpliwości co do wykonania zadania nr1 zrób je ponownie następnego dnia wieczorem. będzie ok.
yerbarobo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-09-07, 23:55   #30 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Łuków
Postów: 50
Domyślnie

no dobra..słuchaj,bracie...bo mam jeszcze matero montevideło,tkaie jak we sklepie...i szuszę..tfu...szusę...suszę je raz na 3-4 dni...nic mu nie będzie czy lepiej nie suszyć??kłade na grzejnik i se leżakuje...
piotrek_jasio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
wielkosc naczynka gpawel Main Forum 43 12-01-09 12:51


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:17.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev