View Single Post
stare 20-06-08, 01:34   #24 (permalink)
Dagon
Junior Member

Domyślnie

Ja nabieram coraz więcej doświadczenia w przekonywaniu ludzi do Yerba Mate. I faktycznie dobór smaku wydaje się być kluczowym, co w zasadzie nie powinno dziwić. Przekonałem na razie 2 osoby (permanentnie) i kilka innych osób czasem mając okazje popija sobie ów napar (głównie w różnych lokalach). Najskuteczniejszą metodą wydaje mi się podanie nowicjuszowi na początku kilku smakowych paczek. Z tego co obserwuję, to jeśli komuś posmakuje, to sam z czasem sięga po inne... tj. tradycyjne lub mocne.
Ja miałem tego pecha, że pierwsza mate jaką dostałem (herbaciarnia) była baaardzo mocna. Właścicielka lokalu bardzo hojnie nasypała do tykwy szusu... wtedy też nie miałem pojęcia zbyt dużego o tym napoju. W efekcie się zraziłem do walorów smakowych naparu, jednak jego działanie mnie zaintrygowało. Poczytałem sobie, spróbowałem innej tradycyjnej mate. Z początku ją słodziłem niewielką ilością miodu, potem jednak doszedłem do wniosku, że to zły pomysł. Po około miesiącu nie wyobrażałem już sobie, jak można yerba mate słodzić. Zawsze lubiłem gorzkawe lub lekko cierpkie napoje i lubię też taką YM. Myślę, że moje początkowe słodzenie naparu było wynikiem niezbyt pozytywnego pierwszego wrażenia...
Swoją drogą to na prezent koledze sprawiam mały set który dla niego "ułożyłem". Nigdy YM nie pił, zobaczymy co powie. Dotychczas częstowałem ludzi u siebie w domu czy na uczelni. Zdaję sobie sprawę, że Yerba Mate jako prezent dla osoby która nigdy tego nie piła to nieco śmiały krok, ale w zasadzie dlaczego nie spróbować? Nawet nakręciłem dla niego krótki instruktaż jak zrobić curado, zaparzyć yerbę, zrobić terere... Chłopak zapracowany jest to pewnie nie będzie mu się chciało czytać... Zobaczymy czy zda egzamin ;]
Dagon jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

Yerba Mate Forum - YerbaHerba.pl