View Single Post
stare 21-09-09, 18:05   #102 (permalink)
el F
Senior Member
Spirit of ILEX

Domyślnie

Cytat:
Napisał SiM8500 Zobacz post
Katolików (a piszę to jako katolik) dotyka ten sam problem, co większość ludzi na świecie (może poza wyjątkiem Trzeciego Świata). Ludzkość czuje się dosyć pewnie, panujemy coraz bardziej nad przyrodą, nauka wysyła sygnały, że wszystko da się wyjaśnić (co nie do końca jest prawdą) itd... W związku z tym coraz mniej jest miejsca na tajemnicę, a to z kolei nie sprzyja refleksji o rzeczach ostatecznych i pokrewnych tematach. Nie twierdzę bynajmniej, że mnie ten problem nie dotyczy, ale coś tam mi się widzi.
Byłem na ciekawych rekolekcjach z o. Jamesem Manjackalem z Indii. Nawraca ludzi na chrześcijaństwo w 96 krajach na świecie i mówi że kiedyś Chrześcijanie byli postrzegani jako ludzie święci. Że Chrześcijaństwo wśród hindusów, kapłanów hinduistycznych było postrzegane jako religia mająca wielką moc. Chrześcijanie zapalali pierwszą lampę rozpoczynając święta hinduistyczne. Błogosławieństwo chrześcijanina dawało wiarę i nadzieję w uzdrowienie. Teraz podczas kryzysu wiary oraz złych praktyk napływających z zachodu chrześcijanie odchodzą od wiary, stają się prześladowani i ściągają na siebie wiele nieszczęść. Mówił że zło się wkrada niewinnie i podstępnie w naszą kulturę. Ezoteryka i jej symbole otaczają nas, my nawet sobie z tego nie zdajemy sprawy. A to oddala nas od istoty wiary oraz szczęścia. Podczas 4 dniowych rekolekcji dawał konferencje, tłumaczył pismo święte, nauczał, modlił się za zgromadzonych chorych, uzdrawiał duchem świętym. Nie mogłem dokończyć rekolekcji ale na pewno się jeszcze wybiorę nie raz na podobne spotkanie i polecam wszystkim szukającym wiary. Odwiedzających Polskę charyzmatyków misjonarzy możliwe że jest więcej. Ja znam 2 nazwiska które pojawiają się najczęściej i są z nimi organizowane kilkudniowe rekolekcje. O. James Manjackal i O. John Bashobora. Temat do wyszukiwania to "rekolekcje charyzmatyczne" a tutaj ciekawy film YouTube - Duch (1/5)

Yerba Mate Forum - YerbaHerba.pl