View Single Post
stare 23-11-08, 14:05   #15 (permalink)
blackomen
Senior Member
Wódz Siorbaków

Domyślnie

Cytat:
Napisał rrico Zobacz post
Ja tam w zasadzie nie bardzo pamiętam jak to się zaczęło. Za to pamiętam na początku jak sypałem małe dawki. Pierwszy siorb to było jakoś po południu, drugi przed wieczorem i 0 spania . Piłem wtedy jeszcze kawę rano, także mate tylko w pracy, początkowo instant, ale nie bardzo mi podchodził. No i zabrałem zestaw ten domowy, jednocześnie przestałem masowo używać rano kawy. Przez pewien czas latałem do roboty z chlebakiem, w którym miałem tylko zestaw do picia, ale od pewnego czasu dorobiłem się kilku naczyń. Także w pracy szuflada robi się ciasnawa, bo jeszcze leży tam półkilowa pucha od Pajarito. Na zestaw domowy zostawiłem coś większego, bardziej mi odpowiada rano większa porcja.
Jakoś nigdy (od początku aż do tej pory) nie mogłem się przekonać do tykwy. Skrobanie, cudowania itd. Matero z drewna jakoś wydaje mi się solidniejsze, chociaż może mniejsze. Za to porongo sprawdza się nieźle, chociaż to tykwa. Ale na początku wolałem drewno i nawet myślałem o czymś ceramicznym.
Jeżeli chodzi o gatunki, hmm, jakoś początkowo było pajarito, stopniowo kilka innych. Każdej próbowałem też na zimno, ale wrażenia mam mierne, terere nie bardzo mi wchodzi oprócz latem, w czasie sporych upałów.
a czy próbowałeś terere z zastosowaniem jakiś yerb smakowych?? mi też średnio wchodzą na zimno te bez dodatków.
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

Yerba Mate Forum - YerbaHerba.pl