|
|
Yerba MateYerba Mate dla PoczątkującychJak zacząć, która yerba na początek, jak przygotować yerba mate - ile suszu, jak zalewać oraz terere, currado i chimarrao krok po kroku, wszystko o yerbie "dla opornych"... ;-) |
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
28-03-11, 21:35 | #13 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
|
Się nie zgadzam do końca. Pajarito jabłkowo-cynamonowe, którego poza wersją saszetkową nigdzie nie udało mi się znaleźć jest rewelacyjne (ale to moje zdanie może wynikać z tego, że uwielbiam cynamon w różnych konfiguracjach, np. z pomarańczą i tequilą ) Ale prawdą jest, że nie ma to jak PS porządnie zasypany i zalany.
Co do kupowania od razu naczynka. Ostatnio doszedłem do wniosku, że do odpowiedniego naczynia trzeba chyba dorosnąć. Za chwilę będę zamawiał naczynko dla kolegi, który od roku biega z bombillą wystającą z najzwyklejszego kubka i w końcu doszedł do wniosku, że nadszedł czas na coś bardziej ortodoksyjnego. Choć z drugiej strony są też tacy (ja się do nich chyba zaliczam), którzy od samego początku kompletują zestaw naczyń i bombilli, bo przecież trzeba mieć pod ręką i calabazę i porongo i Palo Santo i guampę no i bombillę osobną i dopasowaną do każdego. Więc chyba na początek najlepiej zestawik złożony z yerby (np. kila gatunków po 100g) i bombilli. Jak się człowiek wciągnie, to zawsze można "braki sprzętowe" uzupełnić. P.S. Sorki, że takie elaboraty długaśne wypisuję, ale dawno mnie tu nie było, więc nadrabiam |
29-03-11, 05:48 | #15 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 132
|
Instant nie próbowałem chodź przez chwilę miałem ochotę ….
Pamiętajmy jeszcze o tych naszych gustach(kubki smakowe każdy ma inne ) To tak jak ktoś słodzi mate blee okropieństwo O właśnie ktoś z was odważył się zasiorbać z mlekiem ?? |