Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Yerba Mate Forum > Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Yerba Mate

Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne

Wszystko o naczyniach jak przygotowywać i jak konserwować oraz co nam daje picie z naczyń do yerba mate - palo santo - czy warto? tykwy, matero, termosy, dzbanki, czajniki i inne akcesoria - termometry, sitka, zaparzacze.

Odpowiedz
 
LinkBack (4) Narzędzia wątku Wygląd
stare 31-05-09, 17:11   #81 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ornitolog Zobacz post
no właśnie, czy wiecie gdzie indziej można taniej kupić bombille z alpaki? bo kurcze ponad 100zł za bombille to troszke dużo, a z chęcia bym kupił jedną, a porządną
[url=http://www.yerbamarket.com/product-pol-798-Bombilla-Alpaka-Urugwai.html]Bombilla Alpaka Urugwai | Bombille | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/url]

[url=http://www.google.pl/search?q=bombilla+alpaka&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozillalfficial&client=firefo x-a]bombilla alpaka - Szukaj w Google[/url]
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-05-09, 18:25   #82 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Postów: 164
Domyślnie

o fajnie,myslalam by sobie zamowic jakas bombille moze i sie na ta skusze. Nowe Srrebro az szkoda mi bedzie pić z takiej bombilii!
Yerbatka jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-05-09, 23:09   #83 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

napisze tutaj bo temat o bombilli. Mam taki sposob na zatykającą się bombille. jak zapycha sie tak że ledwo ciągnie się napar to uderzam kilka razy dnem matero o blat stołu lub innej płakiej powierzchni. System z tarciem calabazy od dolu wogole u mnie nie dziala, i mysle ze to sciema. Za to pukanie w stol od razu odtyka bombille. mam Resorte zwykłą i niektóre pylaste yerby ja przytykają, ciekawe jak jest w przypadku innych bombilli ktore sie zatykają. Jeszcze nigdy nie mialem okazji łyknąć zadnego pyłku co swiadczy tylko o dobrze pomyślanej konstrukcji tej bombilli. Z alpaki byłaby swietna chociaż na razie na mojej nie widze zadnych oznak uzytkowania i uwazam ze na poczatek jest doskonała.
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-06-09, 12:48   #84 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Postów: 1
Domyślnie Pytanie o bombille

[FONT=Arial]Dopiero zaczyna się moja przygoda z yerba mate i właśnie zastanawiam się nad kupieniem [URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-81-Bombilla-La-Mulata-Al-26.html"]Bombilla La Mulata Al 26 | Bombille | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL] . Chwiałbym się dowiedzieć czy te pierścienie bardzo chłodzą yerba mate i czy ta bombilla będzie się nadawać do picia terere . Tak ogólnie to zamierzam pic z kubka
[/FONT][B][FONT=Arial]
[/FONT][/B]

Ostatnio edytowane przez Skoczek ; 06-06-09 o 14:15.
Skoczek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-06-09, 13:54   #85 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Skoczek Zobacz post
[FONT=Arial]Dopiero zaczyna się moja przygoda z yerba mate i właśnie zastanawiam się nad kupieniem [URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-81-Bombilla-La-Mulata-Al-26.html"]Bombilla La Mulata Al 26 | Bombille | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL] . Chwiałbym się dowiedzieć czy te pierścienie bardzo chłodzą i czy będzie się nadawać do picia terere . Tak ogólnie to zamierzam pic z kubka
[/FONT][B][FONT=Arial]
[/FONT][/B]
Tak ogólnie - to ja osobiście wolę pić terere przez "trzcinkę".

Moim zdaniem metalowe bombille niespecjalnie się nadają do picia zimnych płynów, bo... po prostu je ogrzewają; pierścienie chłodzące robią po prostu za pierścienie "grzewcze". W ogóle cała bombilla, jako że jest metalowa, raczej dodatkowo ogrzewa napój. A latem trzcin wyschniętych jest pełno, wycięcie i wystruganie kilku słomek to jest pięć minut roboty...
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-06-09, 14:25   #86 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Skąd: Poznań
Postów: 423
Domyślnie

Cytat:
Napisał Skoczek Zobacz post
[FONT=Arial]Dopiero zaczyna się moja przygoda z yerba mate i właśnie zastanawiam się nad kupieniem [URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-81-Bombilla-La-Mulata-Al-26.html"]Bombilla La Mulata Al 26 | Bombille | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL] . Chwiałbym się dowiedzieć czy te pierścienie bardzo chłodzą yerba mate i czy ta bombilla będzie się nadawać do picia terere . Tak ogólnie to zamierzam pic z kubka
[/FONT][B][FONT=Arial]
[/FONT][/B]

Pijąc z kubka tracisz wiele... magi siorbania yerby. Tykwy nie są drogie a picie z nich jest naprawdę zajefajne, nie wspominając już o PS czy guampie do terera
Co do bombilli to trudna i niejednoznaczna sprawa. Na tym forum możesz doszukać się wielu sprzecznych ze sobą opinii na ich temat.Osobiście pijam głównie terere, ma [URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-292-Bombilla-Brazylijska-Anel.html"]Bombilla Brazylijska Anel[/URL] i jestem bardzo zadowolony
Garfi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-06-09, 16:17   #87 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Tak ogólnie - to ja osobiście wolę pić terere przez "trzcinkę".

Moim zdaniem metalowe bombille niespecjalnie się nadają do picia zimnych płynów, bo... po prostu je ogrzewają; pierścienie chłodzące robią po prostu za pierścienie "grzewcze". W ogóle cała bombilla, jako że jest metalowa, raczej dodatkowo ogrzewa napój. A latem trzcin wyschniętych jest pełno, wycięcie i wystruganie kilku słomek to jest pięć minut roboty...
moze ja jakis niekumaty jestem ale jak wyglada taka trzcina i gdzie ja znalezc? a z bambusa picie terere tez moze byc? ogolnie to dziwnie smakuje zimny napoj z metalowej slomki wiec moze i ja sobie taka trzcinke sprawie, ona jest wielokrotnego uzytku? czy wystarcza na jakis miesiac czy krocej ?
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-06-09, 19:37   #88 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Piła
Postów: 112
Domyślnie

AVE
Powiem to po raz setny.. Kup [URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-523-Zestaw-studencki-3.html"]Zestaw studencki 3 | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL] xD
+ jakieś wesołe i tanie materko..

Przemawia za tym cena!

Załóżmy że chcesz sobie kupić ta La Mulate i bonusowo 0.5kg Amandy - koszt to 18+36=54
Jeżeli jednak zdecydujesz się na zestaw z materkiem( i również 0.5kg yerby) to zapłacisz nawet [B]MNIEJ.(Cholera też mogłem kupić taki zestaw)[/B]
[URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-523-Zestaw-studencki-3.html"]Zestaw studencki 3 | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL]
+
[URL="http://www.yerbamarket.com/product-pol-78-Tykwa-Calabaza-Paraquai.html"]Tykwa Calabaza Paraquai | Naczynia | Yerba Mate Market - wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów[/URL]
29+21 = 50

Płacisz mniej, masz sprawdzoną bombe która przefiltruje nawet najbardziej zmielone ervy + 0.5kg Lajerenas limao która wspaniale nadaje się dla "Yerbo-newba" i tykwe( Z doświadczenia wiem iż picie yerby z kubka to porażka).

Yerbe ze studenckiego 3 wypijesz i na ciepło, i na zimno( Terere). Resorta do terere też sie nadaje, siorbałem nią z guampy i było okej!

Życze udanego wyboru no i mam nadzieje że ci pomogłem

Ostatnio edytowane przez Cyrjak ; 06-06-09 o 19:40.
Cyrjak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-06-09, 12:52   #89 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 225
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Tak ogólnie - to ja osobiście wolę pić terere przez "trzcinkę".

Moim zdaniem metalowe bombille niespecjalnie się nadają do picia zimnych płynów, bo... po prostu je ogrzewają; pierścienie chłodzące robią po prostu za pierścienie "grzewcze". W ogóle cała bombilla, jako że jest metalowa, raczej dodatkowo ogrzewa napój. A latem trzcin wyschniętych jest pełno, wycięcie i wystruganie kilku słomek to jest pięć minut roboty...
tez jestem ciekaw tych trzcinek moze jakis poradnik?
qereidid jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-06-09, 13:36   #90 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał qereidid Zobacz post
tez jestem ciekaw tych trzcinek moze jakis poradnik?
Chyba już wspominałem o tym przy innej okazji, ale chętnie skrobnę jeszcze co nieco...

Jednocześnie zaznaczam, że sposób wykonania, który tu opisuję, jest mój własny, ale nie znaczy to, że jedyny na świecie i zachęcam do samodzielnego eksperymentowania.

Trzcina - to pospolita roślina terenów podmokłych. Należy zbierać uschnięte, zdrewniałe łodygi, najlepiej na wiosnę lub wczesnym latem - gwarantuję, że podczas jednego spaceru nad staw, jezioro, czy rzekę, zbierzecie zapas na cały rok.

Trzcina - to trawa, więc jej łodyga ma tak zwane "kolanka". Ścięte trzciny (ja staram się wybrac fragment mający co najmniej cztery takie "kolanka") rozcinam tak, aby rzeczone kolanko stanowiło jeden koniec słomki, zaś miejsce cięcia pod drugim kolankiem - jej koniec drugi.

Potem przy pomocy cienkiej piły do metalu nacinam dół (czyli miejsce tuż za kolankiem) cztery albo pięć razy, najlepiej z jednej strony (próbowałem naprzemiennie z dwóch, ale to sprawdzało sie średnio...). Myślę, że można też użyć do tego tzw. laubzegi, czyli inaczej - piły włosowej (narzędzie popularne wśród modelarzy).

Drugi koniec (ten, który wsadzać będę "do dzioba") łagodnie ścinam "na okrągło" i przecieram drobnoziarnistym papierem ściernym.

Na koniec - wsadzam wszystkie tak wykonane słomki do garnka i zalewam zimną wodą, a po paru minutach stawiam na kuchence i gotuję przez pięć do dziesięciu minut. Według mnie nie zaszkodzi to słomkom, a pozwoli je nieco... odkazić.

Jeśli do gotowania dodacie łyżkę oleju jadalnego, słomki będą trwalsze i zaimpregnowane, a na smak pitej yerby nie wpływa to w najmniejszym stopniu.

Załączam zdjęcia - na początku eksperymentowałem z dziurkami, ale wiercenie w trzcinie jest skomplikowane, a i słomka szybciej się zapycha. Na następnym zdjęciu są te z nacięciami - znacznie lepsze według mnie i mniej pracochłonne.

[URL=http://img193.imageshack.us/my.php?image=1011016.jpg][/URL]

[URL=http://img193.imageshack.us/my.php?image=1011018.jpg][/URL]

No i jeszcze jedno - w warunkach "polowych" przy pomocy niezawodnego scyzoryka szwajcarskiej armii wykonanie takiej słomki też nie stanowi problemu.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/naczynia-i-bombille-dlaczego-takie-nie-inne/223-bombille-jakie-najlepsze.html
Dodane przez For Type Data
Google INTERIA.PL - szukaj: bombilla srebrna cena This thread Refback 18-01-11 23:34
Untitled document This thread Refback 24-10-10 21:29
Untitled document This thread Refback 07-04-10 04:13
Google INTERIA.PL - szukaj: bombilla srebro This thread Refback 21-11-09 12:02

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:28.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev