Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | Yerba Mate Sklep

Wróć   Yerba Mate - Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum

Main Forum Description

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 26-09-10, 10:05   #1 (permalink)
Member
starszy siorbak
 
Avatar kolnaki
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Postów: 77
Exclamation KSIĄŻKA KUCHARSKA "YERBA - MATE". MIESZANKI !!! Co z czym pomieszać, żeby było super

Temat dla alchemików - eksperymentatorów!!!
Otóż kupiłem parę próbek. Między innymi Pajarito ziołowa i Pajarito miętowa.
Gębę mi wykrzywiło. Nie mam smaku na smakowe.
Ale siedzę sobie, niedziela, co to robić. Wypiłoby się, ale co?
No i postanowiłem poeksperymentować:

I mam mój pierwszy przepis!

UWAGA:
PRZEPIS nr 1

- Weź 3-4 miarki prostej nie smakowej np.: KRAUS ORGANICA albo TUCANQUA Eco, Amanda czerwona, niebieska. W sumie jeden czort, różnica nie wielka a ma dać ten smak bazowy (fundament).
- Dosyp PAJARITO ziołowe - 1 miarka
- Dosyp Pajarito miętowe - 1/2 miarki
-------------
---
-------------
Wymieszaj, zalej i ..... jazda. Dla mnie super.
-------------
Podajcie WASZE pomysły. Innymi słowy otwieram książkę kucharską "YERBA - MATE"

Miłej niedzieli
kolnaki jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 27-09-10, 09:23   #2 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Avatar global
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

Swego czasu myślałem nad zrobieniem MIXU WSZYSTKICH MIKSÓW. To znaczy wymieszać Wszystkie gatunki dostępne w YerbaMarkecie. Czasem popijam mieszanki, ale więcej niż 5 gatunków nie mieszałem.
W ramach "wazelyny" powiem, że szefu yerbamarketu lubi popijać mixy. Będzie premia szefu za wazelyne?
Może zaksperymentuję i pomiksuję, ale bez smakówek. W domciu mam kilkanaście torebek 100 gramowych i po łyżce można pomiksać. Dobiorę jeszcze próbki z bazy i zobaczymy co wyjdzie. Yerba Mate Kartshev?
__________________
Na każdego posta znajdzie się riposta.
global jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-09-10, 11:55   #3 (permalink)
Member
starszy siorbak
 
Avatar kolnaki
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Postów: 77
Domyślnie

Jak się zmiesza wszystkie gatunki to wyjdzie nam bigos yerbowy.
Taki produkt może tylko wprowadzić sklep, bo skąd wziąć wszystkie yerby?
Chociaż, teraz tak pomyślałem, że wyjątkowo udane przepisy można wprowadzić na rynek jako produkt danego sklepu, zyskując przewagę biznesową nad konkurencją.
Proponuję zaproponować szefowi w ramach "wazelinki"
kolnaki jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 29-09-10, 16:01   #4 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Avatar donpedro
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Postów: 112
Domyślnie

Mogę zaproponować taką mieszankę:
- 3 części klasycznej yerby
- 1 część yerby słodkiej "endulzada"

Sama endulzada moim zdaniem jest zbyt słodka, po wymieszaniu z klasyczną całość staje się lekko słodkawa, myślę, że byłby to ciekawy pomysł dla osób, dla których sama klasyczna jest nie do wypicia (mięczaki ).
__________________
I wish I was where I was when I was wishing I was here...
donpedro jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 29-09-10, 21:39   #5 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 37
Domyślnie

Kiedyś popełniłem błąd i kupiłem ENDULZADĘ . Toż to wypić nie szło. Sama sztuczna słodycz. A żal wyrzucić. Mieszałem więc z klasyczną Yerbą. Pijalne się stało dopiero w stosunku 1:10. Przy czym 10 to klasyk.
La pez jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 02-10-10, 10:14   #6 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 37
Domyślnie

Ostatnio dostałem próbki do mojego zamówienia i zainspirowany tematem poeksperymentowałem. Wymieszałem CBSe miel i limon. Nielubię słodkiej yerby więc dałem do spróbowania znajomym. Podobno niezła mieszanka . Smaki się uzupełniały.
La pez jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 02-10-10, 12:40   #7 (permalink)
Member
starszy siorbak
 
Avatar kolnaki
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Postów: 77
Domyślnie

Fajnie, rozkręcamy się. Niedługo przyjdzie czas na produkcję
Tak, na marginesie, Global - szef się zainteresował? Jak tak to należy Ci się premia a ja może dostanę jakiś mały rabacik?
kolnaki jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-10-10, 12:28   #8 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Avatar SiM8500
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Skąd: Katowice
Postów: 163
Domyślnie

Jeśli chodzi o eksperymenty, to ja ostatnio przyrządzałem sobie yerbę w niegodny, europejski sposób - z użyciem takiego herbacianego sitka. Jako, że przy odpowiedniej ilości suszu yerba wychodzi mocna, ale o takim jakby płytszym smaku, dodałem soku limonkowego. Kwestii proporcji jeszcze nie dopracowałem, bo rzadko profanuję yerbę, ale efekt smakowy godny polecenia.

Szczegóły:
- klasyczna yerba mate np. Pipore, Nobleza Gaucha - użyłem porcji, która normalnie wystarcza na nabicie mojego PS 150ml, mniej więcej 4 łyżki

- sok z limonek (taki raczej 100%) - 1 łyżka

Jako, że yerba zalewana w tej wersji nadaje się do wielokrotnego użytku, ekstrakt yerbowy można przygotować osobno i zrobić energy drinka dla wielu osób

Ostatnio edytowane przez SiM8500 ; 10-10-10 o 12:39.
SiM8500 jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-10-10, 14:14   #9 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Avatar Tamara_dala_kotu_Yerby
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Skąd: Garmonbozia
Postów: 276
Domyślnie

Yerba Mate + szczypta kawy tzw. "sypanej" + może być cukier (tak pokazywał nam znajomy Argentyńczyk) = Yerba Mate Cafe

Dobre, acz mocne.
__________________
Nie bądź gnidą, poczuj freedom.

http://www.youtube.com/watch?v=YUtPvT_cv-M

http://www.youtube.com/watch?v=1iCEa_L6H7g

Tamara_dala_kotu_Yerby jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-10-10, 17:06   #10 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Avatar donpedro
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Postów: 112
Domyślnie yerba owocowa inaczej

W celu otrzymania yerby owocowej można dodać do suszu przed zalaniem wodą kilka kropli syropu owocowego lub jeszcze lepiej soku. Polecam soczki w kartonikach bez dodatku cukru. W ten sposób otrzymujemy yerbę z aromatem np. wiśniowym, pomarańczowym lub innym - soków jest wiele i można "płynnie" regulować moc owocowego posmaku.
__________________
I wish I was where I was when I was wishing I was here...
donpedro jest nieaktywny  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:03.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40