|
|
Yerba MateMain Forum |
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
26-09-10, 11:05 | #1 (permalink) |
Member
mega siorbak
Zarejestrowany: Sep 2010
Postów: 80
|
KSIĄŻKA KUCHARSKA "YERBA - MATE". MIESZANKI !!! Co z czym pomieszać, żeby było super
[U][B]Temat dla alchemików - eksperymentatorów!!![/B][/U]
Otóż kupiłem parę próbek. Między innymi Pajarito ziołowa i Pajarito miętowa. Gębę mi wykrzywiło. Nie mam smaku na smakowe. Ale siedzę sobie, niedziela, co to robić. Wypiłoby się, ale co? No i postanowiłem poeksperymentować: I mam mój pierwszy przepis! [U][B]UWAGA:[/B][/U] [U]PRZEPIS nr 1 [/U]- Weź 3-4 miarki prostej nie smakowej np.: KRAUS ORGANICA albo TUCANQUA Eco, Amanda czerwona, niebieska. W sumie jeden czort, różnica nie wielka a ma dać ten smak bazowy (fundament). - Dosyp PAJARITO ziołowe - 1 miarka - Dosyp Pajarito miętowe - 1/2 miarki ------------- --- ------------- Wymieszaj, zalej i ..... jazda. Dla mnie super. ------------- Podajcie WASZE pomysły. Innymi słowy otwieram [B]książkę kucharską[/B] "YERBA - MATE" Miłej niedzieli |
27-09-10, 10:23 | #2 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
Swego czasu myślałem nad zrobieniem MIXU WSZYSTKICH MIKSÓW. To znaczy wymieszać Wszystkie gatunki dostępne w YerbaMarkecie. Czasem popijam mieszanki, ale więcej niż 5 gatunków nie mieszałem.
W ramach "wazelyny" powiem, że szefu yerbamarketu lubi popijać mixy. Będzie premia szefu za wazelyne? Może zaksperymentuję i pomiksuję, ale bez smakówek. W domciu mam kilkanaście torebek 100 gramowych i po łyżce można pomiksać. Dobiorę jeszcze próbki z bazy i zobaczymy co wyjdzie. Yerba Mate Kartshev? |
28-09-10, 12:55 | #3 (permalink) |
Member
mega siorbak
Zarejestrowany: Sep 2010
Postów: 80
|
Jak się zmiesza wszystkie gatunki to wyjdzie nam bigos yerbowy.
Taki produkt może tylko wprowadzić sklep, bo skąd wziąć wszystkie yerby? Chociaż, teraz tak pomyślałem, że wyjątkowo udane przepisy można wprowadzić na rynek jako produkt danego sklepu, zyskując przewagę biznesową nad konkurencją. Proponuję zaproponować szefowi w ramach "wazelinki" |
29-09-10, 17:01 | #4 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Jul 2008
Postów: 112
|
Mogę zaproponować taką mieszankę:
- 3 części klasycznej yerby - 1 część yerby słodkiej "endulzada" Sama endulzada moim zdaniem jest zbyt słodka, po wymieszaniu z klasyczną całość staje się lekko słodkawa, myślę, że byłby to ciekawy pomysł dla osób, dla których sama klasyczna jest nie do wypicia (mięczaki ).
__________________
I wish I was where I was when I was wishing I was here... |
29-09-10, 22:39 | #5 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Dec 2009
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 37
|
Kiedyś popełniłem błąd i kupiłem ENDULZADĘ . Toż to wypić nie szło. Sama sztuczna słodycz. A żal wyrzucić. Mieszałem więc z klasyczną Yerbą. Pijalne się stało dopiero w stosunku 1:10. Przy czym 10 to klasyk.
|
02-10-10, 11:14 | #6 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Dec 2009
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 37
|
Ostatnio dostałem próbki do mojego zamówienia i zainspirowany tematem poeksperymentowałem. Wymieszałem CBSe miel i limon. Nielubię słodkiej yerby więc dałem do spróbowania znajomym. Podobno niezła mieszanka . Smaki się uzupełniały.
|
10-10-10, 13:28 | #8 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Aug 2009
Skąd: Katowice
Postów: 163
|
Jeśli chodzi o eksperymenty, to ja ostatnio przyrządzałem sobie yerbę w niegodny, europejski sposób - z użyciem takiego herbacianego sitka. Jako, że przy odpowiedniej ilości suszu yerba wychodzi mocna, ale o takim jakby płytszym smaku, dodałem soku limonkowego. Kwestii proporcji jeszcze nie dopracowałem, bo rzadko profanuję yerbę, ale efekt smakowy godny polecenia.
Szczegóły: - klasyczna yerba mate np. Pipore, Nobleza Gaucha - użyłem porcji, która normalnie wystarcza na nabicie mojego PS 150ml, mniej więcej 4 łyżki - sok z limonek (taki raczej 100%) - 1 łyżka Jako, że yerba zalewana w tej wersji nadaje się do wielokrotnego użytku, ekstrakt yerbowy można przygotować osobno i zrobić energy drinka dla wielu osób Ostatnio edytowane przez SiM8500 ; 10-10-10 o 13:39. |
13-10-10, 18:06 | #10 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Jul 2008
Postów: 112
|
yerba owocowa inaczej
W celu otrzymania yerby owocowej można dodać do suszu przed zalaniem wodą kilka kropli syropu owocowego lub jeszcze lepiej soku. Polecam soczki w kartonikach bez dodatku cukru. W ten sposób otrzymujemy yerbę z aromatem np. wiśniowym, pomarańczowym lub innym - soków jest wiele i można "płynnie" regulować moc owocowego posmaku.
__________________
I wish I was where I was when I was wishing I was here... |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|