Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (1) Narzędzia wątku Wygląd
stare 23-09-09, 16:21   1 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2
Domyślnie Yerba parzona w ekspresie ciśnieniowym

Którejś nieprzespanej nocy wpadłem na pomysł aby wykorzystać ekspres ciśnieniowy który używałem namiętne do picia kawy do przyrządzania yerby,
efekt jest dość dobry aby częstować takową gości
Kolor takowego naparu jest jasnozielony lub jasnożółtawy (próby z różnymi gatunkami yerby) a na wierzchu unosi sie pianka tak jak w przypdaku kawy
Napar jest klarowny, pozbawiony goryczki, wyraźnie wyczuwalny aromat
I nie zdziwiło mnie, że pomysł nie jest nowy, i na świecie przyjmuje się z dość dużym entuzjazmem w lokalach gastrononicznych, pijalniach yerby na wzor pijalni kawy, espresso, late .. itp.
I wydaje mi sie ze po wypiciu takowej efekt pobudzajacy jest mocniejszy
katalonczyk jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-09-09, 18:56   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

Cytat:
Napisał katalonczyk Zobacz post
Którejś nieprzespanej nocy wpadłem na pomysł aby wykorzystać ekspres ciśnieniowy który używałem namiętne do picia kawy do przyrządzania yerby,
efekt jest dość dobry aby częstować takową gości
Kolor takowego naparu jest jasnozielony lub jasnożółtawy (próby z różnymi gatunkami yerby) a na wierzchu unosi sie pianka tak jak w przypdaku kawy
Napar jest klarowny, pozbawiony goryczki, wyraźnie wyczuwalny aromat
I nie zdziwiło mnie, że pomysł nie jest nowy, i na świecie przyjmuje się z dość dużym entuzjazmem w lokalach gastrononicznych, pijalniach yerby na wzor pijalni kawy, espresso, late .. itp.
I wydaje mi sie ze po wypiciu takowej efekt pobudzajacy jest mocniejszy
od miesięcy się za to zabieram żeby spróbować. Mieliłeś dodatkowo yerbę lub używałeś jakiejś pylastej? się zastanawiam czy ten miałki pył nie zapcha bardziej filtra ekspresu od kawy. Pomysł jest przedni bo można sobie zrobić pyszne latte, moje ulubione.
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-09-09, 21:57   #3 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2
Domyślnie

najlepsza do parzenia sa ciete listki bez patyczkow - chociażby mate green, w takowej nie wystepuje zbyt duzo pyłu i można z powodzeniem zaparzyc kolejne lufy bez zapychania, klasyczna z patyczkami i z średnią ilością pyłu można zaparzyć tylko raz. Oczywiście to zależy czego używamy tzn ekspres i jego ciśnienie robocze, sitka itp. (moj ma okolo 12bar).. Z kolei w komercyjnych pijalniach uzywają drobno zmielonej yerby, chociażby taka brazylijska drobno zmielona pylasta evra, przy cisnieniu roboczym ponad 20 barow kazda powinna sie udac
katalonczyk jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-09-09, 22:43   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

Cytat:
Napisał katalonczyk Zobacz post
najlepsza do parzenia sa ciete listki bez patyczkow - chociażby mate green, w takowej nie wystepuje zbyt duzo pyłu i można z powodzeniem zaparzyc kolejne lufy bez zapychania, klasyczna z patyczkami i z średnią ilością pyłu można zaparzyć tylko raz. Oczywiście to zależy czego używamy tzn ekspres i jego ciśnienie robocze, sitka itp. (moj ma okolo 12bar).. Z kolei w komercyjnych pijalniach uzywają drobno zmielonej yerby, chociażby taka brazylijska drobno zmielona pylasta evra, przy cisnieniu roboczym ponad 20 barow kazda powinna sie udac
w takim razie ja spróbuję wykorzystać do tego jakąś despaladę drobno ciętą bez pyłu i patyków. dzięki.

Edit:
smaczna ta yerbka z ekspresu. U mnie staje się bardziej grzeczna i aksamitna w smaku, może trochę zbyt mało w niej smaku ale jeszcze popróbuje to "naprawić"

ważne może być dolanie na począte zimniejszej wody jak w tym ciekawym filmie, smacznej matie latie [URL="http://www.yerbaherba.pl/www.youtube.com/watch?v=uiaAo9GgVPQ"]www.youtube.com/watch?v=uiaAo9GgVPQ[/URL]

Ostatnio edytowane przez el F ; 01-10-09 o 21:16.
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 24-11-09, 22:24   #5 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Tarnowskie Góry
Postów: 42
Domyślnie

Nie dysponuje niestety takim ekspresem jak mówicie, ale mam za to taki stary włoski który się stawia na gaz i też działa na zasadzie ciśnienia. Jak myślicie warto próbować czy szkoda yerby?
Nightwing99 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 12:45   #6 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Skąd: Wrocław
Postów: 620
Domyślnie

Cytat:
Napisał Nightwing99 Zobacz post
Nie dysponuje niestety takim ekspresem jak mówicie, ale mam za to taki stary włoski który się stawia na gaz i też działa na zasadzie ciśnienia. Jak myślicie warto próbować czy szkoda yerby?
Ten ekspresik do kawy włoskiej na kuchenkę- zależy jaką ma pojemność "sitka" bo raczej niewiele yerby tam wsypiesz. Kto nie próbuje ten się nie dowiaduje
tykwa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 17:39   #7 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Tarnowskie Góry
Postów: 42
Domyślnie

Jak się dobrze "upcha" to trochę yerby wejdzie. Ja się zastanawiam bardziej czy zachowa swoje właściwości jak wrzątek przez nią przejdzie.
Nightwing99 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 17:58   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Skąd: Wrocław
Postów: 620
Domyślnie

Racja, dupa zbita. Wrzątek zabija Yerbę. Wszystkie właściwości pójdą w step szeroki.
tykwa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 18:54   #9 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Tarnowskie Góry
Postów: 42
Domyślnie

Jednak Tykwa mnie przekonała i spróbowałem.
Kolorek wyszedł dość ciekawy i czysty więc pije się bez bombilli- w końcu mogłem się napić z moich ulubionych "naparstków" do espresso
Napar wyszedł dość mocny, choć jak dla mnie zbyt dużo goryczy było czuć (Rosamonte parzyłem), ale polak potrafi Odrobina cukru i kapka mleka i jak dla mnie to wyszło rewelacja.
Niestety pewnie właściwości poszły papa
Nightwing99 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-11-09, 22:40   #10 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

a jakby nasypać i zimną wodą najpierw a pozniej dopiero gorącą parzyć? nigdy takiej kawy nie robiłem to nie wiem. Jeżeli to się długo parzy to pewnie dupa. Ale jak gorzka to powinna pobudzać. Jak się sparzy to chyba bez smaku zazwyczaj jest. Ale nie wiem do końca.
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/712-yerba-parzona-w-ekspresie-ci-nieniowym.html
Dodane przez For Type Data
ekspres cisnieniowy zelmer 13zo16 This thread Refback 07-08-10 23:49

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:32.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev