Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 11-02-09, 17:50   #1 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Wilkowice
Postów: 41
Domyślnie porongo

Witam.Coraz częściej myślę o wymianie mojej tykwy i zastanawiam sie nad zakupem "porongo" gdyż słyszałem że jest to naczynko prawie nie zniszczalne(nie pękające,nie pleśniejące) . Pije aktualnie z dużej tykwy (ok 400-450mll) trochę duża,trzeba mnóstwo suszu sypać żeby cokolwiek poczuć ,no i 5 zalań to jest 2,5l wody więc myślę o czymś mniejszym ,w sklepach najczęściej sprzedawane są naczynka o pojemności około 120mll ,wiec obawiam sie że to z kolei będzie za małe .Myślałem o czymś pośrednim ok 200-250mll,więc chciał bym abyście mi polecili jakiś konkretny,sprawdzony model bo jako że takie naczynko nie kosztuje"parę groszy" więc nie chciał bym żadnej wtopy.

Aha no i może użytkownicy by sie wypowiedzieli na temat użytkowania tego naczynia ;tzn suszy sie czy nie ,no i czy trzeba currado robić?
wędkarz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 18:47   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Suszy się i ja osobiście polecam, jako "wyższe stadium rozwoju tykwy"

Ale konkretny model - to musisz wybrać sam. Najlepiej taki, jaki Ci się najbardziej podoba...
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 20:01   #3 (permalink)
moo
Member
starszy siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Skąd: Tychy
Postów: 68
Domyślnie

ja się podepnę - co z currado? Bo słyszałam, że porongo nie wymaga, z drugiej strony, toć to tykwiaste naczynko.. więc logika podpowiada mi by jednak zrobić. Porongo przyjdzie na dniach i wciąż myślę i szukam
moo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 20:15   #4 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 301
Domyślnie

Porongo to tez naczynko z tykwy. Od tych najpopularniejszych naczynek rozni sie tym, ze jest wykonane z gornej - zwezonej czesci owocu. Co do currado - mysle ze wypadaloby zrobic, choc podejrzewam, ze w gornej czesci owocu jest mniej do wyskrobania
sulibor jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 20:27   #5 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Gdańsk
Postów: 402
Domyślnie

ja się przymierzam powoli do kupna
masa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 20:39   #6 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał moo Zobacz post
ja się podepnę - co z currado? Bo słyszałam, że porongo nie wymaga, z drugiej strony, toć to tykwiaste naczynko.. więc logika podpowiada mi by jednak zrobić. Porongo przyjdzie na dniach i wciąż myślę i szukam
Zaufaj swojej logice; currado trzeba zrobić. Ja w każdym razie robiłem.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-09, 21:38   #7 (permalink)
Super Moderator
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 171
Domyślnie

W przypadku porongo jest zbyteczne. Można zrobić takie delikatne na 12 godzin gdzieś, ale więcej nie ma potrzeby.
MJot jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-02-09, 10:29   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Moim zdaniem tykwa to tykwa , musi nasiąknąć jak zwykłe matero.
Ja bym zrobił Currado. Ale to twoje naczynie
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-02-09, 13:38   #9 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 107
Domyślnie

A ja nie robiłem currado, gdyż nie było co skrobać, yerba smakowała wyśmienicie, choć smak bardziej "ostry" niż z Palo Santo. Polecam porongo, bo jet to bardzo klimatyczne naczynko do yerby i chyba trochę niedoceniane (tu obok PS -> [url]http://www.occur.pl/images/0245c46c/8885719b/0a3b1d3fb4.jpg[/url] )
Bendigo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-02-09, 14:29   #10 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Wilkowice
Postów: 41
Domyślnie

Cytat:
Napisał sulibor Zobacz post
Porongo to tez naczynko z tykwy. Od tych najpopularniejszych naczynek rozni sie tym, ze jest wykonane z gornej - zwezonej czesci owocu. Co do currado - mysle ze wypadaloby zrobic, choc podejrzewam, ze w gornej czesci owocu jest mniej do wyskrobania
Hm,mm w sklepie dla siorbaków pisali że jest zrobione z jakiegoś specjalnago gatunku tykwy o bardzo grubych(4mm)ściankach.
w każdym razie klamka zapadła,lada dzień (jak kasa przyjdzie) zostanie złożone zamówienie na min.naczynko za całe 46zł.
wędkarz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:46.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev