Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 17-11-08, 14:10   #1 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie NOBLEZA GAUCHA SUAVE - foto-recenzja

Drogie Koleżanki i Drodzy Koledzy!

Pomyślałem sobie, że może dobrym pomysłem byłyby recenzje poszczególnych gatunków wraz ze zdjęciami z ich degustacji i opisem "na żywo". Spróbuję więc napisać pierwszą taką foto-recenzję i zobaczymy, jak wyjdzie.

Wybrałem Nobleza Gaucha Suave, bo tej akurat jeszcze nie próbowałem, więc chciałbym "on-line" opisywać swoje pierwsze wrażenia.

Yerba pochodzi stąd: [url=http://www.yerbamarket.com/nobleza-gaucha-suave-p-209.html]Yerba Mate Market Wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów: Nobleza Gaucha Suave 0,5 kg[/url] i dostałem ją jako nagrodę w konkursie (jeszcze raz przy tej okazji serdeczne dzięki!).

Do dzieła przystąpiłem uzbrojony w najsolidniejszą bombillę (bo na oko widać, że choć jest wiele patyczków, to yerba ta ma też sporo pyłu):

[URL=http://img529.imageshack.us/my.php?image=1011455iu4.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Bombilla ta ma jeszcze jedną zaletę; jest dość długa dla tykwy, ktorej używam w tej degustacji. Tu przy okazji uwaga generalna - jeśli mamy więcej niż jedną bombillę, to zawsze dobierajmy ją do wielkości naczynia i rodzaju suszu.

Sprawdzić to można łatwo, wsadzając rurkę do pustego naczynia:

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=1011456js3.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Jak widać - wszystko pasuje. Można wyjąć bombillę i zacząć sypać...
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-11-08, 14:13   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Wspominałem już, że NOBLEZA GAUCHA SUAVE ma sporą ilość patyczków, co widac wyraźnie na poniższym zdjęciu:

[URL=http://img529.imageshack.us/my.php?image=1011458eo7.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

I teraz nieco szerszy plan, żeby było widać nieco lepiej bombillę - nie jest to klasyczna "brazylijka" (Nobleza, przypomnę, pochodzi z Argentyny), ale ilością dziurek i szerokością łyżki nieco do niej zbliżona:

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=1011457vs6.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-11-08, 14:17   #3 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Jak już wspominałem przy innej okazji, do sypania nie używam żadnych łyżeczek, tylko z opakowania formuję dziubek, o taki:

[URL=http://img378.imageshack.us/my.php?image=1011459sa7.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Dzieki temu praktycznie nic się nie rozsypuje podczas procesu napełniania naczynia (a pragnę zwrocić uwagę, iż tykwa Misterio jak na swoj rozmiar ma stosunkowo mały otwór wlotowy):

[URL=http://img378.imageshack.us/my.php?image=1011460hc9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-11-08, 14:19   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Po nasypaniu mniej więcej połowy naczynka...

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=1011461mb4.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

... formuję kopczyk w sposób opisany już wcześniej:

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=1011462yp8.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-11-08, 14:25   #5 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Pierwsze zalanie formujące kopczyk, zrobione w kuchni, a potem przesiadka za biurko, zalanie do pełna i pierwsze siorbnięcie:

[URL=http://img378.imageshack.us/my.php?image=1011463mq4.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Wrażenia?

Bardzo delikatna, wytrawna i jakby lekko trawiasta.

Zawiera sporo goryczki, ale przy drugim zalaniu jest jej już jakby mniej.

Pobudza powoli i łagodnie, nie jest to jakiś kop energetyczny, ale na dzisiejszy dzień dla mnie - jak znalazł.

Pyłu jest mniej niż podejrzewałem, albo mam bardzo dobrą bombillę, bo fusów w pitym naparze nie wyczuwam.

Po czwartym zalaniu smak staje się słabo wyczuwalny, więc piąte zalanie to już tylko niechęć do marnowania wody

Podsumowując - łagodne pobudzenie, klasyczny argentyński smak i trawiaste klimaty.

P.S. Dodam dla wyjaśnienia, że degustuję na czczo, żołądek OK, nic się nie dzieje, a żadne czynniki zewnętrzne nie wpływają na "smakową mapę języka i podniebienia"...

Ostatnio edytowane przez maciejslu ; 17-11-08 o 23:34. Powód: literówki
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:18.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev