|
![]() |
#1 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy!
Wiele razy wyjaśniałem, że daleki jestem od pouczania kogokolwiek, jak przyrządzać yerba mate. Dlatego pozwólcie, że w ramach misji edukacyjnej (z wykształcenia jestem wszak nauczycielem) i aby nikogo nie urazić, opiszę jak ja przyrządzam swoją porcję. Przede wszystkim szykuję sobie termos (mój wygląda tak): [URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011433oq6.jpg] ![]() ![]() Do tego oczywiście potrzebna jest yerba i matero (w moim przypadku dzisiaj tykwa w skórze o niezbyt dużej pojemności i La Merced de Monte): [URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011435ji9.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Uzyskanie wody o optymalnej temperaturze zwykle stanowi problem, zwłaszcza wobec braku termometru. Pozwólcie więc, że opowiem, jak to zrobić najprościej.
Do termosu wlewam szklankę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej: [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011434pr9.jpg] ![]() ![]() ...a potem dolewam do pełna wrzącej wody wprost z czajnika elektrycznego: [URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011439ro5.jpg] ![]() ![]() Dzięki temu zabiegowi bez zbędnego czekania uzyskuję wodę o temperaturze jakichś osiemdziesięciu stopni Celsjusza, czyli dla mnie idealna do zalewania yerby. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Teraz pora na przygotowanie suszu. Jak zapewne zauważycie na nastepnym zdjęciu, zabezpieczam otwarte paczki yerby przy pomocy wielofunkcyjnego elementu trzymającego w ryzach, wykonanego z tworzywa sztucznego. Czyli... klamerką do bielizny:
[URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011436wx1.jpg] ![]() ![]() Wprawdzie u mnie w domu yerba nie wietrzeje, bo nie ma kiedy, ale jakieś pół roku temu nawiedziły mnie latające robaki, przywiezione razem z orzechami włoskimi z działki od Mojego Teścia. Teraz juz ich chyba nie ma, ale nawyk zamykania wszystkiego pozostał. Do nasypania yerby do naczynka nie używam żadnych nabierek czy łyżeczek, tylko sypię prostu z torebki: [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011437il8.jpg] ![]() ![]() Przy odrobinie wprawy takie otwarcie paczki, aby można było utworzyć praktyczny dziubek, jest sprawą prostą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Staram się zwykle nasypać około pół naczynka suszu (dla mnie ilośc optymalna, jak chcę mocniejszy napar, biorę większe naczynko):
[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011438sh0.jpg] ![]() ![]() Teraz pozostaje tylko ułożyć odpowiednio susz w naczynku. Ja robię to w ten sposób; najpierw odwracam naczynie pod sporym kątem, ale nie aż "do góry nogami" i lekko potrząsam: [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011440vw9.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Efektem tego zabiegu jest odrobina pyłu na ręce i obrzeżu witoli:
[URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011441un1.jpg] ![]() ![]() ... oraz spadzisty kopczyk wewnątrz naczynia: [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011442ic6.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Ustawiam naczynie w taki sposób, aby susz był "po mojej stronie", a w wolne miejsce wkładam bombillę, ukladając ją na powierzchni suszu, przy dnie naczynia:
[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011443ri7.jpg] ![]() ![]() W to miejsce również sypię cukier (jedną łyżeczkę), jeśli mam na to ochotę (dzisiaj wprawdzie nie miałem, ale dla dobra całego opisu zdecydowałem się poslodzić): [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011444zi8.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
W tej sesji użyłem cukru trzcinowego. O, takiego:
[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011448ce5.jpg] ![]() ![]() Potem ostrożnie na cukier wlewam wodę z termosu: [URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011445ne0.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Wodę wlewam w takiej ilości, aby jej poziom nie osiągnął wierzchołka kopczyka z suszu; to właściwie nawet nie jest pierwsze zalanie, tylko proces formowania tegoż kopczyka:
[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011446ir3.jpg] ![]() ![]() Woda prawie natychmiast zostaje wciągnięta przez susz: [URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011447ui9.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Teraz przychodzi pora na zalanie uzupełniające:
[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011449px0.jpg] ![]() ![]() ... oraz na przeniesienie się z kuchni do pokoju (a pragnę zwrócić uwagę, że wszystkie dotychczasowe zabiegi przeprowadzałem w kuchni, głównie z powodów organizacyjnych): [URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011450xr0.jpg] ![]() ![]() Razem z naczyniem w pokoju ląduje termos i cukierniczka, co widac na zdjęciu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Po ustawieniu naczynia na swoim miejscu (czyli pod ręką) dolewam wody do pełna (ale nie tyle, aby zamoczyć wirolę!):
[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011451fl9.jpg] ![]() ![]() Po chwili przychodzi pora na pierwszy łyk: [URL=http://img512.imageshack.us/my.php?image=1011452cf5.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/434-yerba-mate-krok-po-kroku.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
Google INTERIA.PL - szukaj: termometr kuchenny | This thread | Refback | 09-03-09 22:29 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|