Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (1) Narzędzia wątku Wygląd
stare 15-11-08, 17:26   #1 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie Yerba mate krok po kroku

Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy!

Wiele razy wyjaśniałem, że daleki jestem od pouczania kogokolwiek, jak przyrządzać yerba mate. Dlatego pozwólcie, że w ramach misji edukacyjnej (z wykształcenia jestem wszak nauczycielem) i aby nikogo nie urazić, opiszę jak ja przyrządzam swoją porcję.

Przede wszystkim szykuję sobie termos (mój wygląda tak):

[URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011433oq6.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Do tego oczywiście potrzebna jest yerba i matero (w moim przypadku dzisiaj tykwa w skórze o niezbyt dużej pojemności i La Merced de Monte):

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011435ji9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:30   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Uzyskanie wody o optymalnej temperaturze zwykle stanowi problem, zwłaszcza wobec braku termometru. Pozwólcie więc, że opowiem, jak to zrobić najprościej.

Do termosu wlewam szklankę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej:

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011434pr9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

...a potem dolewam do pełna wrzącej wody wprost z czajnika elektrycznego:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011439ro5.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Dzięki temu zabiegowi bez zbędnego czekania uzyskuję wodę o temperaturze jakichś osiemdziesięciu stopni Celsjusza, czyli dla mnie idealna do zalewania yerby.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:35   #3 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Teraz pora na przygotowanie suszu. Jak zapewne zauważycie na nastepnym zdjęciu, zabezpieczam otwarte paczki yerby przy pomocy wielofunkcyjnego elementu trzymającego w ryzach, wykonanego z tworzywa sztucznego. Czyli... klamerką do bielizny:

[URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011436wx1.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Wprawdzie u mnie w domu yerba nie wietrzeje, bo nie ma kiedy, ale jakieś pół roku temu nawiedziły mnie latające robaki, przywiezione razem z orzechami włoskimi z działki od Mojego Teścia. Teraz juz ich chyba nie ma, ale nawyk zamykania wszystkiego pozostał.

Do nasypania yerby do naczynka nie używam żadnych nabierek czy łyżeczek, tylko sypię prostu z torebki:

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011437il8.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Przy odrobinie wprawy takie otwarcie paczki, aby można było utworzyć praktyczny dziubek, jest sprawą prostą.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:39   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Staram się zwykle nasypać około pół naczynka suszu (dla mnie ilośc optymalna, jak chcę mocniejszy napar, biorę większe naczynko):

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011438sh0.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Teraz pozostaje tylko ułożyć odpowiednio susz w naczynku. Ja robię to w ten sposób; najpierw odwracam naczynie pod sporym kątem, ale nie aż "do góry nogami" i lekko potrząsam:

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011440vw9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:41   #5 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Efektem tego zabiegu jest odrobina pyłu na ręce i obrzeżu witoli:

[URL=http://img235.imageshack.us/my.php?image=1011441un1.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

... oraz spadzisty kopczyk wewnątrz naczynia:

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011442ic6.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:44   #6 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Ustawiam naczynie w taki sposób, aby susz był "po mojej stronie", a w wolne miejsce wkładam bombillę, ukladając ją na powierzchni suszu, przy dnie naczynia:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011443ri7.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

W to miejsce również sypię cukier (jedną łyżeczkę), jeśli mam na to ochotę (dzisiaj wprawdzie nie miałem, ale dla dobra całego opisu zdecydowałem się poslodzić):

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011444zi8.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:47   #7 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

W tej sesji użyłem cukru trzcinowego. O, takiego:

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011448ce5.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Potem ostrożnie na cukier wlewam wodę z termosu:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011445ne0.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:51   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Wodę wlewam w takiej ilości, aby jej poziom nie osiągnął wierzchołka kopczyka z suszu; to właściwie nawet nie jest pierwsze zalanie, tylko proces formowania tegoż kopczyka:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011446ir3.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Woda prawie natychmiast zostaje wciągnięta przez susz:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011447ui9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:54   #9 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Teraz przychodzi pora na zalanie uzupełniające:

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011449px0.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

... oraz na przeniesienie się z kuchni do pokoju (a pragnę zwrócić uwagę, że wszystkie dotychczasowe zabiegi przeprowadzałem w kuchni, głównie z powodów organizacyjnych):

[URL=http://img523.imageshack.us/my.php?image=1011450xr0.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Razem z naczyniem w pokoju ląduje termos i cukierniczka, co widac na zdjęciu.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-11-08, 17:57   #10 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Po ustawieniu naczynia na swoim miejscu (czyli pod ręką) dolewam wody do pełna (ale nie tyle, aby zamoczyć wirolę!):

[URL=http://img356.imageshack.us/my.php?image=1011451fl9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Po chwili przychodzi pora na pierwszy łyk:

[URL=http://img512.imageshack.us/my.php?image=1011452cf5.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/434-yerba-mate-krok-po-kroku.html
Dodane przez For Type Data
Google INTERIA.PL - szukaj: termometr kuchenny This thread Refback 09-03-09 22:29

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev