Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (1) Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-01-09, 15:40   #41 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

No i Heja , każdy ma swój sposób i to jest dobre.
Ale pamiętajcie że za wysoka temperatura zabije wszystkie właściwości i witaminy. Chyba że ktoś lubi martwą Mate
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-02-09, 19:33   #42 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Skąd: Kraków
Postów: 8
Domyślnie

Hej, jestem nowy tu i w piciu Yerby wiec na początek: Cześć
Piję Yerbę od około 2 tygodni i mam pewne wątpliwości dotyczące przygotowania. Otóż przygotowywałem "metodą WC" ale widziałem też tę polecaną w tym wątku. Dlatego też spróbowałem. No i mam kilka pytań:
1. Czy jak uformujemy ten skośny kopczyk to czy po zalaniu powinien już taki pozostać? Bo mi, że się tak wyrażę wszystko się rozsypało. To znaczy zalewam i wszystko się unosi i jak wypiję to jest "płasko"
2. Czy bombila powinna w suchej yerbie trzymać się sztywno? Bo mi po wysiorbaniu do sucha ma tendencje do "latania" po całym naczynku (jako takiego z prawdziwego zdarzenia nie posiadam jeszcze).
3. Czy macie jakieś sprawdzone metody transportu? Tzn. zaczął mi się semestr i lubię zacząć dzień od jednego zalania a potem chciałbym to jakoś dotransportować na uczelnię.
To na razie tyle z moich wątpliwości. Z gory dzięki za wszelką pomoc.
farmfrit jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-02-09, 19:57   #43 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Skąd: Radom
Postów: 59
Wink

Cytat:
Napisał farmfrit Zobacz post
Hej, jestem nowy tu i w piciu Yerby wiec na początek: Cześć
Piję Yerbę od około 2 tygodni i mam pewne wątpliwości dotyczące przygotowania. Otóż przygotowywałem "metodą WC" ale widziałem też tę polecaną w tym wątku. Dlatego też spróbowałem. No i mam kilka pytań:
1. Czy jak uformujemy ten skośny kopczyk to czy po zalaniu powinien już taki pozostać? Bo mi, że się tak wyrażę wszystko się rozsypało. To znaczy zalewam i wszystko się unosi i jak wypiję to jest "płasko"
2. Czy bombila powinna w suchej yerbie trzymać się sztywno? Bo mi po wysiorbaniu do sucha ma tendencje do "latania" po całym naczynku (jako takiego z prawdziwego zdarzenia nie posiadam jeszcze).
3. Czy macie jakieś sprawdzone metody transportu? Tzn. zaczął mi się semestr i lubię zacząć dzień od jednego zalania a potem chciałbym to jakoś dotransportować na uczelnię.
To na razie tyle z moich wątpliwości. Z gory dzięki za wszelką pomoc.
1. Rozlatuje się ;p nie ma prawa(choćby fizycznego) żeby jego konstrukcja nie została naruszona.

2. Zależy jak głęboko jest "zanurzona" w Yerbie

3. Możesz owinąć ręcznikiem i do plecaka na dno ;p ja przynajmniej tak robię
Maycky jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 24-02-09, 01:00   #44 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Skąd: Wrocław
Postów: 620
Domyślnie

Co do transportu: naczynko w dłoń, termos pod pachę a cała reszta studenckiego ekwipunku w plecak
tykwa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 24-02-09, 08:30   #45 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Skąd: Radom
Postów: 59
Domyślnie

Cejrowski w [url=http://www.youtube.com/watch?v=ubCFSRsEXho]YouTube - Czas na herbatę - yerba mate (2008-11-26)[/url] tym oto programie prezentuje jak to się nosi w paragwaju. Filmik ogólnie średni, jedyne plusy to tematyka i WC jak dla mnie
Maycky jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 24-02-09, 10:52   #46 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Mińsk Maz. / Tufjord NO.
Postów: 808
Domyślnie

Z tym kopczykiem nie ma się co martwić. Nigdy go tak perfekcyjnie
nie zalejemy. Ważne żeby pozostał przynajmniej w większej mierze przy pierwszym zalaniu , potem może przestać istnieć. Dlaczego ?
Bo kopczyk robi się po to , aby w to wolne miejsce wkręcić potem Bombillę , to raz , a dwa to po to aby susz się dobrze zaparzył. Czyli najpierw zalewasz ten kopczyk tak aby cały nasiąkł , czekasz chwilę ( 1-2 min.) czekasz na oko , a potem dolewasz wody do pełna i na końcu wkręcasz czyli wkładasz Bombillę celując właśnie w to puste miejsce. Po to je usypałeś. Jak się rozwala , nie bój się użyć palca żeby go sobie uklepać. Wszystkie chwyty dozwolone. Kiedy poćwiczysz zobaczysz że na początku ma to swoje znaczenie , a przy póżniejszych zalaniach już nie , pon. Bombilla znajduje się w swoim wyznaczonym miejscu a susz i tak zmienia się przy każdym zalaniu.
Co do transportu. Najwygodniej dla mnie osobiście jest wziąć termos , naczynie i Bombillę , oraz susz w małej torebeczce typu " Samara " i zalewać sobie gdziekolwiek. Nie musisz się wtedy martwić że się pozalewasz albo ubrudzisz mokrym suszem w czasie drogi.
Gringo " EL FUEGO " jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/434-yerba-mate-krok-po-kroku.html
Dodane przez For Type Data
Google INTERIA.PL - szukaj: termometr kuchenny This thread Refback 09-03-09 21:29

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:31.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev