|
![]() |
![]() |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
No i to w zasadzie wszystko; po zadowolonej minie widać, że proces przygotowania yerba mate zakończył się powodzeniem, a smak... (tu odsyłam do recenzji zbiorczej La Merced):
[URL=http://img512.imageshack.us/my.php?image=1011453nh7.jpg] ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich, którzy dali radę dobrnąć aż tutaj, przepraszam, jeśli przynudzałem i... wracam do siorbania: [URL=http://img512.imageshack.us/my.php?image=1011454mu4.jpg] ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
|
![]()
Bardzo dobry poradnik!!
I dobry pomysł z zimną wodą do termosu - ja dotychczas mierzyłem termometrem kuchennym. Mam jednak takie pytanie - czy po np 6tym zalaniu każdemu yerba opada na dno - a woda się sama unosi nad yerbą? (Ponowna prośba do admina o przypinanie takich tematów, albo utworzenie osobnego działu "Poradniki" - i tam wrzucanie "najlepszych" - przez admina) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 (permalink) | ||
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Dziękuję.
Cytat:
![]() A pomysł jest przetestowany i sprawdzony. I moim zdaniem godny polecenia. Cytat:
Ja zwykle koło piątego zalania kończę; w momencie, kiedy yerba przestaje już pływać, przestaje też smakować yerbą, a zaczyna smakować wodą ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
|
![]()
Mówiąc szczerze to taki delikatny smak połączonej wody i yerby bardziej mi odpowiada niż mocna yerba. Dlatego zalewam ok 10razy - litr wody łącznie.
Dziś strasznie mi zasmakowała amanda z saszetki!! Zawsze lubiłem zieloną herbatę - a to smakuje podobnie, ale o wiele bardziej!! Polecam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Suwałki
Postów: 101
|
![]()
wielkie brawa za pomysł. jak dotąd byłem pewien, że wszyscy wkręcają bombillę jak wc. ja tego nie robię, parzę podobnie jak ty. nie korzystam niestety z termosika. kolejne zalewki robię już z letniej przegotowanej wody z czajnika. taki sam termos przewidziałem na gwiazdkę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
|
![]()
Oj, termosik przy yerbie to bardzo ważna sprawa - ja polecam lepiej kupić zwykły termos na allegro za 30zł. Sam zamierzałem kupić w yerbamarkecie - ale znalazłem w domu, stary zwykły termos i utrzymuje temperaturę bardzo długo i jestem z niego zadowolony.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Nie deprecjonowałbym także i tej metody.
Można przygotować napar też w ten sposób; wtedy odwracamy naczynie do góry nogami, aby pył znalazł sie na górze, a potem nie formujemy kopczyka, tylko odwracamy naczynie, a susz układa się "na płask". Wtedy zalewamy odrobiną wody, a gdy się zrobi "bagienko", wkręcamy bombillę i dodatkowo można ją nieco unieść, tak aby susz ("mokrz" właściwie) podniósł się na łyżce bombilli i wytworzyła się wolna przestrzeń. Wtedy wodę należy lać po ściance wewnętrznej naczynia, najlepiej obracając je, tak aby formował się naturalny kopczyk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
A ja jednak rekomendowałbym termos specjalnie przeznaczony do YM. Jest wprawdzie droższy, ale ma praktyczny dzióbek, dzięki któremu wodę można wlewać delikatną strużką, dzięki czemu nie psuje się czasami bardzo misternych "konstrukcji" z suszu ("mokrzu").
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 (permalink) |
Senior Member
giga siorbak
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Suwałki
Postów: 101
|
![]()
co do termosu rosamonte: jak długo trzyma ciepło i jaki ma wkład?
na allegro najtaniej znalazłem ten [url=http://allegro.pl/item474385625_mm2s_termos_stalowy_1_l_ml2748.html]mm2s - TERMOS STALOWY 1 L - ML2748 (474385625) - Aukcje internetowe Allegro[/url] co prawda już wybrałem: [url=http://www.yerbamarket.com/termos-rosamonte-p-232.html]Yerba Mate Market Wszystkie gatunki yerba mate oraz bogaty wybór akcesoriów: Termos Rosamonte 1 .[/url] ale chciałbym się upewnić czy dobrze robię. który polecacie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
![]()
Odpowiedź:
Trzyma ciepło tak długo, jak trzeba a wkład ma dobry ![]() Wyjaśnienie: Przecież ja tego nie mierzę zegarkiem ze stoperem, nie mam pojęcia, jak długo trzyma ciepło... Trzyma na tyle długo, że woda jest ciepła co najmniej przez godzinę, a mnie tyle czasu zajmuje wypicie mojej porcji yerby. Czy trzyma dłużej - nie wiem, ale pewnie tak. Wkład ma szklany, to widzę. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/434-yerba-mate-krok-po-kroku.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
Google INTERIA.PL - szukaj: termometr kuchenny | This thread | Refback | 09-03-09 22:29 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|