|
10-12-08, 08:23 | #31 (permalink) | |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Cytat:
Posiorbac też warto, razem z Żoną A na wszelkie pytania postaram się udzielać w miarę swoich skromnych możliwości odpowiedzi życiowych, rzeczowych i jasnych. |
|
10-12-08, 09:48 | #34 (permalink) | |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Dec 2008
Skąd: Szprotawa
Postów: 43
|
siorbu siorbu
Ave!
Cytat:
|
|
10-12-08, 11:13 | #35 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
|
Wracając do tematu currado Ja moją tykwę potraktowałem fusami (no jakoś mi było strasznie szkoda świeżej yerby) i wodą. Na zakończenie (czyli już po skrobaniu) wrzątek (tzn. prawie wrzątek, bo się nieco do czajnika spóźniłem ). Jeżeli chodzi o efekty, to na razie tykwa sprawuje się bardzo dobrze, a ja u siebie też nie zauważyłem żadnych "efektów ubocznych". Przy następnej tykwie (choć pewnie zbyt szybko to nie nastąpi) wypróbuję currado "alkoholowe", żeby mieć jakieś porównanie.
|
10-12-08, 23:38 | #36 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Dec 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 454
|
Kupilem sobie niedawno drugą tykwę, a poprzednią (używaną i po curado) odłożyłem na 5 dni do szafki. I kiedy wyjąłem ją z szafki poczułem, że tykwa w środku trochę śmierdzi. Nie wiem jak się tego smrodu pozbyć. Zrobiłem tradycyjne curado ale chyba nie pomogło. Ma ktoś jakiś pomysł na reanimację tykwy? Może curado alkoholowe?
serdecznie pozdrawiam |
10-12-08, 23:57 | #37 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Currado nie pomoże, ale "alkoholowe" - być może
Spróbuj zalać odrobiną spirytusu (jakieś 50 ml maksymalnie), a potem po paru chwilach dolać wrzątku do pełna i zostawić na noc, a przynajmniej do ostygnięcia. Możesz to samo zrobić używając zamiast alkoholu soku z cytryny; ma właściwości "pleśniobójcze". Sądzę, że jeśli tylko parę dni minęło od ostatniego użycia - taka kuracja może pomóc. Prawdopodobnie lekko zapleśniało, bo może nie było dokladnie wysuszone, a w zamkniętej szafce nie dało rady wyschnąć. Ostatnio edytowane przez maciejslu ; 10-12-08 o 23:59. |
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/412-currado-krok-po-kroku.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
Yerba Mate Forum | Drukuj: Currado - czyli jak przygotować nową tykwe do picia | Strona 5 | This thread | Refback | 15-10-10 14:24 | |
Wyszukiwanie w internecie - Gazeta.pl | This thread | Refback | 24-07-10 21:23 | |
Google INTERIA.PL - szukaj: currado | This thread | Refback | 27-04-10 21:41 | |
Yerba Mate - Didier z Rivii - 30.11.2008 - Archiwum Forum | This thread | Refback | 19-12-09 10:01 | |
chlopomania's yerba Bookmarks on Delicious | This thread | Refback | 02-06-09 18:34 | |
chlopomania's Bookmarks on Delicious | This thread | Refback | 30-05-09 23:42 | |
Yerba Mate Forum | Yerba Mate dla początkujących | currado? | This thread | Refback | 14-05-09 14:01 | |
Yerba Mate - autor wštku: Didier z Rivii - Forum Dyskusyjne Gry-Online | This thread | Refback | 17-03-09 16:46 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|