Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (8) Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-11-08, 03:17   #11 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Po tym zabiegu tykwę płuczemy (tym razem jak najstaranniej), :doskrobując" łyżeczką w miarę możności i w przypadku zaistnienia takiej konieczności.

Resztki owocu powinny zejść bez problemów, a to, co zostanie, już nas (w przenośni i dosłownie) nie będzie ruszać...

Tykwę stawiamy na suszarkę do naczyń na jakiś kwadrans, aby woda z niej wyciekła i żeby trochę podeschła:

[URL=http://img262.imageshack.us/my.php?image=currado23zy9.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

A kiedy już jest nie mokra, tylko wilgotna - przenosimy w ciepłe i przewiewne miejsce, pozwalając jej wyschnąć zupełnie. W moim przypadku takie miejsce - to lampa na akwarium:

[URL=http://img204.imageshack.us/my.php?image=currado24lb8.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]

Do niedawna dosuszałem na monitorze komputerowym, ale dobrym miejscem jest także obudowa telewizora. No i oczywiście kaloryfer - zwlaszcza, kiedy grzeje...

No i to w zasadzie wszystko. Kiedy tykwa dobrze wyschnie (a trzeba na to jakiejś doby przynajmniej), może się okazać, że w środku są jeszcze ślady po miąższu owocowym, które objawiają się w postaci wyschniętych przezroczystych płatów i płatków. Można je usunąć "na sucho", paluchem albo "dmuchem".

I to już wszystko. Mam nadzieję, że komuś się te informacje przydadzą.

Jeśli przynudzałem - przepraszam.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-11-08, 03:47   #12 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
Domyślnie

Może admin "przypiąć" tego typu tematy ? Bo takie pytanie, które często się powtarzają dobrze jak są na wierzchu.
Matecki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 20:24   #13 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 3
Domyślnie pech??

Witam!
Wczoraj kupiłem sobie zestaw tj. yerbę, bombilę i naczynko. Wszystko fajnie dostałem instrukcje zrobiłem co miałem zrobić i przy 1 płukaniu hm dziura nie wsadzałem w to aż tak dużo siły a tu taki numer. Czy to moja wina czy jakiś feler??

[URL=http://img401.imageshack.us/my.php?image=image00001uw5.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
milord jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 20:33   #14 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 245
Domyślnie

Cytat:
Napisał milord Zobacz post
Witam!
Wczoraj kupiłem sobie zestaw tj. yerbę, bombilę i naczynko. Wszystko fajnie dostałem instrukcje zrobiłem co miałem zrobić i przy 1 płukaniu hm dziura nie wsadzałem w to aż tak dużo siły a tu taki numer. Czy to moja wina czy jakiś feler??

[URL=http://img401.imageshack.us/my.php?image=image00001uw5.jpg][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][/URL]
Pierwszy raz coś takiego widzę. Czyściłeś naczynie z resztek owocu? Może za mocno skrobałeś?
CynotilapiaAfra jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 21:09   #15 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał milord Zobacz post
Czy to moja wina czy jakiś feler??
Mnie to wygląda raczej na uszkodzenie mechaniczne, być może podczas transportu zdarzył się niespodziewany nacisk i pęknięcie ścianki; a potem to wszystko trzymało się li i jedynie na resztkach owocu właśnie, więc jego usunięcie spowodowało dziurę "widoczną"...

Jeśli currado wykonałeś prawidłowo i nie włożyłeś w akt skrobania całej swojej zwierzęcej siły ( ), to nic takiego nie powinno się stać.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 22:43   #16 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 3
Domyślnie pech??

Zrobiłem tak jak w instrukcji którą dostałem w Five o'clock tj. zalałem ciepłą wodą zostawiałem na noc, wylałem zacząłem czyścić i ..... sami widzicie.
Co od uszkodzenia mechanicznego to raczej nie możliwe ponieważ jechało sobie obok mnie w reklamówce na fotelu pasażera aha dodam ze jechałem powoli
milord jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 22:53   #17 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Skoro zrobiłeś najdelikatniejszą odmianę currado, o jakiej słyszałem i nie podziałałeś zbyt dużą siłą (BTW - nie wyobrażam sobie, jak można zrobić otwór tego typu łyżeczką od wewnątrz...) i skoro uszkodzenie mechaniczne w Twoim wykonaniu nie wchodziło w grę - to w takim razie jest to mechaniczne uszkodzenie naczynka powstałe wcześniej, czyli w czasie zbioru lub wstępnej obróbki.

Na Twoim miejscu udałbym się do sklepu z reklamacją.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-11-08, 23:00   #18 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Postów: 3
Domyślnie

i tak też zrobie dobrze że mam paragon ale co pech to pech a już nie mogłem się doczekać kiedy zacznę siorpać - nie wytrzymałem i zrobiłem wersję porcelanową
dzięki i pozdrawiam
milord jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-11-08, 00:34   #19 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 225
Domyślnie

nie bede sie powtarzal ze piszesz IMHO bardzo dobre poradniki, no ale ciesze sie bardzo ze takie cos sie tutaj znalazlo, na pewno bedzie w sam raz gdy za kilka dni otrzymam swoja pierwsza tykwe

Poza tym szukalem troche o tym i owym na necie i takiego kompleksowego poradnika nigdzie nie widzialem
qereidid jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-11-08, 22:23   #20 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 245
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Skoro zrobiłeś najdelikatniejszą odmianę currado, o jakiej słyszałem i nie podziałałeś zbyt dużą siłą (BTW - nie wyobrażam sobie, jak można zrobić otwór tego typu łyżeczką od wewnątrz...) i skoro uszkodzenie mechaniczne w Twoim wykonaniu nie wchodziło w grę - to w takim razie jest to mechaniczne uszkodzenie naczynka powstałe wcześniej, czyli w czasie zbioru lub wstępnej obróbki.

Na Twoim miejscu udałbym się do sklepu z reklamacją.
Można można zrobić taki otwór łyżeczką, pewna zdolna osoba mi się do tego przyznała dlatego takie postawiłam pytanie...
CynotilapiaAfra jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/412-currado-krok-po-kroku.html
Dodane przez For Type Data
Untitled document This thread Refback 15-10-10 15:24
Wyszukiwanie w internecie - Gazeta.pl This thread Refback 24-07-10 22:23
Google INTERIA.PL - szukaj: currado This thread Refback 27-04-10 22:41
Yerba Mate - Didier z Rivii - 30.11.2008 - Archiwum Forum This thread Refback 19-12-09 11:01
chlopomania's yerba Bookmarks on Delicious This thread Refback 02-06-09 19:34
chlopomania's Bookmarks on Delicious This thread Refback 31-05-09 00:42
Untitled document This thread Refback 14-05-09 15:01
Untitled document This thread Refback 17-03-09 17:46

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:06.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev