Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 29-10-08, 12:58   #1 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 4
Domyślnie Mieszanie się smaków.

Na wstępie mojego pierwszego postu na tym forum pozdrawiam szanownych Mateistów, Siorbaczy, Yerboholików i Poyerbów

Czytałem gdzieś na forum, że ktoś zalał swoje ukochane matero nowym gatunkiem yerby, w którym jednakowoż nie zasmakował. Wrócił więc do starego gatunku, lecz przez pewien czas czuł jeszcze w naparze wyczuwalny posmak nieudanej przygody.

Rad bym poznać opinie doświadczonych:
1. Czy eksperymentując z yerbą smakową możliwe jest, że matero złapie brzoskwiniowy, miętowy czy inny posmak?
2. Czy kupić drugie, np. ceramiczne naczynko na eksperymenty?

Pozdrawiam siorbiąc
grinberg jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 13:14   #2 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Myślę, ża jakaś pozostałość po poprzednim gatunku yerby jest możliwa, ale po pierwsze łatwa do usunięcia, a po drugie - mało prawdopodobna

Wystarczy swoje matero zalać na chwilę wrzątkiem, aby wyciągnąc z niego ewentualne pozostałe smaki. Ale i tak do eksperymentowania polecam jednak matero ceramiczne, bo wtedy mamy pewność, że pijemy "samą yerbę".

Ja od jakiegoś czasu nagrywam recenzje audio i powiem tak: każdą nową yerbę staram się najpierw przez dwa, trzy dni pić z naczynia ceramicznego, używając albo nowej, albo wyparzonej wrzątkiem bombilli. I generalnie na czczo, żeby na ewentualne walory smakowe nie miały wpływu uprzednio przyjęte potrawy (ale tego sposobu nie polecam bez wyraźnej potrzeby, bo czasami yerba na czczo może nieco "wstrząsnąć"...).
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 13:52   #3 (permalink)
Member
mega siorbak
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Legnica/cieszyn
Postów: 86
Domyślnie

ja póki co nie pijam smakowych yerb, ale jeśli zaczne napewno będe je montowałem w innym naczynku niż te "tradycyjne"
myśle że to jest lepsze i mniej ryzykowne niż picie wszystkiego z tego samego naczynka

orlik jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 15:45   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
Domyślnie

e tam przesadzacie, ja pije zarówno smakowe jak i zwykłe, w wakacje w rogu bawolim przez prawie 2 miechy piłem tylko smakowe, potem wypiłem sobie pajarito i smak miał normalny, tak samo w PS, nie wiem co by trzeba było robić aby został posmak innej yerby
Ornitolog jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 16:14   #5 (permalink)
Junior Member
siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 4
Domyślnie

Widzę, że Kolega Maciej bardzo profesjonalnie podchodzi do tematu. To właśnie twoje recenzje Uniona skłoniły mnie do zainteresowania się smakową yerbą. Dziękuję.
grinberg jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 21:02   #6 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał grinberg Zobacz post
Widzę, że Kolega Maciej bardzo profesjonalnie podchodzi do tematu. To właśnie twoje recenzje Uniona skłoniły mnie do zainteresowania się smakową yerbą. Dziękuję.
Proszę.

Ja staram sie podchodzić profesjonalnie do wszystkiego, co mnie pasjonuje. Yerba mnie JESZCZE pasjonuje, nie traktuję jej jak "herbatę", więc interesuje mnie wszystko na jej temat.

Ale przychylam się do zdania przedpiśców; generalnie wydaje mi się (i opieram sie także na własnych doświadczeniach), że yerba niespecjalnie "zabarwia smakiem" naczynko typu tykwa. Ale przepłukać wrzątkiem (jeśli ktoś tak chce) nie zaszkodzi, zwłaszcza przed zmiana gatunku yerby.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 21:05   #7 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał orlik Zobacz post
ja póki co nie pijam smakowych yerb, ale jeśli zaczne napewno będe je montowałem w innym naczynku niż te "tradycyjne"
myśle że to jest lepsze i mniej ryzykowne niż picie wszystkiego z tego samego naczynka

No, tak jak pisałem wcześniej; według mnie można przepłukać wrzątkiem tykwę, ale według mnie nie ma takiej potrzeby. Sam piję z kilku tykw wprawdzie, ale dobieram je przede wszystkim pod względem pojemności, a nie tego, co poprzednio w nich piłem.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 21:14   #8 (permalink)
Super Moderator
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 171
Domyślnie

Wrzątek jest też dobry do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z tykwy.
MJot jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 21:39   #9 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał MJot Zobacz post
Wrzątek jest też dobry do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z tykwy.
A z odrobiną spirytusu - pozwala również pozbyć się niezbyt natrętnej pleśni
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-10-08, 22:12   #10 (permalink)
Super Moderator
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 171
Domyślnie

Jak pleśn to wywalam. Z tym świństwem nie ma żartów.
MJot jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:59.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev