Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 09-11-08, 01:28   #21 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 245
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackomen Zobacz post
otóż to, ale podejrzewam że Cynotilapia mówi właśnie o bombilli , która niedość, że ma 200 dziurek, to dodatkowo są rozmieszczone na dużej powierzchni (tzw.łopata). BTW raczej trudno sobie wyobrazić 200 dziurek na malutkiej powierzchni co??
Chyba nie muszę niczego dodać w tej kwestii ?
CynotilapiaAfra jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-11-08, 10:29   #22 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 107
Domyślnie

Ja kiedyś zawiązałem torebkę po herbacie ekspresowej na końcu bombilli - świetnie filtrowała pylistą yerbę.
Bendigo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-11-08, 13:17   #23 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 245
Domyślnie

ooo może i to jest sposób na pewno wypróbuję.
CynotilapiaAfra jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-11-08, 21:22   #24 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bendigo Zobacz post
Ja kiedyś zawiązałem torebkę po herbacie ekspresowej na końcu bombilli - świetnie filtrowała pylistą yerbę.
W sklepach spożywczych można kupić takie specjalne torebki do parzenia kawy lub herbaty - przy ich użyciu można nawet najbardziej pylistą yerbę siorbać zwykłą słomką. Sprawdziłem na wakacjach - działa.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-11-08, 01:30   #25 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

ja lubię żreć fusy, po co wam w ogóle jakieś filtry
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-11-08, 11:23   #26 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
W sklepach spożywczych można kupić takie specjalne torebki do parzenia kawy lub herbaty - przy ich użyciu można nawet najbardziej pylistą yerbę siorbać zwykłą słomką. Sprawdziłem na wakacjach - działa.
A mógłbyś opisać nieco dokładniej zastosowanie tych torebek przy piciu yerby??
Matecki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-11-08, 15:50   #27 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

Cytat:
Napisał Matecki Zobacz post
A mógłbyś opisać nieco dokładniej zastosowanie tych torebek przy piciu yerby??
też chętnie się dowiem czekam
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-11-08, 19:41   #28 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał blackomen Zobacz post
też chętnie się dowiem czekam
No więc są to torebki z bibułki, takiej jak filtry do kawy, w kształcie jakby dziecięcej łopatki. Pierwotnie służą do tego, aby wsypać do nich czarną herbatę i wsadzić do kubka, zalać wrzątkiem a potem pić napar bez fusów. Innymi słowy - takie jednorazowe zaparzadełka

A kiedy wsadzić do takiej torebki zwykłą słomkę plastikową, włożyc do szklanki, zasypać mate i zalać zimną wodą mineralną z butelki - mamy terere bez zbędnych urządzeń i bez fusów. Z gorącą wodą raczej bym nie próbował, bo słomka może nie wytrzymać, ale na zimno działa

Sprawdziłem ten patent w tym roku w Sierakowie na plaży, jest sprawdzony i wart polecenia.
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-11-08, 20:00   #29 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 456
Domyślnie

dzięki, z miłą chęcią tego spróbuję ale to raczej jak Ty, na wakacjach. Teraz za zimno
blackomen jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 24-03-09, 12:33   #30 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Strzelce Krajeńskie
Postów: 505
Domyślnie

No to pierwsze chimarrao mam za sobą. Właściwie jeszcze nie do końca, bo chyba jeszcze z jedno zalanie sobie zrobię, ale pewne wnioski już mogę artykułować.
Do "wyprodukowania" chimarrao użyłem:
1. sprzętu, czyli poronga i bombilli Redondo (na [URL="http://www.yerbaherba.pl/yerba-mate-park/407-nasze-zestawy-11.html#post17582"]zdjęciu[/URL]),
2. Laranjeiras Chimarrao.
Przygotowanie zgodnie z instrukcją (patrz pierwszy post + filmiki z youtube'a).

Wnioski:
1. Laranjeiras jest koszmarnie pylista. Canarias, czy Campeon w porównaniu z tym, praktycznie nie zawierają pyłu. Tutaj jest w zasadzie chyba sam pył
2. Przygotowanie chimarrao nie jest wcale takie proste, jakby się mogło wydawać. Szczególnie ułożenie bombilli (a Redondo z okrągłym sitkiem ok. 4 cm średnicy przecież do chimarrao jest chyba odpowiednia), tak, aby się nie zapchała i tak aby nie najeść się pyłu.
3. Niestety pyłu się nieco najadłem i w trakcie siorbania musiałem nieco korygować położenie bomby.

A co do smaku, to muszę powiedzieć, że było to bardzo ciekawe doznanie. Laranjeiras smakuje zupełnie inaczej niż wszystko, co do tej pory piłem.

Jutro kolejna "lekcja" robienia chimarrao. Mam nadzieję, że pójdzie trochę lepiej.
Merkelin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev