Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 20-03-08, 11:52   #1 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie Jak to robią w Brazylii

Przygotowanie naszego napoju w Brazylii, zwanej tam nie yerba mate, a erva mate, a jeszcze powszechniej jako chimarrao różni się nieco od tego co znamy. Oczywiście wiele jest wspólnych czynności, jak przeypywanie suszu, zwilżanie go itd. ale to co zwróciło moją uwagę, to sam ten ichni susz. Czegoś tak drobno mielonego jeszcze nie widziałem - ostatnio zakosztowałem Barao. To sam pył z patykami. Nie było tam listków, a po zwilżeniu zrobiłą się zielona papka. Wyglądało to jak szpinak! Co ciekawe inne brazylisjkie ervy są rownież pyłem w patykami np. Regina, Vacuy lub Madrugada. Różnią się one od tych, które palone i pakowane są w Urugwaju. Np. taka Canarias jeśli się mylę, to urugwajska marka, którą ktoś tam z Brazylii kupił, ale pewny nie jestem i jeszcze poszperam w czluściach internetu. Postuję też filmy, które wyszperałem.

[url]http://www.youtube.com/watch?v=C3Hd3QN5YGY[/url]

[url]http://www.youtube.com/watch?v=grbUxmBSdTA&feature=related[/url]

Tutaj przyrządzane właśnie Barao, na które nie mogłem znaleźć sposobu nawet brazylijską bombillą (tam zwaną bombą).

[url]http://www.youtube.com/watch?v=4Ydo7Wf-76Y&feature=related[/url]

Powyżej pani opowiada również o przygotowaniu erva mate.

[url]http://www.youtube.com/watch?v=4Ydo7Wf-76Y&feature=related[/url]

Tutaj brasilenos robią chimarrao w kościele
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21-03-08, 15:59   #2 (permalink)
boB
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: znienacka
Postów: 214
Domyślnie

Spoko filmiki - można się przekonać jak powinno się robić to oryginalne zalewanie - przyznam się, że do tej pory trochę inaczej kombinowałem a Canarias jest jak dla mnie całkiem dobry i dużo daje od siebie - takiego kopa potrzebuję już się uzależniłem
boB jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 21-03-08, 19:46   #3 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

Z tym zalewaniem to wlewam pół szklanski wody i czekam. Dolewam do tego trochę ciepłej. Woda elegancko wsiąka a na górze naszego stożka pozostaje trochę suchego suszu. Dzięki temu yerba wolniej się przepłukuje, a smak uwalniany jest stopniowo.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21-03-08, 21:19   #4 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Postów: 1
Domyślnie

"Żarliwe słońce wyczarowywało przepych puszczy, pieściło ją i ożywiało najcudowniejszymi motylami morpho, w których metalicznych skrzydłach odbijały się jego promienie; lecz to samo słońce zadawało równocześnie największą udrękę istocie ludzkiej. Człowiek przez cały dzień dyszał i dopiero ożywiał się, gdy ogień zachodził za lasami. Wtedy wśród ludzi krążyła kuja szimaronu, łatwiej było o pogodę ducha, a odważniejsza myśl snuła marzenia i legendy" - Arkady Fiedler, "Rio de Oro", Warszawa 1966
bartekkazek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-04-08, 22:31   #5 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

Wczoraj zrobiłem a bardziej próbowałem zrobić chimarrao. Tak nazywają nasz temat w Brazylii. Zrobiłem to z typowej erva mate - tutaj padło na Barao. W przeciwieństwie do tych palonych w Urugwaju, mate robione w Brazylii są dość odmienne. Dość to słowo bardzo delikatne. Mamy tu do czynienia z samym pyłem. Pyłem, który ma jednak bardzo, ale to bardzo świeży smak.

Najpierw sypiemy stok. Trochę inaczej, niż przy zwykłych mate. Najlepiej czymś zakryć otwór tykwy.



Tykwa musi być chwilowo przchylona, by nasze "dzieło" się nie posypało.



Potem normalnie wlewamy zimną wodę.



Na koniec najważniejsze. "Bomby" nie wbijamy w susz, a najlepiej kładziemy obok. Tam, gdzie zostaje wolne od suszu miejsce. Pozostaje już tylko się delektować.



Przepraszam za jakość, ale robiłem zdjęcia telefonem a do tego brakowało mi rąk...
  Odpowiedź z Cytatem
stare 10-04-08, 11:18   #6 (permalink)
Member
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: kolbiel
Postów: 50
Domyślnie

eeeejjjjj dobre fotki! :P sa spoko a samo przygotowne tej "bomby" jest jakby... fajowe
michal_majewski jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-05-08, 22:52   #7 (permalink)
Member
starszy siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Żelebsko
Postów: 74
Domyślnie

ja także erva mate kosztowałem ale faktycznie drobniutki to pylek i po argentyńsko-urugwajskich wyrobach trochę inny choć intrygujący smak, jeszcze bedę kosztował.
sp8105rz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-05-08, 16:16   #8 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

No no to już inna szkoła jest. Zauważyłem, że urugwajskim metodom jednak bliżej jest do tych z Brazylii. Pomijając już akcesoria.
Jaką ervę piłeś?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21-08-09, 23:51   #9 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 618
Domyślnie

da się takie pylaste normalnie kupić bo mnie korci żeby spróbować? laranjeriras niby erva ale nie ma chyba tyle pyłu. Ktoś pił Laranjeiras chimarrao grossa? co najlepsze do chimarrao?
el F jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-10-09, 12:31   #10 (permalink)
Super Moderator
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 171
Domyślnie

No ja piłem. Bardzo delikatny i świeży smak. Grubiej mielona niż Barao. Laranjeiras jest do kupienia, a jak z Barao to nie wiem.
MJot jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
jak to się robi? bestyja Main Forum 95 20-03-08 13:17


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:02.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev