Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 15-03-08, 16:21   #1 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Postów: 2
Domyślnie jak myc naczynko?

Doszłam dzisiaj do wniosku ze w sumie samo plkanie nie wystarczy, powierzchnia naczynka w srodku jest przeciez chropowata i ciagle wilgotna, jest to wiec super srodowisko dla bakterii :P dlatego chcialam zapytac czy macie jakies sposoby na 'odkazenie"??? Ja wymyslilam zeby zasypywac woda sodowa na jakas godzinke a potem dobrze wyszorowac szczoteczka i wyplukac, dało to super efekt
ciufek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-03-08, 16:31   #2 (permalink)
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

Ja tam wyparzam. Po drugie tykwa i yerba są do siebie stworzone, więc jeśli susz leży w naczynku (oczywście nie za długo), wszystko jest w porządku. Potem suszę i tyle.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-07-08, 19:46   #3 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Skąd: óć
Postów: 107
Domyślnie

Nie używam tykwy, moje matero jest z drewna. Nie myję go nigdy, zdarza mi się tylko płukać. Podobno na wywarze z mate nie urosną żadne grzyby czy inne bakterie i to by się zgadzało, prowadziłem Xperyment na własnym blacie kuchennym sprzątanym tak jakoś co pół roku, nic nie urosło w miejscu plamy z mate . To chyba o czymś świadczy nie?
rrico jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 03:53   #4 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Skąd: Pakosław
Postów: 15
Domyślnie

W tym miejscu? Owszem. Ale sam "zużyty" susz jest znakomitą pożywką dla "penicylinki" Wystarczy pół dnia i będziesz miał piękne wykwity Sprawdzone doświadczalnie
SpectreLN jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-08, 13:12   #5 (permalink)
Member
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Skąd: from deep south(mentalnie)
Postów: 30
Domyślnie

Jak mi tykwa czasem zatęchnie to babcinym sposobem do płukania używam octu, dobrze odkarza, zabija brzydki posmak i zapach i najważniejsze jego własny zapach szybko wietrzeje
Burt Jameson jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-08, 19:45   #6 (permalink)
Junior Member
bobo siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Skąd: Pakosław
Postów: 15
Domyślnie

Ciekawe rzeczy mówisz Warto sprawdzić doświadczalnie Dzięki!
SpectreLN jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-08, 12:42   #7 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
Domyślnie

A czy wszelkie alkohole - octy i inne tego typu płyny nie niszczą naczynek ?
Matecki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-08, 15:21   #8 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

Co do octu tu nie radze ze względu na to że potem yerba będzie ossstra Ale na bank nie zaszkodzi naczynku w sensie taki ze zepsuje się czy coś tam... jak pisałem (chyba nawet dzisiaj?) W jakimś poście że zalanie tykwy alkoholem jest raz na jakis czas wskazane!
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-11-08, 04:04   #9 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
Domyślnie

Na innym forum wyczytałem, że można od czasu do czasu "przepłukiwać"naczynko sokiem z cytryny. Ma ktoś z tym jakieś negatywne doswiadczenia?
Matecki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-11-08, 04:16   #10 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

Ostatnio Maciej poradził mi żeby odkazić naczynko octem i nie mam co do tej metody żadnych zastrzeżeń
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Brazylijskie naczynko sp8105rz Main Forum 16 16-09-07 21:45


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:09.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev