Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 03-11-08, 09:55   #11 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał norbert Zobacz post
spacer [i]szczekulnie[/i] z psem xD
"Szczekulnie" - to z moim biglem suczką Doxą. I na pola, i za zającem i cztery godziny spaceru jak nic
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 09:57   #12 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Unki Zobacz post
A co na 100 stopni tykwa? Czy jest wystarczająco na tyle mocna że wytrzymuje bez problemu taką temperaturę ? Zawsze bałem się zalać 100stopniami nie ze względu na moc a na to że nie będę miał już z czego siorbać
Ja czasami odkażam swoje tykwy wrzątkiem z dodatkami. tykwa wytrzymuje taką temperaturę, choć zauważalnie mięknie nieco (i dzięki temu łatwiej ją od wewnątrz jeszcze doskrobać nieco).
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 15:12   #13 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

No więc nie mam się czm martwić A czego dodajesz do odkarzania? Ostatnio zostawiłem yerbke w tykwie na 2 tygodni i troche zaczęła śmierdzieć.
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 15:18   #14 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Unki Zobacz post
No więc nie mam się czm martwić A czego dodajesz do odkarzania? Ostatnio zostawiłem yerbke w tykwie na 2 tygodni i troche zaczęła śmierdzieć.
Jeśli zaczęła śmierdzieć - to znaczy, że nie była sucha dość :-/

Ja do odkażania dodaję:
a) spirytus,
b) absynt (tinctura absinthi dokładniej),
c) sok z cytryny (nie stosuję wprawdzie, ale słyszałem, że tez można,
d) dowolny alkohol (im mocniejszy, tym lepiej).
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 16:12   #15 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

Jako że jestem niepełnoletni wybrałem opcji cytrrusów... problemy z kupnem % Mam 4 cytrynki 2 pomarańcze 1 Grejpfruta i teraz zastanawiam się jak to odkazić? Najpierw zalać wrzątkiem, wylać wode i zalać mieszanką wszystkich czy po prostu samą cytrynę. Czekam na podpowiedzi.
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 17:09   #16 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Skąd: Strzałkowo
Postów: 612
Domyślnie

Maciek ten absynt to kupujesz za granicą czy moze sam go produkujesz?
Ornitolog jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 18:57   #17 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Unki Zobacz post
Jako że jestem niepełnoletni wybrałem opcji cytrrusów... problemy z kupnem % Mam 4 cytrynki 2 pomarańcze 1 Grejpfruta i teraz zastanawiam się jak to odkazić? Najpierw zalać wrzątkiem, wylać wode i zalać mieszanką wszystkich czy po prostu samą cytrynę. Czekam na podpowiedzi.
Wlać sok z połówki dużej lub całej małej cytryny, odczekać kilka chwil, zalać wrzątkiem, poczekać aż wystygnie, wylać, poczekać aż wyschnie, powąchać. Jak trzeba - powtórzyć
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 19:01   #18 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ornitolog Zobacz post
Maciek ten absynt to kupujesz za granicą czy moze sam go produkujesz?
"Produkuję" - to jest nie do końca ścisłe określenie, ale najbliższe prawdy

Po prostu moja Mama jest emerytowaną wprawdzie, ale farmaceutką, uczącą młodych adeptów tego szlachetnego zawodu w prywatnej szkole wyższej między innymi robienia leków recepturowych.

Reszta jest milczeniem...

Ale to jest prawdziwy absynt, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Moi goście zazwyczaj też ich nie mają
maciejslu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 19:10   #19 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

Cytat:
Napisał maciejslu Zobacz post
Wlać sok z połówki dużej lub całej małej cytryny, odczekać kilka chwil, zalać wrzątkiem, poczekać aż wystygnie, wylać, poczekać aż wyschnie, powąchać. Jak trzeba - powtórzyć
Troszke sie pośpieszyłem i wycisnąłem 4 baardzo małe cytrynki + troche pomarańcza, w sumie zalane jest 2/5 tykwy. Nie wiem czy postąpiłem dobrze czy źle, za chwilę doleję wrzątku i sprawdzę jak efekt. Mam nadzieję że ten eksperyment wpłynie również na smak yerby. Co tu dużo gadać Biorę sie do dalszej roboty i za jakieś 30 minut opowiem jak wrażenia.
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-11-08, 19:44   #20 (permalink)
Senior Member
giga siorbak
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 126
Domyślnie

Eksperyment udał się w pełni! Tykwa pięknie pachnie, i zapewne po takiej dawce cytryny została w całości odkarzona. Niestety już dzisiaj nie napiszę jak smakuje z niej yerba bo delektuje się terere w grejpfrutcie... mniam.
Unki jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:53.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev