|
24-10-07, 14:50 | #1 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
jaka temperatura wody do jakiej yerby...?
wiadomo że każda yerba ma swoje upodobania temperatury wody. podawajcie najbardziej optymalne temperatury jakimi zalewacie wasze naczynka
chodzi mi o szczegóły plus ankieta |
24-10-07, 18:59 | #3 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Azerbejdżan k. Wrocławia
Postów: 35
|
rzeknę tak: do termosu wlewam wodę o temperaturze 170,6 - 172,4 st w skali Fahrenheita. Ale biorę pod uwagę to, że może się lekko ochłodzić podczas przelewania
a) do termosu, b) z termosu do naczynka. I wydaje mi się, że z dwoma przelaniami woda ma tę temperaturę 167 st F. A nawet jeśli ma więcej o 1,8 stopnia, to nie szkodzi. Lecz jeśli jednak temperatura spadnie poniżej 167 st F.. to jest niedobrze. Wtedy coś się dzieje takiego, że lekki niedosyt czuć jakby. Zatem bardziej wolę jeśli woda jest cieplejsza o stopień aniżeli zimniejsza o ten właśnie stopień. |
09-11-07, 03:24 | #10 (permalink) |
Member
starszy siorbak
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Żelebsko
Postów: 74
|
jednak się okazuje że temperatura około 70 C jest idealna najlepiej "eksponuje" smak mate i moja rada kto nie ma termometra to niech sie nie martwi po zagotowaniu odczekac około 15 minut i bedzie właśnie okolo 70C a potem zalewac i siup za bombillę
|