Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-10-07, 21:27   #1 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie PALO SANTO ...smarować masełkiem czy też nie?

w związku że oczekuje na pierwsze w moim życiu naczynko do yerba mate z drewienka Palo, zastanawiam się nad tym czy robić curado czy też nie?
jak wy uważacie...oczywiście poparte doświadczeniem podpowiedzi
dzięki
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-07, 20:11   #2 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Gdańsk
Postów: 27
Domyślnie

Moja odpowiedz nie będzie może najmądrzejsza czy bardzo pomocna, nie będzie też poparta żadnym doświadczeniem ale... głupie jakieś to smarowanie :P
Stawaro jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-10-07, 09:47   #3 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

powiedzmy że głupie ale zdania są podzielone co do smarowania czyli konserwacji Palo Santo jedni smarują a inni nie. czytałem zeby nie smarowac bo do końca będę czuł smak masła w naczynku a co mi sie porawde pisząc nie widzi
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-10-07, 13:22   #4 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Gdańsk
Postów: 27
Domyślnie

Ja nie smarowałem i wszystko gra, moje palo ładnie pachnie i dodaje smaku nie wiem co by było jakbym posmarował. Pomysl o tym ze smarujac ryzykujesz utrate "oryginalnego" smaku ameryki poludniowej
Stawaro jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-10-07, 13:26   #5 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Gdańsk
Postów: 27
Domyślnie

pije teraz sobie mate solida del sol i za twoja rada (bo ty z ceramicznego pijesz)pije ją ze szklanki. Nigdy bym o tym nie pomyslal zeby mate pic z czego innego jak z palo ale ze szklanki tez dobrze smakuje hehe intrygująco :P :P
Stawaro jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-10-07, 15:39   #6 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Łuków
Postów: 50
Domyślnie

ja swoje materko posmarowałem....masełkiem...i działa i nic nie czuć....nie wiem o co wam chodzi
piotrek_jasio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-10-07, 20:12   #7 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Katowice
Postów: 3
Domyślnie

mam palo od 2 lat i nie widziało masła ani oliwy, zawsze natomiast zostawima je z fusami,z tym maslem to jakaś plagamleczarnie lobbują czy co?
gregor jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-10-07, 09:20   #8 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

hej
wczoraj dostałem swoje naczynko palo santo. i szczerze powiedziawszy nie smarowałem jej żadnym masłem ani też oliwą. pachnie przecudnio. po zalaniu ma bardzo intensywny zapach normalnie masaż dla nosa. myślałem że to mit że palo tak pachnie. ale to prawda. wiec raczej nie polecam smarowania masełkiem
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-10-07, 15:53   #9 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2007
Skąd: Gdańsk
Postów: 27
Domyślnie

Dobrze prawi!
Stawaro jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-10-07, 23:17   #10 (permalink)
Member
mega siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Postów: 87
Domyślnie

Dobrze dobrze, kochani moi ... czuję się nieco urażona, że nikt tu nie smaruje

bo jam Ci to smarowała i wcale nie zaszkodziło to nikomu a wiadomo, że drewno się rozpręża w skutek zmian temperatury i wilgotności, więc nawet na logikę - z tym natłuszczeniem nie jest to całkiem takie głupie.

Jak się najpierw natłuści a później wszyćko ładnie ciepła wodą wypłucze - to nic się nie zmieni w smaku ani zapachu a drewno nabierze nieco elastyczności co ważne zwłaszcza zapobiegawczo - nim strzeli (czyt. rozpęknie się skubane)

Tak więc podsumowując można, ale nie trzeba (innymi słowy: ryzyk - fizyk)
Lucyna jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
PALO SANTO czy warto? lkulos Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne 136 03-09-13 13:58
palo santo - mity i prawda yerbarobo Main Forum 60 17-08-09 14:53
Guampa z Palo Santo Binko Main Forum 29 10-01-09 16:15


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:03.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev