|
14-11-08, 00:41 | #36 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Mar 2008
Skąd: Poznań
Postów: 976
|
Postaram się wrócić do tematu ( ) i przytoczę z pamięci post z innego forum (za co z góry przepraszam, ale uważam, że warto).
Otóż Kolega napisał, że ma dwa PS okute i używa ich od kilku miesięcy, jednego w pracy, drugiego w domu. Jedno wysmarował oliwą, drugie nie. Żadne nie pękło, ale to niesmarowane na początku mialo znacznie intensywniejszy aromat, który oddawało yerbie, ale który w chwili obecnej jest słabo wyczuwalny. To drugie, smarowane, "smakowało" mniej intensywnie, ale w tej chwili (przypomnę - po kilku miesiącach) smak jest intensywniejszy, niż w tym pierwszym. Można więc chyba wysnuć wniosek, że smarowanie może niekoniecznie zabezpiecza przed pękaniem (inaczej - niesmarowanie niekoniecznie doprowadza do pękania ), ale spowalnia "zużywanie się" naczynia. |
14-11-08, 01:21 | #37 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Wrocław
Postów: 245
|
Ja niczym nie smarowałam naczynka a mimo to mam wrażenie, że z dnia na dzień pachnie coraz intensywniej.
Nie wyobrażam sobie w takim razie jak bardzo musiałoby pachnieć nasmarowane naczynko - o ile taka konserwacja faktycznie powoduje intensywniejszy zapach. Niestety nie mam jak porównać a szkoda bo zaciekawił mnie ten "eksperyment". |
14-11-08, 03:40 | #38 (permalink) | |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Nov 2008
Skąd: Szczecin
Postów: 270
|
Cytat:
|
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
Podobne wątki | ||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
PALO SANTO czy warto? | lkulos | Naczynia i bombille - dlaczego takie a nie inne | 136 | 03-09-13 14:58 |
PALO SANTO ...smarować masełkiem czy też nie? | BonQ | Main Forum | 109 | 16-08-09 16:12 |
Guampa z Palo Santo | Binko | Main Forum | 29 | 10-01-09 17:15 |