Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (2) Narzędzia wątku Wygląd
stare 28-06-07, 22:54   1 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1 (permalink)
Member
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 44
Domyślnie YEDZONKO AŻ ŚLINKA CIEKNIE czyli nie samą Yerbą człek żyje

[b]Yerba fajna jest, to wiemy, ale czasem trzeba coś przekąsić, tak więc proponuję aby tutaj wklejać jakieś sprawdzone ciekawe przepisy na dobre jedzonko. Czy to własne, czy przygarnięte, grunt aby pozwalały sporządzić jakąś wypasioną delicję [/b]
Na początek sam przedstawię przepis na proste w przyrządzeniu bułeczki faszerowane. Potrzebne są bułki typu kajzerka czy ciabatka. Tylko nie takie najmniejsze kajzerki tylko ciut większe buły. No więc skład: bułki, farsz i ser żółty. Proporcje farszu wedle uznania. Skład farszu to kiełbasa, cebula i pieczarki oraz przyprawy. Wykonanie: kroimy w kostkę kiełbasę, obsmażamy do zrumienienia na patelni i przekładamy do jakiegoś naczynia, najlepiej głębokiego bo łatwiej w takim wymieszać potem składniki. Po kiełbasie zostanie na patelni wytopiony tłuszcz. Zależnie od jego ilości, uzupełniamy olejem lub nie. Kroimy cebulę drobno i wrzucamy na patelnię. Mieszając często na małym ogniu rumienimy ją nie doprowadzając do przypalenia. Żeby się szybciej rumieniła można posolić ciut. Gotową dowalamy do kiełbasy. Następnie kroimy na kawałki pieczarki, wielkość kawałków zaleznie od upodobań. Ja wolę nie za małe, wtedy w konsumpcji milo jak trafi się kęs na ząb . Wrzucamy na patelnię i podsmażamy ciut. Równiez mozna posolić dla przyśpieszenia procesu. Pamiętać nalezy że pieczarki drastycznie zmniejszają objętość podczas smażenia, tak więc zbyt drobno pokrojone, znikną nam z patelni przybierając postać spalonych skwarek . Gotowe do gara z cebulą i kiełbasą. Całość pieprzymy i solimy. Oczywiście mozna eksperymentować z przyprawami dodając czy to majeranku, czy to ziół prowansalskich. Fajne jest z Garam Masala. Jesli farsz ostygł to można w niego wbić jajko. Dokładnie mieszamy wszystko. Bułki wykrajamy tak że najpierw odcinamy z wierzchu "czapeczkę" czy jak to nazwać. Po prostu ścinamy z góry kawałek mniej więcej na 3/4 wysokości bułki. Potem łyżką wydłubujemy środek, tak by pozostała tylko "skorupa". Tak przygotowane bułki napełniamy farszem, przykrywamy plasterkiem żółtego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Trzeba kontrolować by bułki się nie przypaliły a jedynie zarumienily, robiąc się chrupiące. No i gotowe. Można polozyć podając na stół na każdej listek pietruszki czy wycisnąć na wierzch ketchup. Potrawa łatwa w przygotowaniu, szybka i baaardzo dobra. Polecam i czekam na ciekawe przepisy, czy to na pieczyste czy to na slodkości
Rzempek  Johnny Bonanza jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-08-07, 21:40   #2 (permalink)
Senior Member
Wódz Siorbaków
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
Domyślnie

obiadek lekki i smaczny:
1 kg papryki najlepiej czerwonej ale moze być zółta lub zielona
1kg pomidorów
1kabaczek
2 cebule
oliwa
10 dkg boczku
papryka zmielona słodka
papryke pokroić w paski, wyjąc pestki itp, pomidory obrać ze skóry pokroic w ćwiartki, boczek pokroić w kostkę zarumienic na oliwie i dodać cebulę po paru minutach dosypac dwie łyżki papryki, chwilę posmażyc, mała chwilę poddusić)
Cebulę i boczek po tym zdjąć z ognia i przenieść w spory garnek. posolic i dodać zioła. ( lubczyk, pieprz biały, bazylia, rozmaryn)
nastepnie dorzućic paprykę, kabaczek, i pomidory. Gotować na dużym ogniu ok 15 minut mieszając aby warzywka nie przywarły do dna, następnie na małym 15- 20 minut. Momentem. kiedy wiadomo, że nasze leczo jest gotowe jest miękka papryka
rany umiem pisać przepisy!
z ryżem pełen wypas :P
yerbarobo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-08-07, 02:16   #3 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Azerbejdżan k. Wrocławia
Postów: 35
Domyślnie

a ja dzisiaj upiekłem pierwszego w życiu placka. składniki:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dc7ad8f42fb9b11e][/URL]

już zjadłem dwa kawałki :]
moim skromnym zdaniem uważam, iż upiekłem bardzo dobry placek

efekt końcowy:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ac1484b937354d57][/URL]

:]
Binko jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-08-07, 09:34   #4 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

ja dla smakoszy mogę polecić naleśniki po meksykańsku
składniki:
-naleśniki najzwyklejsze w życiu na średnim cieście
Farsz:
podstawą jest mięso, wedle uznania - polecam kiełbasę gdyż najlepiej pasuje próbowałem już z wieprzowiną, kurczakiem ale kiełbasa jest idealna
kroimy w kostkę kiełbasę i podpiekamy na patelni na oliwię lub oleju razem z cebulą i czosnkiem. nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, chociaż jest od strategicznym składnikiem w budowaniu smaku. gdy nam sie to pięknie podsmaży - (nie przypalać!) dodajemy tzw mieszankę meksykańską - do nabycia w każdym sklepie (groszek, fasola, kukurydza i marchewka). dorzucamy odcedzoną mieszankę na patelnie i powoli podduszamy tak aby aromat przeszedł na warzywa.
dosalamy
dopieprzamy i farsz wua la
Sos:
nic banalniejszego. majonez + przecier pomidorowy w proprcjach 50/50
wymieszać i git
nie dodawać żadnych badziewi!!
nakładamy farsz do naleśnika, składamy lub zwijamy w rulon, smarujemy sosem górę i jemy !!
czas przygotowania bez naleśników - 20 min
[b]SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/b]
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-08-07, 14:48   #5 (permalink)
Rzempek Johnny Bonanza
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

zajebiście!!! a już myślałem że temat umrze po jednym wpisie
Tego typu leczo jadłem nieraz, oczywiście modyfikowany przepis, raz pieczarki, raz marchewka, rożne przyprawy. Ale zawsze wypas. Proste i niedrogie danie.
Binko, podziwiam za ten placek. Dużo pichcę czasem w kuchni, bo to lubię ale nigdy nie upiekłem żadnego ciasta ani placka, to dla mnie czarna magia. No moze poza ziemniaczanymi plackami
A co do meksykańskich naleśników, nie jadłem takiego cuda ale czytając przepis już mi ślinka cieknie. Lubię takie żarcie
  Odpowiedź z Cytatem
stare 06-08-07, 00:30   #6 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Azerbejdżan k. Wrocławia
Postów: 35
Domyślnie

ale lipa.. zakalec :]

no, ale to wina piekarnika. mam taki stary. temperatury nie trzyma chyba.
ale co nie zmienia faktu, że jest pyszny

ja z kolei w kuchni nie za często przebywam. ten placek był pierwszym moim samodzielnym dziełem (nie licząc tych jajecznic, omletów, dań chińskich ryżowych z piersi kurczaka i z sosem jakimś słodko-kwaśnym). ale myślę, że wciąga takie gotowanie. własne chyba lepiej smakuje.
Binko jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-08-07, 13:42   #7 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

z sosem własnym hehe
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-08-07, 18:58   #8 (permalink)
Member
super siorbak
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Żmigród
Postów: 32
Domyślnie

Cytat:
Napisał BonQ
ja dla smakoszy mogę polecić naleśniki po meksykańsku
składniki:
-naleśniki najzwyklejsze w życiu na średnim cieście
Farsz:
podstawą jest mięso, wedle uznania - polecam kiełbasę gdyż najlepiej pasuje próbowałem już z wieprzowiną, kurczakiem ale kiełbasa jest idealna
kroimy w kostkę kiełbasę i podpiekamy na patelni na oliwię lub oleju razem z cebulą i czosnkiem. nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, chociaż jest od strategicznym składnikiem w budowaniu smaku. gdy nam sie to pięknie podsmaży - (nie przypalać!) dodajemy tzw mieszankę meksykańską - do nabycia w każdym sklepie (groszek, fasola, kukurydza i marchewka). dorzucamy odcedzoną mieszankę na patelnie i powoli podduszamy tak aby aromat przeszedł na warzywa.
dosalamy
dopieprzamy i farsz wua la
Sos:
nic banalniejszego. majonez + przecier pomidorowy w proprcjach 50/50
wymieszać i git
nie dodawać żadnych badziewi!!
nakładamy farsz do naleśnika, składamy lub zwijamy w rulon, smarujemy sosem górę i jemy !!
czas przygotowania bez naleśników - 20 min
[b]SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/b]

Mialem okazje je spróbowac u Ciebie w domu.
PYSZNE!!!
Maly jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-08-07, 23:56   #9 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

albo bigos z Dino ?? hehe
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-08-07, 00:04   #10 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Olsztyn/Otwock/Kraków
Postów: 4
Domyślnie

Cytat:
Napisał yerbarobo
obiadek lekki i smaczny:
1 kg papryki najlepiej czerwonej ale moze być zółta lub zielona
1kg pomidorów
1kabaczek
2 cebule
oliwa
10 dkg boczku
papryka zmielona słodka
papryke pokroić w paski, wyjąc pestki itp, pomidory obrać ze skóry pokroic w ćwiartki, boczek pokroić w kostkę zarumienic na oliwie i dodać cebulę po paru minutach dosypac dwie łyżki papryki, chwilę posmażyc, mała chwilę poddusić)
Cebulę i boczek po tym zdjąć z ognia i przenieść w spory garnek. posolic i dodać zioła. ( lubczyk, pieprz biały, bazylia, rozmaryn)
nastepnie dorzućic paprykę, kabaczek, i pomidory. Gotować na dużym ogniu ok 15 minut mieszając aby warzywka nie przywarły do dna, następnie na małym 15- 20 minut. Momentem. kiedy wiadomo, że nasze leczo jest gotowe jest miękka papryka
rany umiem pisać przepisy!
z ryżem pełen wypas :P
o, ja wczoraj robiłam to samo :P tylko bez boczku
Zając Rozamunda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/200-yedzonko-linka-cieknie-czyli-nie-sam-yerb-cz-ek-yje.html
Dodane przez For Type Data
swierzosc ryb - Szukaj - WP.PL This thread Refback 08-12-10 07:52
Untitled document This thread Refback 27-01-09 14:59

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Cieknie, kapie czyli Stojaczek global Main Forum 7 14-09-07 04:12


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:33.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev