|
|
Yerba MateMain Forum |
![]() |
|
LinkBack (2) | Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
![]() |
Member
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 44
|
![]()
[b]Yerba fajna jest, to wiemy, ale czasem trzeba coś przekąsić, tak więc proponuję aby tutaj wklejać jakieś sprawdzone ciekawe przepisy na dobre jedzonko. Czy to własne, czy przygarnięte, grunt aby pozwalały sporządzić jakąś wypasioną delicję [/b]
![]() Na początek sam przedstawię przepis na proste w przyrządzeniu bułeczki faszerowane. Potrzebne są bułki typu kajzerka czy ciabatka. Tylko nie takie najmniejsze kajzerki tylko ciut większe buły. No więc skład: bułki, farsz i ser żółty. Proporcje farszu wedle uznania. Skład farszu to kiełbasa, cebula i pieczarki oraz przyprawy. Wykonanie: kroimy w kostkę kiełbasę, obsmażamy do zrumienienia na patelni i przekładamy do jakiegoś naczynia, najlepiej głębokiego bo łatwiej w takim wymieszać potem składniki. Po kiełbasie zostanie na patelni wytopiony tłuszcz. Zależnie od jego ilości, uzupełniamy olejem lub nie. Kroimy cebulę drobno i wrzucamy na patelnię. Mieszając często na małym ogniu rumienimy ją nie doprowadzając do przypalenia. Żeby się szybciej rumieniła można posolić ciut. Gotową dowalamy do kiełbasy. Następnie kroimy na kawałki pieczarki, wielkość kawałków zaleznie od upodobań. Ja wolę nie za małe, wtedy w konsumpcji milo jak trafi się kęs na ząb ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Senior Member
Wódz Siorbaków
Zarejestrowany: Apr 2007
Skąd: Otwock
Postów: 234
|
![]()
obiadek lekki i smaczny:
1 kg papryki najlepiej czerwonej ale moze być zółta lub zielona 1kg pomidorów 1kabaczek 2 cebule oliwa 10 dkg boczku papryka zmielona słodka papryke pokroić w paski, wyjąc pestki itp, pomidory obrać ze skóry pokroic w ćwiartki, boczek pokroić w kostkę zarumienic na oliwie i dodać cebulę po paru minutach dosypac dwie łyżki papryki, chwilę posmażyc, mała chwilę poddusić ![]() Cebulę i boczek po tym zdjąć z ognia i przenieść w spory garnek. posolic i dodać zioła. ( lubczyk, pieprz biały, bazylia, rozmaryn) nastepnie dorzućic paprykę, kabaczek, i pomidory. Gotować na dużym ogniu ok 15 minut mieszając aby warzywka nie przywarły do dna, następnie na małym 15- 20 minut. Momentem. kiedy wiadomo, że nasze leczo jest gotowe jest miękka papryka rany umiem pisać przepisy! z ryżem pełen wypas :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Azerbejdżan k. Wrocławia
Postów: 35
|
![]()
a ja dzisiaj upiekłem pierwszego w życiu placka. składniki:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dc7ad8f42fb9b11e] ![]() już zjadłem dwa kawałki :] moim skromnym zdaniem uważam, iż upiekłem bardzo dobry placek ![]() efekt końcowy: [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ac1484b937354d57] ![]() :] |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Senior Member
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
|
![]()
ja dla smakoszy mogę polecić naleśniki po meksykańsku
składniki: -naleśniki najzwyklejsze w życiu na średnim cieście Farsz: podstawą jest mięso, wedle uznania - polecam kiełbasę gdyż najlepiej pasuje ![]() kroimy w kostkę kiełbasę i podpiekamy na patelni na oliwię lub oleju razem z cebulą i czosnkiem. nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, chociaż jest od strategicznym składnikiem w budowaniu smaku. gdy nam sie to pięknie podsmaży - (nie przypalać!) dodajemy tzw mieszankę meksykańską - do nabycia w każdym sklepie (groszek, fasola, kukurydza i marchewka). dorzucamy odcedzoną mieszankę na patelnie i powoli podduszamy tak aby aromat przeszedł na warzywa. dosalamy dopieprzamy i farsz wua la Sos: nic banalniejszego. majonez + przecier pomidorowy w proprcjach 50/50 wymieszać i git nie dodawać żadnych badziewi!! nakładamy farsz do naleśnika, składamy lub zwijamy w rulon, smarujemy sosem górę i jemy !! czas przygotowania bez naleśników - 20 min [b]SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 (permalink) |
Guest
Postów: n/a
|
![]()
zajebiście!!! a już myślałem że temat umrze po jednym wpisie
![]() Tego typu leczo jadłem nieraz, oczywiście modyfikowany przepis, raz pieczarki, raz marchewka, rożne przyprawy. Ale zawsze wypas. Proste i niedrogie danie. Binko, podziwiam za ten placek. Dużo pichcę czasem w kuchni, bo to lubię ale nigdy nie upiekłem żadnego ciasta ani placka, to dla mnie czarna magia. No moze poza ziemniaczanymi plackami ![]() A co do meksykańskich naleśników, nie jadłem takiego cuda ale czytając przepis już mi ślinka cieknie. Lubię takie żarcie ![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: Azerbejdżan k. Wrocławia
Postów: 35
|
![]()
ale lipa.. zakalec :]
no, ale to wina piekarnika. mam taki stary. temperatury nie trzyma chyba. ale co nie zmienia faktu, że jest pyszny ![]() ja z kolei w kuchni nie za często przebywam. ten placek był pierwszym moim samodzielnym dziełem (nie licząc tych jajecznic, omletów, dań chińskich ryżowych z piersi kurczaka i z sosem jakimś słodko-kwaśnym). ale myślę, że wciąga takie gotowanie. własne chyba lepiej smakuje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) | |
Member
super siorbak
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Żmigród
Postów: 32
|
![]() Cytat:
Mialem okazje je spróbowac u Ciebie w domu. PYSZNE!!! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) | |
Junior Member
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Olsztyn/Otwock/Kraków
Postów: 4
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/200-yedzonko-linka-cieknie-czyli-nie-sam-yerb-cz-ek-yje.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
swierzosc ryb - Szukaj - WP.PL | This thread | Refback | 08-12-10 08:52 | |
Google INTERIA.PL - szukaj: naleśniki po meksykańsku | This thread | Refback | 27-01-09 15:59 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Cieknie, kapie czyli Stojaczek | global | Main Forum | 7 | 14-09-07 05:12 |