Yerba Mate Forum

Yerba Mate Forum (http://www.yerbaherba.pl/)
-   Main Forum (http://www.yerbaherba.pl/main-forum/)
-   -   YEDZONKO AŻ ŚLINKA CIEKNIE czyli nie samą Yerbą człek żyje (http://www.yerbaherba.pl/main-forum/200-yedzonko-linka-cieknie-czyli-nie-sam-yerb-cz-ek-yje.html)

Rzempek Johnny Bonanza 28-06-07 22:54

YEDZONKO AŻ ŚLINKA CIEKNIE czyli nie samą Yerbą człek żyje
 
[b]Yerba fajna jest, to wiemy, ale czasem trzeba coś przekąsić, tak więc proponuję aby tutaj wklejać jakieś sprawdzone ciekawe przepisy na dobre jedzonko. Czy to własne, czy przygarnięte, grunt aby pozwalały sporządzić jakąś wypasioną delicję [/b]:D
Na początek sam przedstawię przepis na proste w przyrządzeniu bułeczki faszerowane. Potrzebne są bułki typu kajzerka czy ciabatka. Tylko nie takie najmniejsze kajzerki tylko ciut większe buły. No więc skład: bułki, farsz i ser żółty. Proporcje farszu wedle uznania. Skład farszu to kiełbasa, cebula i pieczarki oraz przyprawy. Wykonanie: kroimy w kostkę kiełbasę, obsmażamy do zrumienienia na patelni i przekładamy do jakiegoś naczynia, najlepiej głębokiego bo łatwiej w takim wymieszać potem składniki. Po kiełbasie zostanie na patelni wytopiony tłuszcz. Zależnie od jego ilości, uzupełniamy olejem lub nie. Kroimy cebulę drobno i wrzucamy na patelnię. Mieszając często na małym ogniu rumienimy ją nie doprowadzając do przypalenia. Żeby się szybciej rumieniła można posolić ciut. Gotową dowalamy do kiełbasy. Następnie kroimy na kawałki pieczarki, wielkość kawałków zaleznie od upodobań. Ja wolę nie za małe, wtedy w konsumpcji milo jak trafi się kęs na ząb :D . Wrzucamy na patelnię i podsmażamy ciut. Równiez mozna posolić dla przyśpieszenia procesu. Pamiętać nalezy że pieczarki drastycznie zmniejszają objętość podczas smażenia, tak więc zbyt drobno pokrojone, znikną nam z patelni przybierając postać spalonych skwarek :lol: . Gotowe do gara z cebulą i kiełbasą. Całość pieprzymy i solimy. Oczywiście mozna eksperymentować z przyprawami dodając czy to majeranku, czy to ziół prowansalskich. Fajne jest z Garam Masala. Jesli farsz ostygł to można w niego wbić jajko. Dokładnie mieszamy wszystko. Bułki wykrajamy tak że najpierw odcinamy z wierzchu "czapeczkę" czy jak to nazwać. Po prostu ścinamy z góry kawałek mniej więcej na 3/4 wysokości bułki. Potem łyżką wydłubujemy środek, tak by pozostała tylko "skorupa". Tak przygotowane bułki napełniamy farszem, przykrywamy plasterkiem żółtego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Trzeba kontrolować by bułki się nie przypaliły a jedynie zarumienily, robiąc się chrupiące. No i gotowe. Można polozyć podając na stół na każdej listek pietruszki czy wycisnąć na wierzch ketchup. Potrawa łatwa w przygotowaniu, szybka i baaardzo dobra. Polecam i czekam na ciekawe przepisy, czy to na pieczyste czy to na slodkości :D

yerbarobo 04-08-07 21:40

obiadek lekki i smaczny:
1 kg papryki najlepiej czerwonej ale moze być zółta lub zielona
1kg pomidorów
1kabaczek
2 cebule
oliwa
10 dkg boczku
papryka zmielona słodka
papryke pokroić w paski, wyjąc pestki itp, pomidory obrać ze skóry pokroic w ćwiartki, boczek pokroić w kostkę zarumienic na oliwie i dodać cebulę po paru minutach dosypac dwie łyżki papryki, chwilę posmażyc, mała chwilę poddusić:))
Cebulę i boczek po tym zdjąć z ognia i przenieść w spory garnek. posolic i dodać zioła. ( lubczyk, pieprz biały, bazylia, rozmaryn)
nastepnie dorzućic paprykę, kabaczek, i pomidory. Gotować na dużym ogniu ok 15 minut mieszając aby warzywka nie przywarły do dna, następnie na małym 15- 20 minut. Momentem. kiedy wiadomo, że nasze leczo jest gotowe jest miękka papryka
rany umiem pisać przepisy!
z ryżem pełen wypas :P

Binko 05-08-07 02:16

a ja dzisiaj upiekłem pierwszego w życiu placka. składniki:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dc7ad8f42fb9b11e][img]http://images26.fotosik.pl/47/dc7ad8f42fb9b11em.jpg[/img][/URL]

już zjadłem dwa kawałki :]
moim skromnym zdaniem uważam, iż upiekłem bardzo dobry placek ;)

efekt końcowy:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ac1484b937354d57][img]http://images28.fotosik.pl/47/ac1484b937354d57m.jpg[/img][/URL]

:]

BonQ 05-08-07 09:34

ja dla smakoszy mogę polecić naleśniki po meksykańsku
składniki:
-naleśniki najzwyklejsze w życiu na średnim cieście
Farsz:
podstawą jest mięso, wedle uznania - polecam kiełbasę gdyż najlepiej pasuje:) próbowałem już z wieprzowiną, kurczakiem ale kiełbasa jest idealna
kroimy w kostkę kiełbasę i podpiekamy na patelni na oliwię lub oleju razem z cebulą i czosnkiem. nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, chociaż jest od strategicznym składnikiem w budowaniu smaku. gdy nam sie to pięknie podsmaży - (nie przypalać!) dodajemy tzw mieszankę meksykańską - do nabycia w każdym sklepie (groszek, fasola, kukurydza i marchewka). dorzucamy odcedzoną mieszankę na patelnie i powoli podduszamy tak aby aromat przeszedł na warzywa.
dosalamy
dopieprzamy i farsz wua la
Sos:
nic banalniejszego. majonez + przecier pomidorowy w proprcjach 50/50
wymieszać i git
nie dodawać żadnych badziewi!!
nakładamy farsz do naleśnika, składamy lub zwijamy w rulon, smarujemy sosem górę i jemy !!
czas przygotowania bez naleśników - 20 min
[b]SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)[/b]

Rzempek Johnny Bonanza 05-08-07 14:48

zajebiście!!! a już myślałem że temat umrze po jednym wpisie :D
Tego typu leczo jadłem nieraz, oczywiście modyfikowany przepis, raz pieczarki, raz marchewka, rożne przyprawy. Ale zawsze wypas. Proste i niedrogie danie.
Binko, podziwiam za ten placek. Dużo pichcę czasem w kuchni, bo to lubię ale nigdy nie upiekłem żadnego ciasta ani placka, to dla mnie czarna magia. No moze poza ziemniaczanymi plackami :lol:
A co do meksykańskich naleśników, nie jadłem takiego cuda ale czytając przepis już mi ślinka cieknie. Lubię takie żarcie :)

Binko 06-08-07 00:30

ale lipa.. zakalec :]

no, ale to wina piekarnika. mam taki stary. temperatury nie trzyma chyba.
ale co nie zmienia faktu, że jest pyszny ;)

ja z kolei w kuchni nie za często przebywam. ten placek był pierwszym moim samodzielnym dziełem (nie licząc tych jajecznic, omletów, dań chińskich ryżowych z piersi kurczaka i z sosem jakimś słodko-kwaśnym). ale myślę, że wciąga takie gotowanie. własne chyba lepiej smakuje.

BonQ 06-08-07 13:42

z sosem własnym :) :twisted: hehe

Maly 06-08-07 18:58

[quote=BonQ]ja dla smakoszy mogę polecić naleśniki po meksykańsku
składniki:
-naleśniki najzwyklejsze w życiu na średnim cieście
Farsz:
podstawą jest mięso, wedle uznania - polecam kiełbasę gdyż najlepiej pasuje:) próbowałem już z wieprzowiną, kurczakiem ale kiełbasa jest idealna
kroimy w kostkę kiełbasę i podpiekamy na patelni na oliwię lub oleju razem z cebulą i czosnkiem. nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, chociaż jest od strategicznym składnikiem w budowaniu smaku. gdy nam sie to pięknie podsmaży - (nie przypalać!) dodajemy tzw mieszankę meksykańską - do nabycia w każdym sklepie (groszek, fasola, kukurydza i marchewka). dorzucamy odcedzoną mieszankę na patelnie i powoli podduszamy tak aby aromat przeszedł na warzywa.
dosalamy
dopieprzamy i farsz wua la
Sos:
nic banalniejszego. majonez + przecier pomidorowy w proprcjach 50/50
wymieszać i git
nie dodawać żadnych badziewi!!
nakładamy farsz do naleśnika, składamy lub zwijamy w rulon, smarujemy sosem górę i jemy !!
czas przygotowania bez naleśników - 20 min
[b]SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)[/b][/quote]


Mialem okazje je spróbowac u Ciebie w domu.
PYSZNE!!! :D

BonQ 06-08-07 23:56

albo bigos z Dino ?? hehe

Zając Rozamunda 08-08-07 00:04

[quote=yerbarobo]obiadek lekki i smaczny:
1 kg papryki najlepiej czerwonej ale moze być zółta lub zielona
1kg pomidorów
1kabaczek
2 cebule
oliwa
10 dkg boczku
papryka zmielona słodka
papryke pokroić w paski, wyjąc pestki itp, pomidory obrać ze skóry pokroic w ćwiartki, boczek pokroić w kostkę zarumienic na oliwie i dodać cebulę po paru minutach dosypac dwie łyżki papryki, chwilę posmażyc, mała chwilę poddusić:))
Cebulę i boczek po tym zdjąć z ognia i przenieść w spory garnek. posolic i dodać zioła. ( lubczyk, pieprz biały, bazylia, rozmaryn)
nastepnie dorzućic paprykę, kabaczek, i pomidory. Gotować na dużym ogniu ok 15 minut mieszając aby warzywka nie przywarły do dna, następnie na małym 15- 20 minut. Momentem. kiedy wiadomo, że nasze leczo jest gotowe jest miękka papryka
rany umiem pisać przepisy!
z ryżem pełen wypas :P[/quote]

o, ja wczoraj robiłam to samo :P tylko bez boczku :!:


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:08.

Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin