|
|
Yerba MateMain Forum |
![]() |
|
LinkBack (2) | Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
![]()
Ja tysz wcinam podobne papu, tylko zamiast kabaka używam cukinii z własnej działki. Super eko cukinia - hodowana na krowiaczku. A zamiast boczku dodaję podsmażane plajzderki kiełbachy jałowcowej. No i przyprawy deko inne: imbir, estragon, gała muszkatołowa, liść laurowy. No i nazwa inna - nazywam toto Ratataj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 (permalink) |
Guest
Postów: n/a
|
![]()
Wczoraj zrobiłem takie danie na szybko.
Makaron ugotowałem, taki ciut aldente, rozgotowany jest be. Poddusiłem pod przykryciem na oliwie (i patelni ![]() |
![]() |
![]() |
#13 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
![]()
Wygląda smakowicie.
A pamiętasz Dżony moje kotlety z pokrzywy? Byłeś najciekawszym recenzentem: [i]Smakują jak delikatna ryba[/i]. No bo rzeczywiście tak smakują. Przepisu dokładnie nie pamiętam, bo to była Wielka Improwizacja. W skróce: młode pokrzywy (całe) lub młode odrosty gotujemy w niewielkiej ilości wody (wystarczy pół szklanki na 3-4 garście) ok. 5-7 minut. Osobno podsmażamy na szklisto trochę cebuli. Studzimy i miksujemy wsio - ważne jest aby papka nie była zbyt rzadka, co by kotlet nie rozpadł się. Wbijamy jaj odpowiednią ilość oraz dodajemy trochę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową z odrobiną pieprzu. Formujemy kotlety i smażymy. Ewentualnie przed smażeniem można obtoczyć kotleta w jajku i bułce tartej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 (permalink) |
Senior Member
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Białystok
Postów: 277
|
![]()
To ja mam coś dla fanów makaronu.
Stawiamy do gotowania makaron typu pene, czyli rurki. Na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku, dodajemy do tego 20 dag mielonego mięsa i smażymy. Potem dorzucamy puszkę krojonych pomidorów. To sobie delikatnie bulgocze i mamy czas na dodanie przypraw. Ja tam wrzucam wszystko, co mam, zazwyczaj: pieprz zielony, pieprz cytrynowy, bazylię, oregano, sól, trochę chili. Ważne, żeby przyprawić za mocno - potem to się wymiesza z makaronem i smak się rozejdzie. Jak odparuje płyn, to wrzucamy do tego 10-15 dag sera mozarella (najlepiej nie z zalewy), pokrojonego w kostkę. Mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Potem wrzucamy 10-15 dag serka ricotta, który nadaje specyficzny smak i mieszamy. Odlewamy makarony, wrzucamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem, mieszamy, posypujemy grubą warstwą startego sera i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (żeby się ser rozpuścił i zarumienił). Wygląda na skomplikowane, ale ja to robię całe 30 min z pieczeniem. I smacznego. :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
![]()
To musi być dobre, bo moja sister podobne robi. Tylko, że ja ni wim co to jest "pieprz cytrynowy" s ser "ricotta"
![]() Bo ja ciągle cukinę i cukinię. A nawet zapiekaną cukinię - z mocarelą i rozmarynem (świeżym), a nawet cukinię smażoną i wręcz gotowaną (to znaczy się - nie w dłoni "wręcz"). Do tego jeszcze cukinia z gotowana w bulionie z zielonym pieprzem. A mało tego, bo jeszcze... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
![]()
No to już wiem, że nie miałem doczynienia. A co do przyprawiania, to bazylię zazwyczaj wrzucam na koniec, co by nie wywietrała. Podobnie majeranek. A taki delikatny serek w kuli to już jadłem (z Carrefour) tylko jakoś inaczej się zwał - nie był kwaskowaty - tylko delikatno-śmietankowaty. No i nie była to mocarela.
Dobra, kończę, bo mam cukinię na kolację ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 (permalink) |
Super Moderator
Spirit of ILEX
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
|
![]()
No to napisz. Słyszałem, że smakuje jak zmarźnięty kartofel, czyli słodkawo.
A ja sobie nazbierałem fajnego grzyba: [url]http://grzyby.strefa.pl/Lycoperdon_echinatum.html[/url] I innych koleżanek tejże pani. Są bardzo smaczne usmażone na oleju lnianym. Zazwyczaj znajomi wykrzywiają mordkę na samo hasło "purchawka", ale większość ludzi nie wie, że to są wspaniałe grzyby jadalne. Do smażenia, lub gotowania raczej nie polecam dodawać przypraw (oprócz soli), bo magia zniknie. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/200-yedzonko-linka-cieknie-czyli-nie-sam-yerb-cz-ek-yje.html
|
||||
Dodane przez | For | Type | Data | |
swierzosc ryb - Szukaj - WP.PL | This thread | Refback | 08-12-10 08:52 | |
Google INTERIA.PL - szukaj: naleśniki po meksykańsku | This thread | Refback | 27-01-09 15:59 |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Cieknie, kapie czyli Stojaczek | global | Main Forum | 7 | 14-09-07 05:12 |