Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack (2) Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-08-07, 14:25   #11 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

Ja tysz wcinam podobne papu, tylko zamiast kabaka używam cukinii z własnej działki. Super eko cukinia - hodowana na krowiaczku. A zamiast boczku dodaję podsmażane plajzderki kiełbachy jałowcowej. No i przyprawy deko inne: imbir, estragon, gała muszkatołowa, liść laurowy. No i nazwa inna - nazywam toto Ratataj.
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-08-07, 19:28   #12 (permalink)
Rzempek Johnny Bonanza
Guest
 
Postów: n/a
Domyślnie

Wczoraj zrobiłem takie danie na szybko.
Makaron ugotowałem, taki ciut aldente, rozgotowany jest be.
Poddusiłem pod przykryciem na oliwie (i patelni ) 4 pokrojone cebule, w trakcie jak dochodziły, dodałem około 8-10 sporych pieczarek pokrojonych na kawałki ale nie za drobno. Pieczarki pokrojone drobniutko "znikają" potem w daniu, a tak przyjemnie jest wziąć pieczarkę na ząb. Dusiłem dalej. Oczywiście posoliłem na początku cebulę i pieczarki potem też. Sól powoduje że cebula i pieczarki puszczają szybciej soki i szybciej sie "robią". W międzyczasie roztłukłem w moździerzu kolorowy pieprz(łyżeczka kulek), dodałem ćwierć łyżeczki imbiru, ćwierć łyżeczki chili, pół łyżeczki garam masala i ćwierć łyżeczki przyprawy do gyrosa. Gdy pieczarki z cebą były już dobre, wsypałem przyprawy i pod przykryciem na najmniejszym ogniu jeszcze poddusiłem ok 3 min, potem dodałem mały słoiczek koncentratu P., łyżkę musztardy, łyżeczkę majonezu, łyzkę sosu czosnkowego i łyżeczkę octu winnego. Wymieszałem dokładnie i jeszcze kolejne 3 minuty poddusiłem aby się przegryzło razem. Odcedzony makaron wrzuciłem z powrotem do garnka, dodałem ten wynalazek z patelni, wymieszałem dokładnie i...wypas. Proste, szybkie, tanie i dowolne dosyć, bo przyprawy mozna dac inne, zaleznie od upodobań. Tanie bo: przyprawy kupione na pewno wcześniej już w domu jakieś są, musztarda czy majonez pewnie też w lodówie stoi. A makaronm kilka pieczarek i 4 cebule + sloiczek koncentratu nie kosztuje majątku. Smacznego
  Odpowiedź z Cytatem
stare 08-08-07, 19:37   #13 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

Wygląda smakowicie.
A pamiętasz Dżony moje kotlety z pokrzywy? Byłeś najciekawszym recenzentem: [i]Smakują jak delikatna ryba[/i]. No bo rzeczywiście tak smakują. Przepisu dokładnie nie pamiętam, bo to była Wielka Improwizacja. W skróce: młode pokrzywy (całe) lub młode odrosty gotujemy w niewielkiej ilości wody (wystarczy pół szklanki na 3-4 garście) ok. 5-7 minut. Osobno podsmażamy na szklisto trochę cebuli. Studzimy i miksujemy wsio - ważne jest aby papka nie była zbyt rzadka, co by kotlet nie rozpadł się. Wbijamy jaj odpowiednią ilość oraz dodajemy trochę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową z odrobiną pieprzu. Formujemy kotlety i smażymy. Ewentualnie przed smażeniem można obtoczyć kotleta w jajku i bułce tartej.
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-07, 18:06   #14 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Białystok
Postów: 277
Domyślnie

To ja mam coś dla fanów makaronu.
Stawiamy do gotowania makaron typu pene, czyli rurki. Na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku, dodajemy do tego 20 dag mielonego mięsa i smażymy. Potem dorzucamy puszkę krojonych pomidorów. To sobie delikatnie bulgocze i mamy czas na dodanie przypraw. Ja tam wrzucam wszystko, co mam, zazwyczaj: pieprz zielony, pieprz cytrynowy, bazylię, oregano, sól, trochę chili. Ważne, żeby przyprawić za mocno - potem to się wymiesza z makaronem i smak się rozejdzie. Jak odparuje płyn, to wrzucamy do tego 10-15 dag sera mozarella (najlepiej nie z zalewy), pokrojonego w kostkę. Mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Potem wrzucamy 10-15 dag serka ricotta, który nadaje specyficzny smak i mieszamy. Odlewamy makarony, wrzucamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem, mieszamy, posypujemy grubą warstwą startego sera i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (żeby się ser rozpuścił i zarumienił).
Wygląda na skomplikowane, ale ja to robię całe 30 min z pieczeniem.
I smacznego. :P
Miria jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-07, 18:16   #15 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

To musi być dobre, bo moja sister podobne robi. Tylko, że ja ni wim co to jest "pieprz cytrynowy" s ser "ricotta"
Bo ja ciągle cukinę i cukinię. A nawet zapiekaną cukinię - z mocarelą i rozmarynem (świeżym), a nawet cukinię smażoną i wręcz gotowaną (to znaczy się - nie w dłoni "wręcz"). Do tego jeszcze cukinia z gotowana w bulionie z zielonym pieprzem. A mało tego, bo jeszcze...
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-07, 18:19   #16 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Skąd: Białystok
Postów: 277
Domyślnie

Pieprz cytrynowy kupuje się w sklepie i generalnie jest to pieprz ze skórką cytrynową. Ser ricotta to taki biały serek, delikatniejszy od twarożku i jak można kupić w mojej wiosce, to wszędzie można.
Miria jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-07, 18:26   #17 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

No to już wiem, że nie miałem doczynienia. A co do przyprawiania, to bazylię zazwyczaj wrzucam na koniec, co by nie wywietrała. Podobnie majeranek. A taki delikatny serek w kuli to już jadłem (z Carrefour) tylko jakoś inaczej się zwał - nie był kwaskowaty - tylko delikatno-śmietankowaty. No i nie była to mocarela.
Dobra, kończę, bo mam cukinię na kolację
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-07, 22:24   #18 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

wrzesień nastał i na moim ogródku dokonałem..znaczy nie ja a mama..wykopków. posadziłem jakis czas temu TOPINAMBUR
zobaczymy jak to działa
p.s. słonecznik w bulwach
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-09-07, 20:08   #19 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

No to napisz. Słyszałem, że smakuje jak zmarźnięty kartofel, czyli słodkawo.
A ja sobie nazbierałem fajnego grzyba:
[url]http://grzyby.strefa.pl/Lycoperdon_echinatum.html[/url]
I innych koleżanek tejże pani. Są bardzo smaczne usmażone na oleju lnianym. Zazwyczaj znajomi wykrzywiają mordkę na samo hasło "purchawka", ale większość ludzi nie wie, że to są wspaniałe grzyby jadalne. Do smażenia, lub gotowania raczej nie polecam dodawać przypraw (oprócz soli), bo magia zniknie.
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-09-07, 23:52   #20 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie

nie jestem smakoszem grzybów ale uwielbiam zbierać i znam się dobrze na nich...ten wygląda jak jakiś koralowiec na dnie oceanu...co nie ??
okiem grafika
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.yerbaherba.pl/main-forum/200-yedzonko-linka-cieknie-czyli-nie-sam-yerb-cz-ek-yje.html
Dodane przez For Type Data
swierzosc ryb - Szukaj - WP.PL This thread Refback 08-12-10 07:52
Untitled document This thread Refback 27-01-09 14:59

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Cieknie, kapie czyli Stojaczek global Main Forum 7 14-09-07 04:12


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:57.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev