Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate Forum | yerba mate sklep yerbamarket.com

Wróć   Yerba Mate Forum > Main Category > Main Forum

Yerba Mate

Main Forum


Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 02-05-07, 02:10   #1 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2007
Skąd: Lądek
Postów: 8
Domyślnie Naczynka do yerby

mam niefajne doświadczenia z tykwą ... tzn Calabase .... i nie polecam!

Problem polegał na tym, że wydzielała jakiś dziwny posmak - który zakłócał mi smaczek yerby ..... i to jeszcze nie koniec świata, ale ten posmak był jakby ciutkę nie w moim guście ... więc od dłuższego czasu obchodzę się bez tykwy .... trudno, wszak, nie wygląda to zbyt fajnie w kubku - ale za to smakuje lepiej ....

a jakie są wasze doświadczenia z Calabase ... może ja poprostu coś nie currado - jak należy i po temu ta niesmaczna nuta?

A może ktoś zna naczynko co - ładnie się w nim mate układa i z ceramiki jest chociażby lub z czegoś podobnie neutralnego?
bestyja jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-05-07, 00:13   #2 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 1
Domyślnie

Mój kolega ma to naczynko Calabase czy jak mu tam i nie wydziela żadnego smaku. Może nie zostało odpowiednio przygotowane/sformatowane? [url]http://www.yerbastory.pl/[/url] tu jest coś napisane o przygotowaniu naczynka.
Valhalla jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-06-07, 22:54   #3 (permalink)
Member
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 44
Domyślnie

kurde, może trafił Ci się taki egzemplarz Bestyjo (fajny nick). Może go jakiś kotek gdziwś w magazynie obsikał albo co? Próbowałaś Yerby z takiego samego naczynka ale innego , np u kogoś?
Rzempek  Johnny Bonanza jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-06-07, 12:45   #4 (permalink)
Super Moderator
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 1860
Domyślnie

Wersja na grupowy pochlej: trzeba wziąść dużą dynię, wydrążyć, wsypać kilo jerby, zalać wodą i pić
A na poważnie - bezzapachowa jest matera Iguazu -> [url]http://www.yerbamarket.com/matero-iguazu-p-86.html[/url]
global jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-07-07, 15:20   #5 (permalink)
Member
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Skąd: Otwock
Postów: 44
Domyślnie

najbardziej bezzapachowa jest ...szklanka, lub szklany kubek z jakiego ja pijam. Nie mam takich ambicji aby mieć oryginalne naczynia. Zresztą w Ameryce południowej pili kiedyś z takich a nie innych naczyń bo taki był a nie inny poziom cywilizacyjny i takie a nie inne materialy dostępne. Teraz mamy do wyboru szkło, ceramikę, więc jest wygodniej i smaczniej. A bombilla? też kiedyś nie pili z metalowych tylko z kijków podziurkowanych. Natomiast rzecz najważniejsza - sam surowiec do konsumpcji- lubie jak jest najnaturalniejszy, taki sam jaki pili 100 lat temu, bez żadnych owoców, mięt i innych. Zwykła ususzona Yerba zasypana do polowy kubka pasi mi najlepiej
Rzempek  Johnny Bonanza jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-07-07, 15:39   #6 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Postów: 1
Domyślnie

Witam
Niedawno kupilem mate zrobione z drzewa Algarrobo. Teraz mam problem w jaki poprawny sposob przygotowac to naczynko aby dlugo mi sluzylo. Przejrzalem link wyzej podany, niestety nierozumiem co oznacza "curado". W jaki sposob przygotowac naczynko?
Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam
antek gralak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-07-07, 10:24   #7 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: z ula
Postów: 15
Domyślnie

Witam,

tu nowy konsument yerba mate ... pijący z kubka, póki co ...

Mam pytanie, czy naczynko z drewna - poprawia smak yerba mate? Gdzieś czytałam, ze tak ...
Maja jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-07-07, 21:04   #8 (permalink)
Member
mega siorbak
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Postów: 87
Domyślnie

hej Maja,


naczynko drewniane napewno zmienia smak ... wydaje mi się że mate jest ciutke delikatniejsza gdy się ją pije właśnie z takiego naczynka.

Niestety nie miałam okazji testować jeszcze Palo Santo - ale juz mam ... tylko się curado z nim dzieje ... za dwa dni napiszę obszerny elaborad o właściwościach, aromacie i różnych takich "bajerkach"


póki co ... idę po dolewkę
(P.S. - też piję z kubka)
Lucyna jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-07-07, 12:53   #9 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie kubki, kubeczki, kubany

mimo sporej obecności matero z tykwy w moim domu, przyzwyczailem sie raczej do picia z kubka
po pierwsze primo: wygodny
po drugie primo: nie zabarwia sie
po trzecie primo: wiecej wchodzi
picie z matero traktuje raczej bardziej reprezentatywnie...w sumie ostatnio oczekując nowej dostawy piłem tylko z matero i nie czułem wiekszej różnicy. zalezy od gustu pijącego
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-07-07, 12:56   #10 (permalink)
Senior Member
Spirit of ILEX
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Skąd: DeTRoit / Żmigród
Postów: 533
Domyślnie konserwacja

a propos konserwacji naczynek to jest tyle sposobów ile ktoś kiedykolwiek dokonał. ja osobiście zastosowałem sie do instrukcji jaka mój tatuś przywiózł z Frey Bantos w Urugwaju. Mianowicie nalezy najpierw tykwe wypłukać w wodzi z kranu, a nastepnie napełnic whiskey...wedle uznania aby ruda była i pozostawic na 48 h
nastepnie wypłukać resztki alko wodą i powtórzyć czynność
działa
BonQ jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
wielkosc naczynka gpawel Main Forum 43 12-01-09 12:51


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:46.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
DD Green vBulletin style by Dion Dev