09-09-09, 21:43
|
#10 (permalink)
|
|
Senior Member
Spirit of ILEX
|
Cytat:
Napisał Merkelin
Po pierwsze się przywitam po dłuższej nieobecności
A ja swój termos odkamieniałem (szkło we środku). Użyłem do tego jakiegoś proszku do odkamieniania różnych naczyń (czyli czajników i innych). Nazwy nie pamiętam, ale najważniejsze dla mnie było to, że wśród różnych napisów był również ten mówiący o tym, że się w tym proszku nie znajduje nic, coby się nie nadawało do wchłonięcia przez mój organizm.
A technicznie - wrzątek do termosu, proszek (myślę, że kwasek cytrynowy da taki sam efekt, tym bardziej, że był głównym składnikiem mojego odkamieniacza) do wrzątku, zakręcamy, potrząsamy coby się ładnie wymieszało i rozpuściło i... czekamy. Potem trzeba wszystko wylać, termos dokładnie wypłukać i gotowe. No gdyby się okazało, że jeszcze coś zostało, to można całą operację powtórzyć.
A tak naprawdę kamień w termosie zaczyna naprawdę przeszkadzać dopiero wtedy, gdy zaczyna się fragmentarycznie odrywać od ścianek i wpada do yerby 
|
profesjonalna instrukcja odkamieniania. Nie byłem świadom że w ogóle kamień się w termosie wytrąca, myśląc ze owa przypadłość tyczy się tylko czajników. Ile to cennych wiadomości można się z internetu dowiedzieć  dzień dobry !
|