Cytat:
Napisał sadek
ja bym się z chęcią dowiedział dlaczego jedne yerby mają więcej a inne mniej witamin i innych dobrodziejstw? i z czego to wynika? 
|
tez nie wiem dokladnie ale wydaje mi sie ze zalezy to od warunkow wzrostu, czyli zyznosci gleby i naslonecznienia etc. moze wiem to bo uprawialem kiedys rosline, ale nie yerbe wiec pewnosci nie mam. jako ciekawostke powiem ze amanda despalada mnie rozczarowala, bardzo malo witamin. smaku tez w niej niewiele mi pasujacego, bo zdecydowanie wole yerby con palo, z patyczkami. jedynie co mnie pociesza to jej moc odpowiednia, ale i tak mieszam ja z wypelniaczem, ktora jest obecnie erva green [brazylijska] z herbaciarni na wage, ktora mi nie smakuje bo ma aromat prazonych ziemniakow z dymem czy czegos podobnego... a nie 'klasycznej' yerby.
zapraszam do udzialu w temacie i polecania witaminowych yerba mate, bez wzgledu jaki rodzaj i gatunek...
mnie osobiscie interesuje wplyw na samopoczucie. antydepresant, relaxant i energizer jednoczesnie, takie yerby dla mnie najlepsze, czyli licza sie witaminy z grupy b i magnez, zelazo, cynk...